19/03/2024

Διότι τέτοιοι είμαστε!

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής

H πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων, είναι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η γνωστή σφαγή που αιματοκύλισε την Αθήνα και την Σπάρτη αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ελλάδας. Σχεδόν όλες οι Ελληνικές πόλεις πήραν μέρος σε αυτόν και οι πολεμικές συρράξεις έλαβαν χώρα σε όλον σχεδόν τον ελληνόφωνο κόσμο. Γι’ αυτό και ονομάζεται από νεώτερους ερευνητές «αρχαίος παγκόσμιος πόλεμος», των Ελλήνων θα συμπληρώσω εγω και θα πω κατα ειρωνικό τρόπο βέβαια των «μη βαρβάρων » του κόσμου εκείνου.

Είναι μια απο τις 945 καταμετρημένες εμφύλιες συρράξεις απο το 500 π.Χ έως το 2019 μ.Χ .

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος παρόλο οτι έληξε το 404 π.Χ, συνθήκη ειρήνης υπεγράφη μόλις και μετα βίας το 1996. Ναι το 1996! Όταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στην Λαακεδαίμονα με τον Δήμαρχο Σπάρτης Δημοσθένη Ματάλα. Ψάχνοντας να βρούν στα ιστορικά αρχεία συνθήκη ειρήνης για να κάνουν μια ιστορική αναφορά δεν βρήκαν τίποτα εκτός απο την συνθηκολόγηση του 404 π.Χ που ήταν μεν μια συνθήκη ειρήνης με επιβολή όρων όμως .

Για να πούμε την μαύρη αλήθεια οι Σπαρτιάτες τελευταία στιγμή έσωσαν τους Αθηναίους απο τα χειρότερα .Οι σύμμαχοι της Σπάρτης απαίτησαν να ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά η Αθήνα και όλοι οι κάτοικοι της να γίνουν δούλοι( διοτι αυτοί είμαστε απο τότε κυρίες και κύριοι).

Οι Σπαρτιάτες όμως δείχνοντας μεγαλοψυχία και αναλογιζόμενοι την προσφορά της Αθήνας κατά τους Περσικούς Πολέμους( ευτυχώς μας πιάνουν κάτι τέτοια ώρες , ώρες και σώνουμε το τελευταίο αυτογκόλ ) αρνήθηκαν να την καταστρέψουν και να υποδουλώσουν τους κατοίκους και δέχτηκαν να συνάψουν συνθηκολόγηση με τους παρακάτω όρους, ουσιαστικά σώζοντας την απ’ την οργή των υπόλοιπων Ελλήνων, αφού καμία πόλη δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση τους:
 Οι Αθηναίοι να παραδώσουν όλα τα πλοία τους, εκτός από 12.
 Να κατεδαφιστούν τα Μακρά τείχη και τα τείχη του Πειραιά.
 Να επανέλθουν όλοι οι πολιτικοί εξόριστοι.
 Οι Αθηναίοι να ακολουθούν τους Σπαρτιάτες και να έχουν τους ίδιους εχθρούς και φίλους.

Τότε οι δύο Δήμαρχοι Αθηνών και Σπάρτης αποφάσισαν να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης και αλληλοαναγνώρισης οπου εξέφραζαν την οδύνη τους για την «πολυαίμακτη σύρραξη των δύο κορυφαίων Ελληνικών πόλεων» και θα αποκαθιστούσε ηθικά τους εμπλεκόμενους.

Συνθήκη 10ης Μαρτίου 1996

«Σήμερα, 10 Μαρτίου 1996, στὴν πρωτεύουσα τῆς Λακεδαίμονος, ὁ δήμαρχος Ἀθηναίων καὶ ὁ δήμαρχος Σπαρτιατῶν ἐκφράζουν τὴ βαθύτατη θλίψη τους γιὰ τὴν πολυαίμακτη σύρραξη τῶν δύο κορυφαίων πόλεων τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδος καὶ διακηρύττουν τὴν λήξη μὲ ὅρους ἰσοτιμίας ἀναδρομικὰ τοῦ καταστροφικοῦ ἐκείνου πολέμου «Ἀθηναίων καὶ Πελοποννησίων» καὶ τὴν ἐμπέδωση ἀρρήκτων μεταξὺ τῶν δύο πόλεων δεσμῶν φιλίας καὶ συνεργασίας, μὲ ἠθικὸ ἔρεισμα καὶ τὴν ἀρχαία ἱστορικὴ μεγαλουργία τους.

Ὁ Δήμαρχος Σπαρτιατῶν
Δημοσθένης Ματάλας
Ὁ Δήμαρχος Ἀθηναίων
Δημήτρης Ἀβραμόπουλος»

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος επιτέλους είχε λήξει !

Δεν είναι τυχαία η Ελληνική έκφραση « κάλλιο αργά παρα ποτέ», ούτε τυχαία επιλέχθηκε η σημερινή ημέρα, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν απ’ ό,τι φαίνεται, για να γραφτεί αυτό το κειμενάκι .

Ο Hammond, Martin , που έχει γράψει το βιβλίο Thucydides – The Peloponnesian War, είχε πει ότι οι Ρωμαίοι δεν θα είχαν ποτέ καταφέρει να κατακτήσουν την Ελλάδα αν δεν είχε μεσολαβήσει ο Πελλοπονησιακός πόλεμος .

Διότι τέτοιοι είμαστε ! Ακόμα και σήμερα!
Ναι!

 

 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023