29/03/2024

Το ΕΚΠΑ δίπλα στην Πολιτεία σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων

 

Το ΕΚΠΑ δίπλα στην Πολιτεία σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων

 

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις κοινωνίας και αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των Σχολών του και του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΚΠΑ σε θέματα Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Υποστήριξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς την Πολιτεία, στην περίπτωση ανθρωπογενών, φυσικών καταστροφών και κρίσεων.

Σκοπός της Επιτροπής, όπως ανέφερε ο Πρύτανης καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος είναι η αρωγή στις πολιτειακές αρχές σε καταστάσεις καταστροφών και κρίσεων, η υποστήριξη των κοινωνικών δράσεων των Τμημάτων του ΕΚΠΑ, η εμβάθυνση της δικτύωσης μεταξύ των και η περαιτέρω διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και τους δημόσιους φορείς εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η Επιτροπή θα λειτουργεί επικουρικά, σύμφωνα με τις ανάγκες τις Πολιτείας και πάντα υπό τη λειτουργία και την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό έργο που έχουν προσφέρει δομές του ΕΚΠΑ (εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κοινωνικό στο πεδίο και ευρύτερα ανθρωπιστικό) σε πολλές περιπτώσεις όπως το προσφυγικό ζήτημα, οι σεισμοί σε όλη την επικράτεια, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και, προσφάτως, οι πυρκαγιές στο Μάτι.

Οι δομές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να λειτουργούν επικουρικά, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα σε προ-καταστροφικό επίπεδο, σε συν-καταστροφικό επίπεδο και σε μετα-καταστροφικό, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ανθρωπιστικό έργο, επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, Έρευνα και αξιοποίησή της σε τοπικό επίπεδο και κοινωνικό έργο, και προσφέροντας, κατά περίπτωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, περιβαλλοντολογικές Μελέτες, μελέτες εκτίμησης κινδύνων, σχεδιασμό Δράσεων και εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων, εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης και ειδικής αγωγής, οργάνωση και κινητοποίηση πιστοποιημένων Εθελοντών.

Τα μέλη της Επιτροπής διαθέτουν πλούσια εμπειρία στα προαναφερθέντα θέματα και, εκτός από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, και τους Αντιπρυτάνεις Καθηγητή Γεώργιο Ζωγράφο, Αναπληρωτή Πρύτανη Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθηγητή Θωμά Σφηκόπουλο, Αναπληρωτή Πρύτανη Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, είναι τα εξής: καθηγήτρια Μαργαρίτα Αριανούτσου, Τμήμα Βιολογίας, καθηγητής Εμμανουήλ Δασενάκης, Τμήμα Χημείας, καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, Τμήμα Χημείας, καθηγήτρια Αθηνά Καλοκαιρινού-Αναγνωστοπούλου, Τμήμα Νοσηλευτικής, καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης, Τμήμα Φυσικής, επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Κουλούβαρης, Ιατρική Σχολή, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγητής Λάζαρος Μεράκος, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, Ιατρική Σχολή, καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη, Νομική Σχολή, καθηγήτρια Χρυσή Χατζηχρήστου, Τμήμα Ψυχολογίας, οι ειδικοί Επιστημονικοί Συνεργάτες του ΕΚΠΑ σε θέματα Επικοινωνίας Εβίκα Καραμαγκιόλη, Δημήτρης Κουτσομπόλης και Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, καθώς και η Αγγελική Σπανοπούλου.

Με τον τρόπο αυτό το ΕΚΠΑ ανταποδίδει στους πολίτες τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που παρέχουν προς το ΕΚΠΑ. Η κοινωνική προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του, που οι Πρυτανικές Αρχές θα διαφυλάξουν και θα ενισχύσουν, ιδιαιτέρως στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπως τόνισαν.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Συντονιστική Επιτροπή μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΚΠΑ σε θέματα Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024