28/03/2024

Πώς είδε η Λωξάντρα την σφαγή των Αρμεναίων. (24 Απριλίου 1915)

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής

”Μπρέ Ταρνανά, δε σηκώνεσαι να διείς τι γένεται έξω; Λέει στον Ταρνανά.
Μα ο Ταρνανάς βαριότανε να κοιτάξει γιατί έπρεπε ν’ ανεβεί πάνω στον νεροχύτη για να δει, επειδή η κουζίνα ήτανε υπόγεια. Έτσι δε φαινούνταν παρά μόνο τα πόδια των ανθρώπων που τρέχανε. Βάζει μάνι μάνι η Λωξάντρα την καρέκλα της κουζίνας, ανεβαίνει, κοιτάζει και τι βλέπει. Ένας Κούρδος με τον μπαλτά στο χέρι πολεμά να σπάσει την αντικρινή πόρτα του Μουσιού Αρτίν.
Πα κακό χρόνο νάχει το κοπρόσκυλο!
Κατεβαίνει απ’ την καρέκλα κι αρπάζει την μεγάλη κουτάλα της σούπας.
Κάτσε να διείς τι θα τον κάνω εγώ!
Μαζεύει τις φούστες της και τρέχει ν’ ανεβεί τη σκάλα. Στη σκάλα σκουντουφλάει απάνω στην Κλειώ.
Σκουντάει η Λωξάντρα την Κλειώ :
Τι σφαή μαή με λες μπρέ; Ένας Κιουρτής πολεμά να σπάσει την πόρτα του Μουσιού Αρτίν, φύγε απ’ εκεί να περάσω.

Καταφτάνει από πάνω και η Σουλτάνα, βοηθά η Κλειώ και ο Ταρνανάς να μπαλουκώσουνε το στόμα της Λωξάντρας για να μη ακουστούν έξω οι φωνές της. Την τραβάνε μακρυά από τα παράθυρα, σφαλνούνε τα στόρια. Κρύβονται όλοι μαζί μέσα το καρβουναριό.
Μέχρις εκεί έφτανε ο θόρυβος από τα κτυπήματα, το ποδοβολητό και τις σπαραχτικές φωνές των ανθρώπων. Κάθε φορά που γινότανε σιγή πετιόταν η Λωξάντρα απάνω και άρπαζε την κουτάλα της σούπας.
Καλέ οι Κιουρτήδες είναι, αφήστε με να πάω να διω τι γίνεται. Ο διάβολος θα τους πάρει και θα τους σηκώσει!”

Η Σφαγή των Αρμενίων είχε αρχίσει, ήταν 24 Απριλίου 1915 με εκτελεστικά όργανα του Κιουρτήδες ( τους Κούρδους), με το ίδιο τρόπο και με τους ίδιους ανθρώπους αργότερα θα άρχιζε η σφαγή των Ελλήνων της Ιωνίας. Φυσικά κανείς δεν χαίρεται με αυτά που υφίστανται οι Κούρδοι από την Τουρκία σήμερα αλλά κάποτε οι Κιουρτήδες ή αλλοιώς.Τσέτες υπήρξαν αναμφισβήτητα συνέταιροι στις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ( έτσι για την ιστορία και μόνο).

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024