29/03/2024

Η “φωνή” του Macron για ευρωπαϊκό στρατό

 


Της Judy Dempsey
Carnegie Europe 

Λες και η Ευρώπη είναι σε θέση να έχει τον δικό της στρατό.

Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 18 μήνες, αυτό είναι κάτι που έχει αναφέρει αρκετά συχνά ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, αν και σε διαφορετικές μορφές. Κύριος στόχος του είναι να δώσει σάρκα και οστά στην Πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκής Παρέμβασης (ΕΙ2). Η ιδέα είναι ότι αυτή η δύναμη θα είναι ένας συνασπισμός των προθύμων. Θα είναι ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μπορεί να ήταν σε θέση να διεξάγει μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση εκτός από την ικανότητα να μπορεί να κάνει πράγματα που οι εθνικές κυβερνήσεις κάνουν ήδη, όπως εκκένωση πολιτών και παροχή βοήθειας μετά από καταστροφές. Μέχρι στιγμής, η ΕΙ2 του Macron αποτελείται από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, η οποία επιβεβαιώνει τους στενούς αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η πρόταση ΕΙ2 του Macron έχει δημιουργήσει κάποια ανησυχία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ποιος θα είχε την εξουσία να δώσει εντολή για τη χρήση βίας; Ποιον ρόλο θα διαδραμάτιζαν τα Ηνωμένα Έθνη; Πώς θα χρηματοδοτούνταν η δύναμη; Εκτός αυτού, πόσες φορές έχουν γίνει λυρικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην προσπάθειά τους να έχουν τάγματα ή μάχιμες ομάδες στη διάθεσή τους; Το Παρίσι και το Λονδίνο για πρώτη φορά ξεκίνησαν ένα τέτοιο φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο το 1998, στο Σεντ Μάλο. Γνωρίζουμε τι συνέβη σε αυτή και σε άλλες μεταγενέστερες ιδέες. Αλλά τουλάχιστον ο Macron προσπαθεί να δώσει ένα είδος στρατηγικής κουλτούρας που ασφαλώς λείπει από την ΕΕ.

Εκτός από το ΕΙ2, λίγο πριν από την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων μετά από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Macron ζήτησε έναν “πραγματικό” ευρωπαϊκό στρατό. “Πρέπει να προστατευτούμε σε σχέση με την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμη και τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Macron. “Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να υπερασπίζεται τον εαυτό της μόνη της, χωρίς να εξαρτάται από τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φροντίσουν για την ασφάλειά τους. Υπάρχει μια διατλαντική συναίνεση σε αυτά τα ζητήματα.

Ο Macron επίσης εκμεταλλεύτηκε την περίσταση για να ασκήσει κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, για το γεγονός ότι “εγκατέλειψε μια μεγάλη συνθήκη αφοπλισμού που διαμορφώθηκε μετά από την πυραυλική κρίση της δεκαετίας του 1980 η οποία έπληξε την Ευρώπη. Ποιος είναι το κύριο θύμα; Η Ευρώπη και η ασφάλειά της”. Ούτε μια λέξη για το πώς η Ρωσία τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει από τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίες εμβέλειας.

 

Διαβάστε επίσης: Μακρόν:αντιμέτωπος με το "όραμά" του 

 

Μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη χρειάζεται τις δικές της αμυντικές δυνάμεις. Αλλά τώρα, από πολιτικής απόψεως, σπέρνει διχασμούς εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην ΕΕ υπάρχουν αρκετές χώρες που είναι επιφυλακτικές για μια ευρωπαϊκή δύναμη καθοδηγούμενη από τη Γαλλία, παρόλο που οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για την ασφάλεια δεν συμπίπτουν πάντα με αυτές της Αμερικής. Η Πολωνία, μεταξύ άλλων, φοβάται ότι ένας αμερικανικός στρατός θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ και με τη σειρά του αυτό θα αποδυνάμωνε τους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Ως έχει, η Βαρσοβία σφυρηλατεί μια ειδική στρατηγική σχέση με την Ουάσιγκτον παρά στηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Αλλά και πάλι, η πολιτική επιρροή της Πολωνίας εντός της ΕΕ είναι τώρα πολύ αδύναμη. Αντιθέτως, η Φινλανδία και η Σουηδία –οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ- έχουν εντείνει τους δεσμούς τους με τον αμερικανικό στρατό.

Αποκαλυπτική είναι επίσης η εικόνα από το εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια συναίνεση ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να εργαστούν πιο στενά μαζί σε ό,τι αφορά την στρατιωτική και αστική συνεργασία. Υπάρχει επίσης μια συναίνεση ότι οποιοσδήποτε ανταγωνισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ όταν πρόκειται για στρατιωτική εμπλοκή, είναι άχρηστος. Θα οδηγούσε σε επικάλυψη των ήδη λιγοστών πόρων και δυνατοτήτων. Αυτή τη στιγμή, τα ευρωπαϊκά μέλη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ πλήττονται από την ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει όλο τον αμυντικό κλάδο, από την ύπαρξη διαφόρων μοντέλων τανκ και ελικοπτέρων, μέχρι το ότι κάποιες χώρες προστατεύουν έντονα τις αμυντικές τους βιομηχανίες αντί να τις εξορθολογίζουν.

Αλλά αυτό που εξοργίζει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την τελευταία έκκληση του Macron για έναν “πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό”, είναι ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογείται. “Πολύ προσβλητικός”, τουήταρε ο Trump. “Αλλά ίσως η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ, το οποίο επιδοτούν σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Πέρα από τα tweets, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ εξήγησαν ότι οι ιδέες του Macron θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους ατλαντιστές στις ΗΠΑ, να πείσουν την κυβέρνηση Trump να υποστηρίξει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. “Είναι αρκετά άσχημο, ο Trump να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους και να μην ενδιαφέρεται και πολύ για αυτούς”, ανέφερε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στο Carnegie Europe. “Αλλά ο τρόπος του Macron θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ότι η Ευρώπη μόνη της απομακρύνεται από τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Και ασφαλώς υπάρχει και η άποψη της Ρωσίας. Ενώ το Κρεμλίνο παραβιάζει τη συνθήκη INF –με ελάχιστες επικρίσεις από τους Ευρωπαίους, σε αντίθεση με την σκληρή απάντησή τους στην απόφαση του Trump να αποχωρήσει από αυτή- η Μόσχα θα χαρεί με τις κατηγορίες του Macron εναντίον των ΗΠΑ. Η αποδυνάμωση και η διαίρεση του ΝΑΤΟ ήταν πάντα στόχος της Ρωσίας. Η αποδυνάμωση και η διαίρεση της ΕΕ ήταν πάντα ένας άλλος στόχος της. Οι δυτικοί ηγέτες βοηθούν άθελά τους τον Putin.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024