28/03/2024

DW: Ποιος δολοφόνησε τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς;

 

Ο μετριοπαθής σέρβος πολιτικός πυροβολήθηκε έξω από το γραφείο του στη Μιτρόβιτσα. Η δολοφονία του ενδέχεται να αναβιώσει νέο κύκλο βίας και εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η σωρός του Όλιβερ Ιβάνοβιτς εκτίθεται από χθες σε λαϊκό προσκύνημα, στην πόλη Μιτρόβιτσα που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα γραφεία της πρωτοβουλίας πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη», που ίδρυσε ο σέρβος πολιτικός. Η δολοφονία του χθες, έξω από το γραφείο του, φέρει χαρακτηριστικά μαφίας και σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο Ιβάνοβιτς πυροβολήθηκε πισώπλατα, έξι φορές, μέσα από ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν εν κινήσει.
Χαραντινάι: «Καμιά παρέμβαση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»
Ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας φόβοι εκφράζονται ότι το γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας σε μια τόσο εύθραυστη περιοχή. Το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου που συνεδρίασε εκτάκτως, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλά και εκπρόσωπος του Νάτο ανέφερε ότι η νατοϊκή δύναμη ΚFOR, η πολυεθνική στρατιωτική μονάδα 4.500 ανδρών, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999, μετά από νατοϊκούς βομβαρδισμούς 78 ημερών εναντίον της Σερβίας, «θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και θα διασφαλίζει την ειρηνική μετακίνηση σε όλη την επικράτεια».

Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι καταδίκασε την επίθεση αφήνοντας αιχμές προς την κατεύθυνση του Βελιγραδίου.«Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος και σε όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου. Καταδικάζουμε επίσης κάθε μορφή εκμετάλλευσης του γεγονότος για πολιτικούς σκοπούς ανεξαρτήτως προέλευσης. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα κάνουν το παν, η αστυνομία έχει σχέσεις με πολλές οργανώσεις, και εάν διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, θα καλέσουμε το FBI να μας συνδράμει. Αλλά δεν θα δεχθούμε από κανένα να παρέμβει στο νόμο και τη τάξη στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

«Κανείς δεν είναι αθώος»

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρούνταν μετριοπαθής πολιτικός. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με τη φιλοδοξία να γίνει πιλότος στην πολεμική αεροπορία, αλλά γνωστός έγινε ως πρωταθλητής του καράτε. Μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς πήρε σημαντική θέση στο Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο, όπου παρέμεινε μέχρι το 2001. Αργότερα, ανέλαβε θέση ευθύνης στο Συντονιστικό Κέντρο των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου, αλλά εξελέγη και βουλευτής στην Πρίστινα. Σε αντίθεση με άλλους σέρβους πολιτικούς της γενιάς του μιλούσε αλβανικά, αγγλικά και ιταλικά. Το περασμένο Ιούλιο άγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητό του. Μιλώντας στη DW ο Ιβάνοβιτς το χαρακτήρισε ως «μήνυμα» εκφοβισμού για να τερματίσει την πολιτική του δράση. Το βέβαιο είναι ότι η δολοφονία του ενδέχεται να αναζωπυρώσει την έχθρα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο ένοχος» είπε ο Ντράγκαν Σουτάνοβατς από το αντιπολιτευόμενο σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα. «Αυτό που ξέρω είναι ότι κανείς δεν είναι αθώος και όσο καιρό δεν συλλαμβάνεται ο ένοχος ή δεν μας λένε ποιος διέταξε τη δολοφονία, θα είναι όλοι ένοχοι, στη Μιτρόβιστα, την Πρίστινα, το Βελιγράδι, ακόμη και στις Βρυξέλλες».

Ντάρκο Γιάνγεβιτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Deutsche Welle

 

Editor’s Note: 

To θέμα της δολοφονίας του Όλιβερ Ιβάνοβιτς είναι πολύ σοβαρό, όχι μόνο γιατί μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε, αλλά κυρίως για τα απόνερα που δημιουργεί στα Βαλκάνια και στις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Κόσσοβο βράζει με τις αντιπαραθέσεις αλβανικού και σέρβικου στοιχείου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι η περιοχή της Βαλκανικής που έχει γίνει χώρος συγκέντρωσης φανατικών του Ισλάμ.

Αν το παραπάνω το συνδυάσουμε με την παγιωμένη επιθυμία της ΄Αγκυρας για δημιουργία μουσουλμανικού τόξου που θα ξεκινάει από τα ευρωπαϊκά σύνορα της Τουρκίας και θα επεκτείνεται μέσω της Βουλγαρίας και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μέχρι και την Αδριατική μέσω Αλβανίας (γι΄αυτό κόπτονται οι Τούρκοι για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης), τότε δημιουργούμε ένα εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή.

Μια περιοχή από όπου θα περνούν οι αγωγοί ενέργειας. Στα τραπέζια των τεχνοκρατών συνηθίζουν να λένε πως όποιος ελέγχει τους δρόμους της ενέργειας, ελέγχει ουσιαστικά την ίδια την ενέργεια.

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλυτέρο, απ΄ό,τι φανταζόμαστε και κομμάτι του αποτελεί και η πίεση προς την χώρα μας να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Εδώ να θυμίσω ότι την τελευταία φορά που είχαμε δολοφονία στα Βαλκάνια, αυτή του αρχιδούκα και διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας Φερδινάνδου και της συζύγου του, τον Ιούνιο του 1914, ξεκίνησε ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

Φυσικά η εποχή δεν ευνοεί Παγκόσμιους Πολέμους, γιατί θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας, αλλά ευνοεί ένοπλες συγκρούσεις (σημαντική και ουσιώδης πληροφορία: Στο Νταβός του 2018 είναι στην ατζέντα των συζητήσεων οι ένοπλες συγκρούσεις).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024