19/04/2024

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΞΕΔΙΠΛΩΜΑ ΣΧΕΔΙΩΝ/ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Serbian and Kosovo flag, conflict concept

ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

1)Κινητικότητα έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις Ταξιαρχίες 3 και 4 του Σερβικού στρατού που εδρέυουν στη νότια Σερβία και ειδικότερα σε Νις και Βράνιε.Παράλληλα η ταξιαρχία πυροβολικού στη Νις πραγματοποίησε σειρά ασκήσεων στο φως της χειροτέρευσης της κατάστασης στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το Βελιγράδι ο αρχηγός των Νατοικών Δυνάμεων στο Κόσοβο(kfor) Ιταλός υποστράτηγος Λορέντζο Ντατόρε μετέβη προχθές έκτακτα στο Βελιγράδικαι συναντήθηλκε με τον Αρχηγό των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Μίλαν Μοισίλοβιτς και τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων Αντιστράτηγο Μίροσλαβ Σίμοβιτς. Εξέτασαν λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί στην μεθοριακή ζώνη ασφαλείας. Στη Σερβία ο υπουργός άμυνας Αλεξάντερ Βούλιν θεωρείται ως φιλο-Ρώσος, ενώ ο στρατηγός Μοισίλοβιτς έχει υπηρετήσει ως σύνδεσμος της Σερβίας με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και είναι από τους πιο φιλοδυτικούς Σέρβους στρατιωτικούς. Επειδή τον έχω συναντήσει προσωπικά στα πλαίσια των ετησίων διαλέξεων μου στο Βελιγράδι, μπορώ να επισημάνω ότι δεν θα επιθυμούσε μια κλιμάκωση της έντασης, αν και για το θέμα του Κόσοβου οι Σέρβοι είναι πολύ ευαίσθητοι.

2)Το τελευταίο τετραήμερο έχουνε πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι απανωτές συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αλεξάντερ Βούσιτς στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός άμυνας Αλεξάντερ Βούλιν ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας και αντιστράτηγος εα Αλεξάντερ Ζίβκοβιτς, ο Υφυπουργός Μπόγιαν Τζόσιτς, ο αντιστράτηγος Μοισίλοβιτς,ο αντιστράτηγος Μίροσλαβ Σίμοβιτς, ο διοικητής της 3ης ταξιαρχίας συνταγματάρχης Ζλάταν Σταμένκοβιτς, ο διοικητής της 4ης ταξιαρχίας , ταξίαρχος Σλόμπονταν Στόπα, ο διοικητήςτης ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων ταξίαρχος Μίροσλαβ Τάλιν,(γνωστός και ως Δρ Τάλιν, αφού διδάσκεισε όλες τις σχολές της χώρας) , ο διευθυντής Πυροβολικού συνταγματάρχης Νόβιτσα Πέτροβιτς, και οι συνταγματάρχες Στοίκοβιτς, Κράλιεβιτς, Ιρισκιτς, Νιτιβόβιτς, Ντόλοβιτς και Ράσκο Μιλοβάνοβιτς.(επικεφαλής των τομεών Πληροφοριών, γραφείο υπουργού, ψυχολογικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων-σχεδίων και στρατονομίας.,. Σε μία πό τις τελευταίες συσκέψεις -όπως μου ανέφεραν-εξετάσθηκε και η σχετικά υπολογίσιμη συμμετοχή της Σερβίας στις διαφορες ειρηνευτικές επιχειρήσεις για το 2019(συμμετέχουν σε Κύπρο-Λίβανο-Κονγκό-Λιβερία-Μάλι-Σομαλία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ειδικά με επίλεκτο υγειονομικό προσωπικό)
Οι διοικητές των ταξιαρχιών σε Βράνιε και Νις εξέθεσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας καιστον υπουργό άμυνας την κατάσταση που επικρατεί στην μεθοριακή ζώνη,τα ενδεχόμενα σχέδια για την υποστήριξη των Σέρβων στο βόρειο και νότιο Κόσοβο,ενώ εξετάστηκαν και οι διάφορες θέσεις των Δυτικών αναφορικά με την εσωτερική κατάσταση στο Κόσοβο.
Ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Σίμοβιτς επσήμανε ότι Έχουνε αυξηθεί τα μέτρα σε σειρά στρατιωτικών δυνάμεων σε Ράσκα,σε Νόβι Πάζαρ, σε Λέσκοβατς , σε Μπουγιάνοβατς, σε Πριμπόι, σε Μπσίλοβγκραντ, σε Σουρντούλιτσα, και σε Βλασοτίντσι.Ειδικές Δυνάμεις από την έδρα τους στο Πάντσεβο έχουνε μεταφερθεί σε δύο από τις παραπάνω προωθημένες βάσεις.

3) Έχοντας μελετήσει σε βάθος τις 89 σελίδες του σχετικού προγράμματος για την σύσταση του Κοσοβαρικού στρατού, σε αυτή την φάση δεν έχει υπολογίσιμες δυνατότητες. Εμπλέκεται μόνο σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης, σε αποναρκοθέτηση περιοχών καθώς και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.Επίσης έχω μελετήσε τις εισηγήσεις του Κοσοβάρου αναλυτή Ραμαντάνι Κεχαγιά πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν πολλές αποφάσεις για την σύσταση του Κοσοβαρικού στρατού.Το Λονδίνο έχει υποστηρίξει/καθοδηγήσει/εκπονήσει ορισμένα επιχειρησιακά σχέδια των Κοσοβάρων,ενώ στα θέματα διοικητικής μέριμνας τον κύριο λόγο έχουνε οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί.

4)Πάντως, ο πρόεδρος της Σερβίας έχει ζητήσει να συγκλιθεί το ΣΑ/ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση στην περιοχή , έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.Στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην σύσταση Κοσοβαρικού στρατού έχει ταχθεί ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον καθώς και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί. Το Βελιγράδι ανησυχεί για τυχόν είσοδο των Κοσοβάρων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ ο Ιταλός Διοικητής των συμμαχικών δυνάμων του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα επανεξετάζει 4 ειδικά έκτακτα σχέδια για την ενδεχόμενη στάση της KFOR. Πάντως επί του παρόντος, ο καταγόμενος από την Φλωρεντία υποστράτηγος εμφανίζεται ψυχραιμος. Σημειώνω ότι το ένα σχέδιο αφορά την ενεργοποίηση της εφεδρείας της KFOR και την ανάπτυξη της σε Μιτροβίτσα και σε Γκρατσάνιτσα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024