19/04/2024

Brexit – Μύθοι και πραγματικότητα

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης  – LLB, LLM – Νομικός*

Το παρόν άρθρο είναι κομμάτι της σειράς άρθρων για το Brexit και της πολιτικής  περιδίνησης στο ΗΒ λόγω του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 23/06/2016. Θα αναλυθούν τα εκλογικά στοιχεία, οι αποκλεισμοί τμημάτων του εκλογικού σώματος και επομένως η πρόδηλη αλλοίωση του αποτελέσματος. Η επικράτηση της πρότασης για αποχώρηση του HB από την Ευρωπαική Ένωση (Ε.Ε) έγινε η θρυαλλίδα μιας αχρείαστης κρίσης που ταλανίζει τη χώρα και τους κατοίκους της. Ύστερα από 2,5 χρόνια και λόγω της αλλαγής στο κλίμα μέσω των δημοσκοπήσεων ακόμα και από αυτούς που τότε ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, μπορεί κανείς με βεβαιότητα να χαρακτηρίσει εκείνο το αποτέλεσμα ένα στιγμιαίο λάθος μιας συγκυριακής εκλογικής πλειοψηφίας.

Εκλογικά στοιχεία

Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι “ο Βρετανικός λαός επιθυμεί την αποχώρηση από την Ε.Ε.”. Καλή η θεωρία αλλά επειδή η πράξη είναι που μετράει, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία; Το ΗΒ έχει πληθυσμό περίπου 65.5 εκ. κατοίκους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται κάθε χρόνο και έτσι εκείνη τη χρονιά οι εγγεγραμένοι ήταν 46.5 εκ.. Στους εγγεγραμένους περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κοινοπολιτείας (ανάλυση παρακάτω). Οι ψηφίσαντες ήταν 33,57 εκ. δηλαδή 72.21% των εγγεγραμένων. Επομένως, ψήφισαν περίπου οι μισοί πολίτες της χώρας. Από αυτούς, υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν 17,41 εκ. και υπέρ της παραμονής 16,14 εκ. δηλαδή 51.89% έναντι 48.11%. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πολύ μικρή, μόλις 3.78% που αντιστοιχεί σε 1,27 εκ. Πιο συγκεκριμένα, επί του συνόλου του πληθυσμού (και αυτών που ψήφισαν χωρίς να είναι πολίτες), το 26.6% ψήφισε αποχώρηση ενώ το 24.6% ψήφισε παραμονή. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 51.2% του πληθυσμού ψήφισε ενώ σχεδόν το άλλο μισό του πληθυσμού (48.8%), δεν ψήφισε καν. Άρα η απόφαση δεν στηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία, το 73.4% του πληθυσμού.

Αποκλεισμός αποδήμων

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι “ο βρετανικός λαός ψήφισε”. Ισχύει όμως αυτό ή υπήρχε αλλοίωση του εκλογικού σώματος; Το πρώτο πρόβλημα ήταν οι απόδημοι Βρετανοί που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν αν ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι για πάνω από 15 χρόνια στο εξωτερικό γιατί δεν ήταν εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Συνολικά υπολογίζεται ότι 6 εκ. Βρετανοί ζουν στο εξωτερικό και 1.8 εκ. από αυτούς σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Αν αυτοί μπορούσαν να ψηφίσουν το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Κοινοπολιτεία

Η χρήση των εκλογικών καταλόγων των εθνικών εκλογών σημαίνει ότι είχαν δικαίωμα ψήφου οι πολίτες κρατών της Κοινοπολιτείας, μια ένωση 52 ανεξαρτήτων κρατών (κυρίως πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας). Επομένως, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μάλτας είχαν δικαίωμα ψήφου. Επίσης είχαν για ιστορικούς λόγους και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (δεν είναι στην Κοινοπολιτεία). Αντίθετα, οι υπόλοιποι πολίτες κρατών της Ε.Ε. από ένα σύνολο 3.8 εκ. δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για κάτι που τους αφορά άμεσα παρ’ότι ζούν μόνιμα στο ΗΒ. Οι πολίτες κρατών της Κοινοπολιτείας που έρχονται και μένουν για ένα εξάμηνο στο ΗΒ, μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Έτσι ψήφισαν και στο δημοψήφισμα!

Αντιθέτως, ένας Έλληνας που ζούσε επί δεκαετίες δεν μπορούσε να ψηφίσει (εκτός αν είχε πάρει Βρετανική υπηκοότητα) αλλά ένας Αυστραλός, Νιγηριανός, Ινδός, Πακιστανός ή Καναδός που έμεινε λίγους μήνες είχε το δημοκρατικό (;) δικαίωμα να ψηφίσει και να καθορίσει το μέλλον τών Βρετανών και κατ’επέκταση και της ελληνικής ομογένειας του ΗΒ… Εννοείται ότι οι πολίτες αυτοί ψήφισαν αποχώρηση από την Ε.Ε. γιατί αυτό συμφέρει τους ίδιους και τις χώρες τους. Εν κατακλείδι, είναι προφανές οτι ακόμη και με αυτές τις περίεργες αλλοιώσεις, το 26.6% του συνολικού πληθυσμού που ψήφισε Brexit (λόγω ψεμάτων και άθλιας προπαγάνδας) σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την συνολική επιθυμία του Βρετανικού λαού.

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans

Στοιχεία επικοινωνίας: info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου Ελευθερία 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024