20/04/2024

Bloomberg: Ο φόβος του πολέμου στο επίκεντρο του Νταβός

Η απειλή εκτεταμένων κυβερνοεπιθέσεων και η “επιδείνωση του γεωπολιτικού τοπίου” μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στην κορυφή της λίστα με τις ανησυχίες της παγκόσμιας ελίτ, ανέφερε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πριν από την ετήσια συνάντησή του στο Νταβός της Ελβετίας, που ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου.

Η αυξανόμενη εξάρτηση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων από τον κυβερνοχώρο και οι σχετικοί κίνδυνοι πειρατείας από εγκληματίες ή εχθρικά κράτη έχουν αντικαταστήσει την κοινωνική πόλωση ως η κύρια απειλή για τη σταθερότητα κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του WEF για τους παγκόσμιους κινδύνους.Ενώ οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν, εννέα στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναμένουν να επιδεινωθούν οι πολιτικές ή εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.Περίπου το 80% θεωρεί αυξημένη την πιθανότητα πολέμου.

“Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα των συμβουλίων και των στελεχών, δεδομένης της ορατότητας των κρατικών επιθέσεων σε περιβάλλον αυξανόμενης γεωπολιτικής τριβής”, δήλωσε ο John Drzik, πρόεδρος παγκόσμιου και ψηφιακού ρίσκου στην Marsh, ο οποίος συνέβαλε στη μελέτη.Καθώς οι εταιρείες “επενδύουν σε πράγματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, διευρύνουν την επιφάνεια για επιθέσεις”.

Ο Drzik δήλωσε ότι πρόσφατες παραβιάσεις ασφαλείας που ενισχύουν αυτή την άποψη αποτελεί η επίθεση του WannaCry, η οποία πρόσβαλε περισσότερους από 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες και του NotPetya, η οποία προκάλεσε απώλειες σε δύο εταιρείες μεγαλύτερες των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στις επιχειρήσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσε να φτάσει τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το WEF.

Ομοίως, χιλιάδες επιθέσεις κάθε μήνα στην κρίσιμη υποδομή των ευρωπαϊκών συστημάτων αεροπορίας προς τους πυρηνικούς σταθμούς των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι χάκερ που χρηματοδοτούνται από κράτη προσπαθούν να “προκαλέσουν καταστροφή των συστημάτων που διατηρούν τη λειτουργία των κοινωνιών”. Στην προεπισκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ηγετών “βλέπουν” τους κινδύνους να εντείνουν από το 2017. Οι κλιματικές αλλαγές και οι ακραίες καιρικές συνθήκες παρέμειναν οι μεγαλύτερες ανησυχίες των ερωτηθέντων.Οι οικονομικές ανησυχίες υποχώρησαν, καθώς μια ευρεία ανάπτυξη και οι τιμές ρεκόρ των μετοχών δείχνουν ότι ο κόσμος μπορεί τελικά να ανακάμπτει από την χρηματοπιστωτική κρίση, που μαίνεται εδώ και μια δεκαετία.

 

Η επίσκεψη του Τραμπ

Η εμφάνιση του Τραμπ κατά την ετήσια συνάντηση του WEF -η πρώτη για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000- είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει. Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν είπε ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του θα χρησιμοποιήσουν το φόρουμ για να μιλήσουν για την ατζέντα τους “Η Αμερική πρώτα “, υποστηρίζοντας ότι μια οικονομία που είναι καλή για τις ΗΠΑ είναι καλή για όλους.

Ωστόσο, πολλοί ερμηνεύουν το σύνθημα “Η Αμερική πρώτα”, σύμφωνα με τον Drzik, θεωρώντας ότι “οι μονομερείς, προστατευτικές πολιτικές και ο εθνικισμός είναι ένας ακόμα βασικός κίνδυνος”, τον οποίον έχουν εντοπίσει οι παρευρισκόμενοι του Νταβός και που συγκρούεται με τη φιλοσοφία του WEF. “Για να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα ζητήματα όπως η αλλαγή του κλίματος, ο κυβερνοπόλεμος και η επισιτιστική ασφάλεια απαιτείται μια πολυμερής απάντηση, αλλά η πολιτική κατεύθυνση πηγαίνει ακριβώς προς το αντίθετο”, δήλωσε ο Drzik.”Ο Τραμπ είναι ένα παράδειγμα αυτού, αλλά όχι το μόνο”.

Η έκθεση επισήμανε και τις αλλαγές στον τομέα του εμπορίου, μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ από την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού, καθώς και την επιδίωξη επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής.Σε όλο τον κόσμο το 2016, περίπου τα τρία τέταρτα των αποκαλούμενων παρεμβάσεων -όπως η επιβολή δασμών ή η παρεμπόδιση των εισαγωγών ορισμένων αγαθών για την προστασία των εγχώριων θέσεων εργασίας- είχαν προστατευτικό χαρακτήρα και η τάση φαίνεται να έχει συνεχιστεί μέχρι το περασμένο έτος,αναφέρει το WEF.”Αυτό που θα ήταν διαφωτιστικό είναι να ακούσουμε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται και κατανοεί ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για το θέμα που συζητάμε στην έκθεση και βλέπει έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή συνεργασία”, δήλωσε ο Richard Samans, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WEF.

Στην Έρευνα για την Αντίληψη των Παγκόσμιων Κινδύνων συμμετείχαν 999 επιχειρηματίες, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί -από τους οποίους το 70% ήταν άνδρες- οι οποίοι ρωτήθηκαν για 30 πιθανούς παγκόσμιους κινδύνους, από τον αποπληθωρισμό και τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων ως τις φυσικές καταστροφές, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις κρίσεις για το νερό.Εντοπίστηκαν τάσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτούς τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της ανισότητας των εισοδημάτων.

Κάθε χρόνο το φόρουμ κατατάσσει αυτούς τους αντιληπτούς κινδύνους βάσει επίδρασης και πιθανότητας.Ενώ τα όπλα μαζικής καταστροφής διατήρησαν τη θέση τους ως ο πιο καταστροφικός κίνδυνος, η χρήση τους θεωρήθηκε ως λιγότερο πιθανό να συμβεί.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές καταστροφές ήταν τα επόμενα πιο σημαντικά και εκτιμήθηκαν ως τα πιο πιθανά.Οι επόμενοι πιο πιθανοί κίνδυνοι ήταν οι κυβερνοεπιθέσεις, οι μαζικές απάτες δεδομένων ή κλοπές, και η αποτυχία επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Bloomberg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024