19/03/2024

Ελλάδα: καταφύγιο αναρχικών

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 


Η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει χαρακτηριστεί ως σημείο-καταφύγιο αριστερών αναρχικών από την EUROPOL (Σχετική έκθεση τον Ιούνιο του 2018). Μάλιστα έχει σημειωθεί πως το 2017 μόνο, πάνω από 250 σημεία καταλήψεων και “αυτοδιαχείρισης” είχαν διαμορφωθεί μέσα στην Αττική. Σε όλα αυτά, οι μετέχοντες αποτελούνταν κυρίως από αναρχικούς αλλά υπήρξαν και “επισκέπτες” από το εξωτερικό που με ευκολία είχαν είσοδο από τα σύνορα μας, παρ’ όλο που είχαν μητρώο και η ΕΛΑΣ το γνώριζε. (Σχετικό δημοσίευμα  το καλοκαίρι του 2015 και του 2018 στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το απαύγασμα όμως όλων των παραπάνω είναι η συγκέντρωση-κάλεσμα όλων των αναρχικών της Ευρώπης στις 25/1/2019  να συζητήσουν με τους δικούς μας που πλέον κάνουν και εξαγωγή ιδεών σε εκδήλωση στο ΗΒ, ενώ υπάρχουν και σημεία αναφοράς για διάφορα δίκτυα τους σε πολλές σελίδες (δεν τις δημοσιεύουμε για να μην κάνουμε και διαφήμιση- υπάρχουν όμως στο αρχείο μας).

 

Όπως είναι κατανοητό πλέον, η Ελλάδα ανεπίσημα θεωρείται στο εξωτερικό από πλευράς ασφαλείας FAILED STATE. Το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη αίσθηση ανασφάλειας για τους πολίτες έχει ήδη αποτυπωθεί σε διάφορες εκθέσεις medium level από low level για θέματα τρομοκρατίας καθώς και εκθέσεις αύξησης παρανόμων δραστηριότητων για οργανωμένο έγκλημα.

Σε όλα αυτά λοιπόν, το μόνο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση από το 2015 και ύστερα, είναι μια εμμονική ερμηνεία αριθμών που δήθεν δείχνουν μείωση των παραπάνω, κάτι που προφανώς και δεν ισχύει ειδικά αν κάποιος μελετήσει την διασπορά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια. 

Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη σημασία να ειπωθεί πώς κύκλοι ακραίων στοιχείων κάνουν ένα έμμεσο λαθρεμπόριο όπου λαμβάνουν ενοίκια για χώρους υπό κατάληψη για να στεγάσουν παράνομους μετανάστες (βλ. ξενοδοχείο CITY PLAZA και σχετική υπόθεση), ενώ δεν πάνε πίσω και υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών που συσχετίζονται με αυτούς τους ακραίους χώρους (βλ. Πυρήνες της Φωτιάς).

Σύμφωνα, μάλιστα, με υπηρεσίες του εξωτερικού, ήδη αποτυπώνεται σαν πρόσθετη εικόνα, το στοιχείο πώς αυτά τα ακραία κυκλώματα αναρχικών προσπαθούν να οργανωθούν σε εκπαίδευση και εξοπλισμό, είτε μέσα από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, είτε ακόμα και με αποστολές κάποιων σε εμπόλεμες περιοχές που μετέπειτα θα έρθουν εδώ ως “εκπαιδευτές” προς άλλους.

Αντίστοιχα τώρα στην ΕΛΑΣ και σε όλες τις υπηρεσίες προστασίας, έχει προκληθεί ένας εκφοβισμός των στελεχών τους από τις πολιτικές ηγεσίες αλλά και από την ανώτατη αξιωματική κάστα, όπου προκαλείται ΕΔΕ με το παραμικρό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου νομοταγείς πολίτες κλήθηκαν να απολογηθούν ενώ οι ίδιοι υπέστησαν εισβολή και απόπειρα φθοράς και κλοπής στις οικίες τους. Είναι πολλαπλά τα κρούσματα και δεν νομίζω πώς κανείς θα δυσκολευτεί, αν ψάξει, να βρει στοιχεία για τα παραπάνω.

Συνολικά, σύμφωνα πάντα με στατιστικά των τοπικών Αρχών, το εγκληματικό και παραβατικό στοιχείο φαίνεται να έχει προσανατολιστεί σε πιο οργανωμένες δράσεις, ενώ δεν λείπουν και οι “προσλήψεις επαγγελματιών εγκληματιών” που φυσικά λόγω ελλειπούς ελέγχου στα σύνορα, αλλάζουν τις χώρες χωρίς ουδεμία δυσκολία όταν αρχίζει η δίωξη τους. Ενδιαφέρον πάντως αποτελεί το γεγονός πώς σε πλείστες περιπτώσεις η ΕΛΑΣ έχει κάνει χρήση νέων τεχνολογιών (drone, ΑΥΡΑ, κτλ. ) όμως αυτές περιορίζονται πάντα σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και ποτέ κατά οργανωμένων αναρχικών ομάδων που πλέον λειτουργούν ως γκέτο παρανομίας σε περιοχές εντός της πόλης ή ακόμα και εντός ΑΕΙ.

Το τελευταίο στοιχείο πληροφορίας  αναφέρει πώς η Ελλάδα θα δεχτεί σύντομα πολύ σοβαρές νύξεις για την όλη κατάσταση από το εξωτερικό ενώ ενδέχεται να κληθεί να διασφαλίσει πώς οι επισκέπτες στην χώρα μας (βλ. Τουρισμός) δεν θα είναι σε θέση κινδύνου όπως γινόταν το 2017 και το 2018 σε τρανταχτές υποθέσεις που έφτασαν ως και τα όρια της Ακρόπολης. (βλ. ληστείες από ομάδες αλλοδαπών).

Παράλληλα, θα κληθεί να λύσει μια και καλή το θέμα ασφάλειας συνόρων εξ Ανατολάς όπου έχουν ήδη εντοπιστεί βετεράνοι τζιχαντιστές που είτε στρατολογούν νέα μέλη είτε κάνουν πέρασμα από εδώ για να περάσουν στην Ε.Ε. και άλλες χώρες (βλ. υπόθεση 2015 -Παγκράτι με κέντρο logistics του DAESH και υποθέσεις με ναρκωτικά captagon).

 

Διαβάστε επίσης: Ναρκωτικά και όπλα, το καύσιμο των πολέμων. 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023