19/03/2024

14 Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι. 6 ανατροπές στην ΕΕ

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μετέβαλαν τον πολιτικά θορυβώδη διάλογο για το πώς να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική έναντι μελλοντικών κρίσεων, ζητώντας νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τη δημιουργία ενός εικονικού “ασφαλές assets” της ευρωζώνης.

Οι προτάσεις έχουν στόχο να γεφυρώσουν τις γερμανικές απαιτήσεις για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και την επιμονή της Γαλλίας για μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων, καθώς Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να εισάγουν νέο momentum στις στάσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ερώτημα του πώς θα βελτιωθεί η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, θα συζητηθεί επίσης όταν ο υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Peter Altmaier, υποδεχθεί το νέο πρόεδρο του Eurogroup, Mario Centeno, στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Merkel, θα ταξιδέψει στο Παρίσι για συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire, την Πέμπτη.

Στο 33σελιδο έγγραφο, οι 14 οικονομολόγοι από Γαλλία και Γερμανία, ζητούν την αναδιοργάνωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, τη δημιουργία ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής εποπτείας και ένα κοινό ταμείο της ευρωζώνης καθώς και ένα νέο συνθετικό “ασφαλές asset” της ευρωζώνης που προσφέρει στους επενδυτές μια εναλλακτική των κρατικών ομολόγων.

“Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα είναι game changer για την ευρωζώνη, βελτιώνοντας σημαντικά την χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, την πολιτική συνοχή και τις δυνατότητες για την ευημερία των πολιτών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες των συμμετεχουσών χωρών”, τόνισαν οι οικονομολόγοι.

“Οι ηγέτες μας δεν θα πρέπει να δεχθούν τίποτα λιγότερο”, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo Clemens Fuest και ο Jean Pisani-Ferry, πρώην σύμβουλος του Emmanuel Macron.

Οι οικονομολόγοι θέλουν να αντικαταστήσουν τους τωρινούς δημοσιονομικούς κανόνες, εστιάζοντας στο διαρθρωτικό έλλειμμα και στο όριο του 3%, με έναν κανόνα για τις δαπάνες και έναν μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης του χρέους.

“Ένας κανόνας αυτού του τύπου είναι λιγότερο επιρρεπής σε λάθη από ό,τι οι τωρινοί και πιο αποτελεσματικός στο να σταθεροποιήσει τους οικονομικούς κύκλους, από τη στιγμή που οι κυκλικές αλλαγές στα έσοδα δεν χρειάζεται να αντισταθμίζονται από αλλαγές στις δαπάνες”, τόνισε η ομάδα των οικονομολόγων.

Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό οικονομικό think tank του Μονάχου Ifo, έξι βασικές θέσεις. Αυτές είναι:

  • Να υπάρξει πλήρης Τραπεζική Ένωση και Ένωση Κεφαλαιαγορών μέσω της εισαγωγής ενός μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.
  • Να εισαχθεί ένας νέος Κανόνας Δαπανών αντί του κριτηρίου του Ελλείμματος που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
  • Να μπουν τα θεμέλια για μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση των χρεών για τις χώρες, για τις οποίες η φερεγγυότητα δεν αποκαθίσταται με δάνεια στήριξης.
  • Να συσταθεί ένα κοινό Ταμείο για την υποστήριξη όσων χωρών αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
  • Να υπάρξουν ευρωπαϊκά επενδυτικά προϊόντα σαν εναλλακτική στα κρατικά ομόλογα.
  • Να περάσει στην Κομισιόν η προεδρία του Eurogroup μέσω της δημιουργίας μίας νέας υπηρεσίας.

 

Τις προτάσεις αυτές υπογράφουν οι ακόλουθοι οικονομολόγοι

Agnès Bénassy-Quéré (Paris School of Economics und Université Paris 1)

Markus Brunnermeier (Princeton University),

Henrik Enderlein (Hertie School of Governance und Jacques Delors Institut Berlin),

Emmanuel Farhi (Harvard University),

Marcel Fratzscher (DIW und Humboldt Universität Berlin),

Clemens Fuest (ifo Institut und Universität München),

Pierre-Olivier Gourinchas (University of California at Ber-keley),

Philippe Martin (Sciences Po und Conseil d’Analyse Économique),

Jean Pisani-Ferry (Bruegel, EUI, Hertie School of Governance und Sciences Po),

Hélène Rey (London Business School),

Isabel Schnabel (Universität Bonn und Sachverständi-genrat zur Begutachtung des gesamtwirtschaftlichen Entwicklung),

Nicolas Véron (Bruegel und Peterson Institute for International Economics),

Beatrice Weder di Mauro (INSEAD Universität Mainz)

Jeromin Zettelmeyer (Peterson Institute for International Economics).

CAPITAL.GR 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023