25/04/2024

Το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο για το Ηνωμένο Βασίλειο!

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*

Είναι βασικό αξίωμα στη ζωή ότι τα λάθη έχουν κόστος και οι λανθασμένες επιλογές στοιχίζουν. Αυτό ισχύει σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Στις δυτικού τύπου δημοκρατίες οι λαοί είναι μεν κυρίαρχοι και αποφασίζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιλογές τους δεν είναι ενίοτε εσφαλμένες ή καταστροφικές. Είναι πραγματικά σπάνιο για μια χώρα να έχει δεύτερη ευκαιρία και ένας λαός να μπορεί να διορθώσει το τραγικό του λάθος χωρίς να υποστεί τις συνέπειες των ολέθριων επιλογών μιας συγκυριακής πλειοψηφίας.

Αυτή η σπάνια και ιστορική ευκαιρία δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) από το Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ) (γνωστό και ως Ευρωπαικό Δικαστήριο) με την απόφαση του στις 10/12/2018. Όπως επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ, το ΗΒ μπορεί να σταματήσει μονομερώς τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ οποτεδήποτε αποφασίσει πριν τις 29/03/2019. Η ιστορική αυτή απόφαση (το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο στην ιστορία), βασίζεται στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας καθενός από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε και στην απόφαση, η ΕΕ βασίζεται στην αρχή της εθελούσιας συμμετοχής των κρατών μελών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει οτι ένα κράτος δεν μπορεί να εκδιωχθεί ποτέ από την ΕΕ από τα άλλα κράτη παρά τη θέληση του. Επομένως, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, κάθε σενάριο και συνομωσιολογία περί δήθεν αποπομπής της Ελλάδας από την ΕΕ που ακουγόταν επί πολλά χρόνια είναι φαιδρό και εκ του πονηρού και είχε ως μοναδικό στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει ένα κράτος είναι να το πράξει οικιοθελώς. Νομικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσει μονομερώς το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας βάσει του οποίου ξεκινούν διετείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους που θέλει να αποχωρήσει και των υπολοίπων μελών. Το ΗΒ το ενεργοποίησε στις 29/03/2017 και αυτό σημαίνει ότι εκτός και αν αποφασίσει να το ανακαλέσει θα αποχωρήσει στις 29/03/2019. Η τεράστια σημασία της απόφασης έγκειται στο ότι το ΗΒ μπορεί όχι απλά να το ανακαλέσει (κάτι που ήδη έβρισκε σύμφωνους τους ειδικούς σε θέματα Ευρωπαικού Δικαίου) αλλά ότι μπορεί να το πράξει μονομερώς! Άρα σε αντίθεση με αυτό που υποστήριζε η πλευρά της ΕΕ ότι για την ανάκληση θα χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαικού Συμβουλίου – δηλαδή των άλλων κρατών μελών, το ΗΒ μπορεί να το ανακαλέσει όποτε επιθυμεί χωρίς καμία επίπτωση! Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ μπορεί να ανακαλέσει το Άρθρο 50 και να παραμείνει πλήρες μέλος διατηρώντας όλα τα προνόμια που έχει ώς τώρα.

Η απόφαση αυτή εγκυμονούσε κινδύνους και γι’αυτό είχαν θορυβηθεί οι 27 αφού αν το ΗΒ δεν παρέμενε στη θέση που βρισκόταν πριν την ενεργοποίηση, θα προέκυπταν περίπλοκα προβλήματα. Θα μπορούσε να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και κάθε μέλος θα μπορούσε να ενεργοποίησει το Άρθρο 50 ώστε να εκβιάσει (για να έχει) καλύτερους όρους από τους εταίρους του για την συμμετοχή του στην ΕΕ και μετά αφού το πετύχαινε να έκανε ανάκληση την τελευταία στιγμή βυθίζοντας την ΕΕ σε μόνιμη πολιτική παράλυση και περιδίνηση. Λόγω της σοφής αυτής απόφασης, αυτό δεν μπορεί να συμβεί και το μόνο που μένει είναι το ΗΒ να αδράξει την μοναδική αυτή ευκαίρία ανακαλώντας το Brexit.

Από πολιτικής πλευράς αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με λαική ετυμηγορία και με την Ψήφο του Λαού – People’s Vote ώστε με αυτό το δημοψήφισμα να τελειώσει οριστικά ο εφιάλτης του Brexit που δηλητηριάζει την Βρετανική κοινωνία και φθείρει την οικονομία επί 2.5 χρόνια. Απομένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία και ο Βρετανικός λαός συνειδητοποιήσουν εγκαίρως την αξία αυτού του τεραστίου δώρου και αποσοβήσουν τον κίνδυνο που ταλανίζει την χώρα.

 

*Μιχάλης Αράπης  – LLB, LLM – Νομικός. Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans

Στοιχεία Επικοινωνίας: info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

 

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία
(Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου) 

 

Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να την διαβάσετε στο pdf 
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1213201834032Eleftheria_958.pdf?fbclid=IwAR2slor3KdCveprx3wRvPE4C2FtAO9hFxYezxRvA1f7J8VBB3DT9-qjuvP4

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024