19/03/2024

Αυστηρή αμερικανική προειδοποίηση για Nord Stream και Turkish Stream

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σαφές μήνυμα τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τις χώρες και τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη Μόσχα για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 έστειλε χθες ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής για θέματα ενέργειας Francis Fannon.

Έχοντας ολοκληρώσει τη νέα ευρωπαϊκή του περιοδεία σε Τσεχία, Κροατία και Ουγγαρία (νωρίτερα φέτος είχε επισκεφθεί Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ελλάδα), το ανώτατο στέλεχος του State Department υπογράμμισε εκ νέου χθες τη σημασία που έχει για την αμερικανική πολιτική το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών στην Ευρώπη.

Με δεδομένη την επιθετικότητα της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, καθίσταται επίκαιρη η πολιτική προτεραιότητα για ενεργειακή ασφάλεια, καταδικάζουμε έντονα τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα του Αζόφ, το κλείσιμο του στενού του Κέρχ αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι κινήσεις της Ρωσίας ενισχύουν την διεθνή πεποίθηση ότι ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί άμεση προσβολή για τον διατλαντικό στόχο της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε ο κ. Fannon.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο της ενεργειακής διαφοροποίησης ως θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας. 

Μάλιστα ο Αμερικανός υφ. ΥΠΕΞ μεταξύ των έργων που αποτελούν υποδομές κλειδιά που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ενοποίηση και θα υποστηρίξουν την διαφοροποίηση, ανέφερε πρώτο στη λίστα τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που περιλαμβάνει επίσης τα έργα συγχρονισμού των ηλεκτρικών συστημάτων της Βαλτικής με την ηπειρωτική Ευρώπη και τον τερματικό σταθμό LNG στο Κρκ της Κροατίας.

“Η Ρωσία δε θέλει επιλογές, δε θέλει μια αγορά με πραγματική διαφάνεια. Έχουμε αποδείξεις για το πως λειτουργεί θετικά η δημιουργία επιλογών, όπως συνέβη στην Λιθουανία, όπου κατασκευάστηκε μια στρατηγική υποδομή FSRU το οποίο ενίσχυσε τον ανταγωνισμό και μείωσε τις τιμές” πρόσθεσε.

Το δεύτερο μήνυμα του Αμερικανού διπλωμάτη αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είπε η πολιτική ενθάρρυνση για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών περιλαμβάνει τόσο τις διαδρομές του φυσικού αερίου όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό να σταθμίσουμε το ρόλο της πράσινης ενέργειας και αυτό το επισήμανα στις συζητήσεις που είχα στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Fannon,  ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου (Southern Corridor) ένα έργο αξίας 40 δισ. δολαρίων στο οποίο δεν υπάρχει αμερικανική επένδυση.

Το τρίτο μήνυμα του στελέχους του State Department, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί και την Κύπρο, αφορούσε στο ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης. “Θέλω να επισημάνω ότι αυτήν την περίοδο ενεργοποιούνται νέες πηγές αέριου. Στην Αν. Μεσόγειο όπου βρέθηκα λίγες εβδομάδες πριν,  υπάρχουν σημαντικοί όγκοι φυσικού αερίου και η ανάπτυξη της περιοχής θα επιτρέψει οι ποσότητες αυτές να βρουν το δρόμο τους στις παγκόσμιες αγορές και βέβαια στην Ευρώπη” τόνισε. 

Κυρώσεις

Στον αντίποδα ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream 2 αλλά και τον αγωγό Turkish Stream. Είναι έργα που επιδιώκουν να ενισχύσουν την εξάρτηση στο ρωσικό αέριο παρά να ενισχύσουν την ασφάλεια, δεν είναι εμπορικά έργα, είναι πολιτικά εργαλεία, τόνισε ο ίδιος. Μέσα από τον αγωγό Nord Stream 2 η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη Δύση και την ίδια στιγμή να απομακρύνει την Ουκρανία από την Ευρώπη, πρόσθεσε. 

Έστειλε μάλιστα μήνυμα ότι το να συνεργάζονται εταιρείες και να συμμετέχουν στον αγωγό Nord Stream 2 είναι ασύμβατο και ασυνεπές με τις ατλαντικές αξίες. Δε θέλουμε οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να πέσουν θύμα της πολιτικής και οικονομικής χειραγώγησης της Ρωσίας.

“Οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον τομέα των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών και των αγωγών, δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που ενέχει σημαντικό ρίσκο κυρώσεων. Αναθεωρούμε συνεχώς τις δράσεις μας και τις κυρώσεις, ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επικοινωνήσουν μαζί μας εάν έχουν απορίες για αυτή τη διαδικασία” τόνισε.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023