29/03/2024

Βρετανικά ΜΜΕ: Μυστική προετοιμασία δεύτερου δημοψηφίσματος για Brexit

Σε αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αναταραχές στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανία προχώρησαν οι Sunday Times. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στενοί σύμμαχοι της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το Συντηρητικό Κόμμα προετοιμάζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit πίσω από την πλάτη της.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τον βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, που ανήκει στις τάξεις των Συντηρητικών, ο οποίος πραγματοποίησε συνομιλίες με μέλη του Εργατικού Κόμματος την Πέμπτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν νέο διακοινοβουλευτικό συνασπισμό με απώτερο σκοπό να διοργανώσει νέα ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο προσωπάρχης της Μέι, Γκάβιν Μπάργουελ, τόνισε ότι η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ήταν «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός». 

«Οι Μπάργουελ και Λίντινγκτον δουλεύουν παράλληλα. Και άλλοι στο Τοp 10 της κυβερνητικής ιεραρχίας γνωρίζουν τι συμβαίνει», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Λίντινγκτον και οι υποστηρικτές του σχεδιάζουν να προσφέρουν στους ψηφοφόρους μια επιλογή μεταξύ της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η Μέι και ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναμένουν από τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για το δημοψήφισμα ώστε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και η δυνατότητα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδέα υποστηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων Αμπερ Ρουν, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκε και τον υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Γκρεγκ Κλαρκ.

Η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τη Βόρεια Ιρλανδία, Κάρεν Μπράντλεϊ, ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τη Σκοτία, ο Ντέιβιντ Μάντελ, βρίσκονται επίσης στο πλευρό του Λίντινγκτον, ανέφερε η εφημερίδα.

 

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024