29/03/2024

Μύδροι Lavrov κατά ΗΠΑ και Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Του Κώστα Ράπτη

Οι αιχμές του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας δεν περιορίσθηκαν, κατά τη χθεσινή μαραθώνια τακτική συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του έτους, στα όσα ο Sergey Lavrov ανέφερε περί της “ημι-υπνώττουσας” διαδικασίας για την ονομασία της πΓΔΜ, η οποία αναβίωσε, όπως είπε, μόνο επειδή οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η χώρα αυτή πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο Ρώσος υπουργός και σε ερώτηση του Θανάση Αυγερινού σχετικά με την σχεδιαζόμενη κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη σταθμού εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

“Σχετικά με την υπόθεση του φυσικού αερίου αναφέρθηκα ήδη. Στις ενέργειες των ΗΠΑ διακρίνεται μεταξύ άλλων και φόβος για τον θεμιτό συναγωνισμό και εφόσον προς το παρόν δεν μπορούν να αντέξουν τον θεμιτό συναγωνισμό, προχωρούν σε αθέμιτο συναγωνισμό, στην πολιτική πίεση, ώστε να εξαναγκάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να κατασκευάσουν τις αντίστοιχες υποδομές και να παραλαμβάνουν το πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sergey Lavrov και πρόσθεσε: “Αυτό είναι επιλογή των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς έχουμε ως αφετηρία μας το ότι πρέπει μόνες τους να κατανοούν τα εθνικά τους συμφέροντα και εφόσον είναι διατεθειμένες υπό τις δεδομένες συνθήκες να ξοδεύουν περισσότερο, αυτή είναι η απόφασή τους”.

“Τα δικά μας σχέδια” πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών “σχετικά με τη διαφοροποίηση των διαδρομών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι και ο αγωγός Nord Stream-2, που ανέφερα και ο Turkish Stream, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί προς την Ευρώπη. Προς το παρόν χτίζεται μόνο η πρώτη διακλάδωση άμεσα για τους καταναλωτές στην Τουρκία και η δεύτερη θα χτιστεί μόνο εάν υπάρξουν ατσάλινες εγγυήσεις της Κομισιόν ότι δεν θα “δώσουν την ίδια παράσταση”, όπως έγινε με τον South Stream και με την Βουλγαρία. H οποία μάλιστα τώρα πάλι είναι έτοιμη να υποδεχθεί η ίδια τη δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream. Θα είμαστε έτοιμοι για κάθε εκδοχή, η οποία όμως θα έχει 100% εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά ως προς το ότι δεν θα ακυρωθεί”.

Και κατέληξε: “Φυσικά και παρακολουθούμε τις συζητήσεις, που διεξάγονται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπαθούν ειδικά με πρωθύστερες ημερομηνίες να επινοήσουν κάποιους νέους κανόνες, ώστε να επιχειρήσουν να επιβραδύνουν τον αγωγό Nord Stream. Δεν είναι βέβαια και πολύ καθαρό αυτό το παιχνίδι, αλλά ελπίζω παρ’ όλ’ αυτά ότι ο αμιγώς οικονομικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού, η υποστήριξή του ως οικονομικού και εμπορικού σχεδίου από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα αντιδεοντολογικά παιχνίδια να επικρατήσουν”.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024