28/03/2024

Ταρακουνήματα ή ήρεμα νερά;

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης 

Η υπερψήφιση στην Βουλή (και) αυτού του Πολυνομοσχεδίου με το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου-3 οδηγεί, πλην «στραβής», στο – προαναγγελθέν ως εύκολο Eurogroup – της 22ας Ιανουαρίου. Βέβαια… έχουμε, μπροστά μας ένα ακόμη EuroWorking Group, μια σύνταξη compliance report και… μια απόφανση της (διστακτικής στα μέσα του 2017) S&P για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε κάτι καλύτερο από Εκουαδόρ ή Αίγυπτο. Mετά το Eurogroup, υποτίθεται, θα επισημοποιηθεί η πορεία προς (κάποια, κάπως, με κάποιες νέες συμφωνίες) ελάφρυνση του χρέους.


Ενώ όμως ένα σμήνος θετικών ενδείξεων συνόδευε αυτήν την φάση της εξέλιξης – είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς την κωδικοποιημένη απαρίθμησή τους στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του ΣΕΒ: θα επανέλθουμε στην συνέχεια – ένα ακόμη παράξενο ταρακούνημα πήγε να διακόψει την αίσθηση του πλου σε ήρεμα νερά.
Δείτε την διαδοχή των γεγονότων: πριν λίγες μέρες, στο κλείσιμο της περασμένης βδομάδας, στο ειδικό event/investors meeting που οργανώθηκε από την Goldman Sachs στο Λονδίνο (με συμμετοχή/ενδιαφέρον μιας ντουζίνας σημαντικών funds με ανάμειξη στα Ελληνικά δρώμενα) επιδείχθηκε θετική διάθεση για την χώρα και για τις συστημικές τράπεζες. Από κανένα δεν είχε ξεφύγει το ράλι των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και ο παρευρισκόμενος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έδωσε μιαν εικόνα σαφώς θετικών προοπτικών. Ολοι εκείνοι οι καλοί άνθρωποι εκδήλωσαν θετικές προθέσεις, αν και ήγειραν ουκ ολίγες ερωτήσεις «για το after», για την πορεία μετά την λήξη του Προγράμματος «με κάποιο συμφωνημένο framework».


Διαφορετικά χρήσιμες οι συναντήσεις – στα γραφεία της κραταιάς BuBa στην Φρανκφούρτη. Εκεί, αφού οι Έλληνες τραπεζίτες συν ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκαν με το δικέφαλο θηρίο ECB και SSM, Coeure και Nouy ,για το μέλλον των συστημικών “μετά τα stress tests”, έγινε μια συνολική ανασκόπηση των προοπτικών της οικονομίας, πάλι με θετικό πρόσημο. (Να σημειωθεί και να κρατηθεί ότι, δίπλα στο συνολικό αυτό πλέγμα των χρηματοπιστωτικών, μιαν ομοιογενή εικόνα, υποστηρικτική των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας έδωσε «η τριπλέτα του ΣΕΒ», δηλαδή ο Θόδωρος Φέσσας που ολοκληρώνει την άνοιξη την θητεία του, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος που ως φαίνεται αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος που – ας πούμε – αντιπροσωπεύει τις ευαισθησίες της «Ελληνικής Παραγωγής». Ακόμη, ο Γιάννης Ρέτσος του ΣΕΤΕ και ο Ευτύχης Βασιλάκης Aegean. (Όντως ευρύ φάσμα).
Με στοιχεία, λοιπόν, κεραυνού εν αιθρία κόντεψε να μας προκύψει νέα αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Διοικητή ΤτΕ. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας με ευκαιρία την αρχή των εορτασμών των 90 ετών ιστορίας της, επανέλαβε την υποχρέωση του Διοικητή «να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχομένους κινδύνους» με φόντο την κατά καιρούς στοχοποίηση της Τράπεζας με αντικείμενο την «αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου». Από κυβερνητικής πλευράς, λιγότερο ανησύχησε η άκομψη αναφορά από τον Γιάννη Στουρνάρα – ως παραδείγματος επιθέσεων… – στο τρομοκρατικό πλήγμα κατά Λουκά Παπαδήμου, και περισσότερο η έμμεση επαναφορά της λογικής μιας στηριζόμενης από νέο Πρόγραμμα εξόδου μετά την λήξη του Μνημονίου-3. Τελικώς ο πειρασμός για άνοιγμα νέου μείζονος μετώπου προσπεράστηκε…

Αναφερθήκαμε ήδη, εισαγωγικά, στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας του ΣΕΒ. Μετρήστε: ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Δεκεμβρίου προκύπτει σαφώς καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ακόμη καλύτερος από τον Δεκέμβριο 2016, στο καλύτερο σημείο από τον Νοέμβριο 2014. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στην μεταποίηση (ο γνωστός προπορευόμενος δείκτης PMI) ήταν για έκτο συνεχόμενο μήνα πάνω απο το 50 που αποτελεί το κατώφλι αύξησης. Η βελτίωση των προσδοκιών στην βιομηχανία δημιουργεί αισιοδοξία για τις επενδύσεις, όπου το ΙΟΒΕ γράφει αύξηση 12,1% για το 2017, βλέπει +15,4% για το 2018. Αυξανόμενες και οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (+3,1 δις ευρώ το 10μηνο του 2017, έναντι +2,3 δις του 10μήνου 2016). Οι εξαγωγές – χωρίς καύσιμα και πλοία, τα οποία δεν έχουν αξιοπιστία – βρέθηκαν για 7ο συνεχόμενο μήνα σε θετικό έδαφος, και μάλιστα με αύξηση κατ’ αξία μεγαλύτερη από την κατ’ όγκο (+6,6% έναντι +1,9%). Η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Βέβαια, το Δελτίο του ΣΕΒ δεν βλέπει τα πράγματα με παρωπίδες. Οπότε δεν παραλείπει να καταγράψει και την πτώση της μεταποίησης κατά -1,7% (πλην πετρελαιοειδών) τον Νοέμβριο, αν και μετά από 4 μήνες ανοδικής πορείας, την παραμονή της πιστωτικής επέκτασης σε αρνητικό έδαφος (-0,9%), που συνεχίζει να φρενάρει, αλλά και την υποχώρηση των πωλήσεων λιανικής τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (όπου όμως οι ενδείξεις από το κλείσιμο της χρονιάς ήταν αντίστροφες, θετικές).

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024