20/04/2024

Ερασιτεχνικός ο τρόπος των τρομοδεμάτων στις ΗΠΑ

 

Σχετικά με τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Η συνδεσμολογία, όπως φαίνεται από την εικόνα του εκρηκτικού μηχανισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN,  παραπέμπει σε κάτι άλλο από Ισλαμιστική τρομοκρατία. Όπως φαίνεται, ο πυροσωλήνας είναι δεμένος με μονωτική ταινία, ενώ ο πυροκροτητής βρίσκεται από πάνω, μέσα στο πλαστικό κουτάκι από όπου βγαίνει το καλώδιο και έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε με το που ανοίξει ο φάκελος να κάνουν επαφή τα γυμνά καλώδια για να κλείσει το κύκλωμα και να σκάσει. Μέσα στον μηχανισμό, όπως λένε οι πληροφορίες, το καινούριο στοιχείο που βρέθηκε είναι πώς πέρα από μεταλλικά αντικείμενα (βίδες, μπουλόνια, ρουλεμάν), υπήρχαν και κομμάτια γυαλιού που το κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνο σε περίπτωση έκρηξης καθώς το θραύσμα γυαλιού είναι δύσκολο να αφαιρεθεί μετά σε ιατρική επέμβαση.

Ο τρόπος συνδεσμολογίας που φαίνεται, υπάρχει στο διαδίκτυο και με ένα εύκολο τρόπο μπορείς να το βρεις όπως και το πώς να το φτιάξεις. Για αυτό, εξαρχής είπα ότι είναι ερασιτεχνικός ο τρόπος που ακολουθήθηκε, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι η επιλογή ήταν οι  συγκεκριμένοι στόχοι που γνωρίζουν όλοι πώς φυλάσσονται ενδελεχώς και κάθε τους κίνηση περνάει από την μυστική υπηρεσία, όπως και το ότι χώροι σε ΜΜΕ έχουν ειδικές μονάδες ανίχνευσης εκρηκτικών, για μένα προσωπικά δείχνουν πώς περισσότερο ο σκοπός ήταν να γίνει ντόρος παρά να επιτευχθεί χτύπημα.

Παράλληλα, ο συγχρονισμός της επίθεσης δείχνει πολιτική σκοπιμότητα ακραίων στοιχείων παρά μια θρησκευτική επίθεση του Ισλάμ, παρόλο που οι στόχοι είναι υψηλής συμβολικότητας. Ο προβληματισμός, βέβαια, για μένα είναι πώς οι στόχοι είναι συνδεόμενοι με το κόμμα των Δημοκρατικών, κάτι που μάλλον οδηγεί σε οργάνωση εθνικιστικής φύσης, αν βρεθούν φυσικά στοιχεία να συνθέτουν κάτι τέτοιο. Το αναφέρω αυτό, διότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να συγκρατούμε ελάχιστο περιθώριο αμφισβήτησης που να οδηγεί σε προβοκατόρικη πράξη.

Τώρα, αν αυτό αρκεί για να τεθούν οι ΗΠΑ σε μια υποτυπώδη κατάσταση τρομοκρατίας DEFCON 4; Προσωπικά νομίζω ότι είναι υπερβολή. Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια επίθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και χωρίς ενδοιασμούς ή προκαταλήψεις πολιτικές από όποια πλευρά.

Υ.Γ. Να σημειώσω πώς αν και βρέθηκε μαύρη σημαία σχετική με την τρομοκρατική οργάνωση του ΙΚ πάνω στον πυροσωλήνα, στην ουσία ήταν μια ειρωνία που η επιγραφή έλεγε ” Πραγματοποιήσε το” σε ελεύθερη μετάφραση. Το δε λογότυπο ήταν φανερά σχεδιασμένο έτσι ώστε αν έσκαγε ο μηχανισμός να έμενε ως ίχνος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024