28/03/2024

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ – ΑΠΟΨΕ

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*

Συνταρακτικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Εως τη Δευτέρα αναμενόταν ότι την Τρίτη θα διεξαχθεί κανονικά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την έγκριση η μη της συμφωνίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είχε ανακοινωθεί αρκετές ημέρες πριν. Επειδή όμως, όπως το παραδέχτηκε και η ίδια η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι – Theresa May, θα καταψηφιζόταν αποφάσισε να ακυρώσει την ψηφοφορία παραβιάζοντας κοινοβουλευτικούς κανόνες και εξαγριώνοντας με αυτή τη Λουδοβίκεια συμπεριφορά βουλευτές από όλες τις παρατάξεις.

Έτσι, η Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο το μεσημέρι της Δευτέρας ότι τελικά η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί την επομένη αλλά κάποια στιγμή πρίν τις 21 Ιανουαρίου 2019 χωρίς να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. 

Αυτή η κίνηση έγινε η θρυαλλίδα δραματικών εξελίξεων.

Την Τρίτη το πρωί είχε συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και μετά μετέβη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προσπάθεια της να τους πείσει να επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία. Οι προσπάθειες αυτές όπως είχαν ήδη αναφέρει πολλές φορές οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ήταν εκ προοιμίου άκαρπες αφού καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση δεν μπορούσε να υπάρξει.

Το βράδυ της Τρίτης άρχισαν να κυκλοφορούν ειδήσεις απο το BBC ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής εναντίον της κας Μέι.

Το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της Πρωθυπουργού από το κόμμα της. Για να γίνει πρόταση μομφής χρειάζεται το 15% των βουλευτών του κόμματος. Το κόμμα έχει 316 βουλευτές και έτσι προκύπτει το 48 σε αυτή την περίπτωση.

Αφού υπάρχουν 48 επιστολές, τότε η Επιτροπή 1922 (εσωκομματική επιτροπή) ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται άμεσα η εσωκομματική διαδικασία πρότασης μομφής. Να τονιστεί ότι η πρόταση μομφής είναι για την ίδια την Πρωθυπουργό και όχι για την κυβέρνηση οπότε δεν τίθεται θέμα πτώσης της κυβέρνησης και εθνικών εκλογών από αυτή τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα για πολιτικούς λόγους αλλά όχι από αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διαδικασία 

Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε Τετάρτη στις 18.00-20.00 ώρα ΗΒ – 20.00-22.00 ώρα Ελλάδος. Για να παραμείνει στη θέση της θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων απο το σύνολο των βουλευτών του κόμματος της (άρα πρέπει να την στηρίξουν 158 βουλευτές). Άν το συγκεντρώσει, δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά για 12 μήνες με αυτή τη διαδικασία. 

Αν δεν το συγκεντρώσει, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί. Στη συνέχεια ξεκινά εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου και ταυτόχρονα Πρωθυπουργού στην οποία δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η κα Μέι η οποία θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την εκλογή του/της διαδόχου της. 

Τρία σενάρια αν αποπεμφθεί απόψε

1)Αν υπάρχει ένας υποψήφιος τότε αυτόματα εκλέγεται Αρχηγός του κόμματος. 

2)Αν υπάρχουν δύο υποψήφιοι τότε ξεκινά διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη από το σύνολο των μελών του κόμματος. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει περίπου 6 εβδομάδες.

3)Αν υπάρχουν παραπάνω απο 2 (πολύ πιθανό) τότε απόψε οι βουλευτές σε σειρά μυστικών ψηφοφοριών θα αποκλείουν τον υποψήφιο με το χαμηλότερο ποσοστό μέχρι να φτάσουν να υπάρχουν 2 υποψήφιοι και να ακολουθηθεί η διαδικασία που αναφέρεται πιο πάνω στο 2.

Η κατάσταση είναι διαρκώς εξελισσόμενη και ενδεχομένως σε λίγες ώρες το ΗΒ να έχει νέο Πρωθυπουργό. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως σε περίπτωση που αποπεμφθεί η κα Μει είναι να υπάρξει εκλογή από τα μέλη αφού αναμένεται να υπάρξουν αρκετοί υποψήφιοι χωρίς κάποιο απόλυτο φαβορί. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος ηγέτης θα αναλάβει στα τέλη Ιανουαρίου και θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, 2 μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία έξοδου στις 29.03.2019. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή του Brexit, νέο δημοψήφισμα – την Ψηφο του Λαού (People’s Vote), ή και ανάκληση του Άρθρου 50 και ακύρωση του Brexit. Τα σενάρια είναι πάρα πολλά και οι ασφαλείς προβλέψεις αδύνατες αφού τα πάντα ανατρέπονται από μέρα σε μέρα!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν παραμείνει απόψε η κα Μέι είναι πολύ αποδυναμωμένη και αντιδημοφιλής όχι μόνο στην κοινωνία αλλά πλέον και μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

 

*Μιχάλης Αράπης  – LLB, LLM – Νομικός
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans

Στοιχεία Επικοινωνίας: info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024