19/04/2024

Τα αλβανικά Ες Ες του 1940

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής

Χωρίς διάθεση αντεγκλίσεων και μίσους σε ορισμένεις συζητήσεις ακόμα και κάποιες άτυπες δημοσιεύσεις, οι Αλβανοί επιμένουν για την δήθεν Ελληνο-Αλβανική «συνεργασία» στην αντίσταση κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την «αντιφασιστική αντίσταση του Αλβανικού λαού». Γι΄αυτό πρέπει να γίνουν ευρέως γνωστά τα εξής:

Με την έναρξη της Ιταλικής επιθέσεως, 6 Αλβανικές τακτικές Ταξιαρχίες, (Battaglioni Regolari) επιτέθηκαν κατά της Ελλάδος, ως Τμήματα των κάτωθι Ιταλικών Μεραρχιών: 

-Ταξιαρχία Πεζικού «Tomori» (15 αξιωματικοί και 636 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Parma»
-Ταξιαρχία Πεζικού «Kaptina» (20 αξιωματικοί και 708 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Αλπινιστών «Julia»
-Ταξιαρχία Πεζικού «Korata» (28 αξιωματικοί και 732 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Αλπινιστών «Julia»
-Ταξιαρχία Πεζικού «Tarabosh» (20 αξιωματικοί και 513 στρατιώται) αποσπασμένη στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αλβανίας 
-Ταξιαρχία Πεζικού «Grammos» (22 αξιωματικοί και 706 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
-Ταξιαρχία Πεζικού «Daijti» (20 αξιωματικοί και 669 στρατιώται) προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
-Πυροβολαρχία «Drin», προσκολλημένη στην Μεραρχία Πεζικού «Ferrara»
-Η Αλβανική Λεγεώνα Μελανοχιτώνων (εκ 2 ταξιαρχιών των τριών συνταγμάτων εκάστη), προσκολλημένες στην Ferrara Μεραρχία Πεζικού. 
Κατά την διάρκεια της πρώτης Ιταλικής επιθέσεως (Οκτώβριος 28-Νοέμβριος 13).

Οι Αλβανικές Ταξιαρχίες είχαν πολύ μικρή συμμετοχή. Η Ταξιαρχία Πεζικού «Tomori» ήλθε για πρώτη φορά σ’ επαφή με τους Έλληνες στις 3 Νοεμβρίου. Διαλύθηκε στην κυριολεξία και πολλοί στρατιώται λιποτάκτησαν. Στις 14 Νοεμβρίου (ή ημέρα κατά την οποία άρχισε ή γενική Ελληνική αντεπίθεσις), δύο Τάγματα (Τάγμα «Grammos» & «Τάγμα Daijti») έλαβαν από τα κύρια κτυπήματα , με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωσή τους (200 Αλβανοί αυτομόλησαν). 
Η Ιταλική Διοίκηση αμφισβήτησε την αξιοπιστία των Αλβανικών στρατευμάτων και τα διέταξε να συγκεντρωθούν στο Shjak, και να αποτελέσουν τό Gruppo Battaglioni Albanesi «Skandenberg» (Ομάδα Αλβανικών Ταγμάτων «Σκεντέρμπεης»). Από εκεί και πέρα δεν είχαν άλλη συμμετοχή στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Απετέλεσαν τον «πρόγονο» της Αλβανικής Μεραρχίας των SS «Σκεντέρμπεης» (Scanderberg).

Στην αντίσταση δεν συνεργάστηκαν ουτε με το ΕΑΜ , ουτε με τον ΕΛΑΣ, ούτε με τον ΕΔΕΣ. Τουναντίον ορισμένοι εξ αυτών που έμεναν στην Ελλάδα οι γνωστοί και ως Τσάμηδες με το σύνθημα «Ηπειρος αλβανική έως την Πρέβεζα» οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν το 1942 με Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες, δημιουργώντας ένοπλα στρατιωτικά τμήματα κατά των Ελλήνων .

Δεν τα γράφουμε αυτά για να αντιπαρατεθούμε με την σημερινή Αλβανία για τον πόλεμο του 40 , οχι σε καμία περίπτωση, έχουμε αλλα θέματα που πρέπει να γεφυρωθούν επιτακτικά πριν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς και οδηγήσει σε αδιέξοδο , ετσι απλά για να θυμόμαστε καμιά φορά ποιός είναι ποιός.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024