28/03/2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ . ΠΡΙΝ Η “ΝΕΑ ΧΕΙΜΑΡΡΑ” ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1. Το τελευταίο διάστημα από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και μετά, η Αλβανική πλευρά ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα διμερή επίπεδα, με ενέργειες που στρέφονται κυρίως κατά της ελληνικής μειονότητας. Η θρασύτητα της ρητορικής που εκφράζεται μέσα από εθνοτικές και αλυτρωτικές τάσεις, με ανυπόστατες τοποθετήσεις που μόνο γέλωτα προκαλούν, βρίσκει συναίνεση στην πλήρη αδράνεια και έλλειψη τεκμηριωμένου αντίλογου από ελληνικής πλευράς.

2. Η κατά γενική ομολογία ασθενής έως υποτονική ελληνική αντίδραση, σε καμία των περιπτώσεων δεν προκαλεί ανησυχία στην Αλβανική πλευρά. Αντιθέτως θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μηδενική διπλωματική αντίδραση, ωθεί την Αλβανική πλευρά να συνεχίσει με αυξανόμενη ένταση αλλά και συχνότητα τις προκλήσεις μέσα σε ήπια πλαίσια, τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπευθυνότητα.

3. Δυστυχώς ως χώρα με διεθνή υπόσταση και με συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και κινούμενοι και στα όρια των έμπρακτων απειλών σε πολλαπλά επίπεδα, με σειρά αντιμέτρων όπως:

  • α. Εμπορικός αποκλεισμός (εμπάργκο), μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων Αλβανών υπηκόων που διαβιούν στη χώρα μας προς την Αλβανία, αύξηση της φορολογίας καταθέσεων Αλβανών υπηκόων, ειδικοί (αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ επί των αγορασθέντων ακινήτων και φορολόγηση των καταθέσεων
  • β. Μαζικές συλλήψεις και απελάσεις σεσημασμένων κακοποιών, διακινητών και εμπόρων ναρκωτικών, εμπόρων λευκής σαρκός, λαθρομεταναστών, μελών της Αλβανικής μαφίας κλπ, με ταυτόχρονη απαγόρευση εκ νέου εισόδου στη χώρα.
  • γ. Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, FUEN για την απαράδεκτη συμπεριφορά των Αλβανικών αρχών προς την Ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και κατάθεση πρότασης ψηφίσματος για την καταδίκη της Αλβανίας. Επίκληση του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί εκπλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων καλής γειτονίας και προστασίας των μειονοτήτων. Ταυτόχρονα διακηρύσσουμε τη χρήση ΒΕΤΟ για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, όσο αυτή θα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά
  • δ. Επιβολή κυρώσεων σε επιφανείς Αλβανούς υπηκόους (πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες), με μπλοκάρισμα των καταθέσεων τους σε Ελληνικές τράπεζες.
  • ε. Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα εισερχόμενα από Αλβανία και εξερχόμενα από Αλβανία φορτηγά οχήματα και πολύωρες καθυστερήσεις. Επιβολή μεγάλων προστίμων στους οδηγούς νταλικών αλλά και ΙΧΕ οχημάτων με Αλβανικές πινακίδες για παραβάσεις του ΚΟΚ συνήθους μορφής. Επιβολή τέλους χρήσης δρόμων (βινιέτα) στα εισερχόμενα οχήματα που οι άδειες ή οι οδηγοί τους είναι Αλβανικής καταγωγής.
  • στ. Πάγωμα των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Αλβανική πλευρά. Παράλληλα να υποβληθεί εναλλακτική διαδρομή του ΤΑΡ, με απόληξη στην περιοχή Φιλιατών ή Ηγουμενίτσας.
  • ζ. Αύξηση των ναυτικών περιπολιών του ΛΣ και του ΠΝ στην περιοχή των Διαπόντιων νήσων και ιδιαίτερα στην αμφισβητούμενη από τους Αλβανούς θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ. Επάνδρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των παραπάνω νησιών με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων
  • η. Ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών περιπόλων στην Ελληνο-Αλβανική μεθόριο, με το πρόσχημα της πάταξης του λαθρεμπορίου και των ναρκωτικών. Αύξηση του αριθμού των ασκήσεων συνεργασίας Ειδικών Δυνάμεων των Ε.Δ. και της ΕΛ. ΑΣ. στην περιοχή και ιδιαίτερα σε οικισμούς πλησίον της μεθορίου.Εντονη και εμφανής παρουσία μεικτών περιπόλων σε περιοχές όπως στο Καλπάκι-Κόνιτσα-Κλαδοράχη-Πεντάλοφος-Επταχώρι , Ιεροπηγή κα.
  • θ. Ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλων των Βορειοηπειρωτικών σωματείων και οργανώσεων ανά τον κόσμο, με έμφαση στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας την πολιτική κατπάτησης σε Δρυμάδες /γύρω περιοχές της λεγόμενης Αλβανικής “Ριβιέρα’, ενώ η κορύφωση θα πρέπει να είναι η δολοφονία του Κ. Κατσίφα.

4. Εν κατακλείδι, η αποκατάσταση της ομαλότητας και η υπαναχώρηση των Τιράνων από τις θέσεις που έχει υιοθετήσει, τα τελευταία χρόνια, περνά μέσα από δραστικές πρακτικές και με κατάλληλη προπαγανδιστική προβολή (επίρριψη των ευθυνών στην Αλβανική πλευρά), εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την οργή των πολιτών κατά της Αλβανικής κυβέρνησης, η οποία μπροστά στην πολύπλευρη πίεση θα εξαναγκαστεί σε υπαναχώρηση και γιατί όχι και σε επαναδιαπραγμάτευση των διμερών σχέσεων με ευνοϊκούς για χώρα μας όρους και πάντα λαμβάνοντας υπόψη το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1913, το οποίο θα αποτελεί και τη βάσης της επαναδιαπραγμάτευσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024