19/03/2024

Editor’s Note: Περί γεωθρησκείας

Περί γεωθρησκείας (ή αλλιώς παρεμβάσεων της εκκλησίας στο θέμα της ονομασίας )

Άκουσα πολλά αυτές τις ημέρες για την παρέμβαση ή τη μη παρέμβαση της εκκλησίας στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Για το γεγονός ότι ο Τσίπρας έτρεξε να συναντήσει τον Ιερώνυμο και ότι αυτό δεν θα συνέβαινε σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Ναι, είναι η αλήθεια πως τα θέματα γεωθρησκείας στα υπόλοιπα δυτικά κράτη γίνονται κρυφά. Διότι, όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, αφορούν έναν κλάδο της γεωπολιτικής που ονομάζεται γεωθρησκεία ( ξέρω πολλοί δεν τον αναγνωρίζουν, όπως μέχρι πρότινος δυσκολεύονταν, και συνεχίζουν να δυσκολεύονται, να αναγνωρίσουν την γεωοικονομία και, παλαιότερα, την γεωπολιτική).

Η γεωθρησκεία έχει τις ρίζες της στην Βυζαντική Διπλωματία που ασκούσαν στο Φανάρι και την οποία, με επιτυχία ομολογουμένως,εξασκεί σήμερα η Τουρκία. Την γεωθρησκεία ασκεί με κάθε μέσο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μέγας σκακιστής και διπλωμάτης. Οι φωτογραφίες του στα παγωμένα νερά για τον εορτασμό των Θεοφανείων το αποδεικνύουν περίτρανα. Ακόμη και η δήλωση του ότι ο κομμουνισμός μοιάζει με τον Χριστιανισμό, που κάποιοι βιάστηκαν να κατακρίνουν, έχει γεωθρησκευτική βάση.

Ο Πούτιν με την δήλωση αυτή θέλησε να φέρει κοντά στην Ορθόδοξη πίστη τους εναπομείναντες κομμουνιστές (μην λησμονούμε ότι από την διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 υπάρχουν ακόμη στη σημερινή Ρωσία κομμουνιστές και οικογένειες κομμουνιστών). Με άλλα λόγια θέλησε να κάνει το πάντρεμα Χριστιανισμού Κομμουνισμού για λόγους γεωθρησκευτικούς.

Όπως ίσως κάποιοι θυμάστε από την Ιστορία, στην περιοχή των Βαλκανίων, η θρησκεία και η εκκλησία έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο και, παραδοσιακά, έχουν λόγο. Όμως, η γεωθρησκεία δεν είναι ίδιον μόνο των Βαλκανίων. Μην λησμονούμε τον ρόλο του Βατικανού και τις πολιτικές παρεμβάσεις του εκάστοτε Πάπα.

Θέλετε να σας ρίξω σε ακόμη πιο βαθιά νερά;
Να θυμίσω πως η οικονομική αντιπαράθεση στην Ευρώπη έχει τις ρίζες της στον θρησκευτικό πόλεμο Καθολικών Προτεσταντών. Μπορεί για τους περισσότερους η Νύχτα της Σφαγής του Αγίου Βαρθολομαίου, τον Αύγουστο του 1572, να μη σημαίνει τίποτε απολύτως, αλλά για τους προτεστάνες (όπως η Μέρκελ και Σόιμπλε) σημαίνει πολλά.

Μπορεί, επίσης, να μην έχει καμία απολύτως σημασία για τους Έλληνες ότι ο Μακρόν, ο σημερινός ηγέτης και εκλεκτός της ευρωπαϊκής ελίτ, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε σε σχολείο Ιησουιτών (για την ιστορία στο ίδιο τάγμα ανήκει και ο Πάπας Φραγκίσκος). Ο Μακρόν που επιθυμεί να υποσκελίσει την Μέρκελ, η οποία ακολουθεί πιστά τις επιταγές του ηγέτη της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Γερμανία, και θεμελιωτή των χριστιανικών δογμάτων και πρακτικών του Προτεσταντισμού, Μαρτίνου Λούθηρου.

Όπως κατανοείτε, όσο γρηγορότερα αντιληφθούμε την έννοια της γεωθρησκείας, τόσο το καλύτερο γι΄αυτή την χώρα σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

Γιώτα Χουλιάρα 
Geopolitics & Daily News

Υ.Γ Στις φωτογραφίες ο Ρώσος Πρόεδρος ασκεί γεωθρησκεία

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023