29/03/2024

Συμφωνία των Πρεσπών: «Ο κύβος ερρίφθη»

 

Γράφει ο Νότης Μαριάς 

Η συζήτηση στη Βουλή για την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε αβίαστα την τακτική «άρπα-κόλα» που χαρακτηρίζει όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Όπως έγινε και με την ψήφιση των τριών μνημονίων έτσι και στην περίπτωση των Πρεσπών ακολουθήθηκε η τακτική της ψήφισης χωρίς σοβαρή και σε βάθος ενημέρωση των ίδιων των βουλευτών. Χαρακτηριστική περίπτωση η μη κατάθεση στη Βουλή του νέου συντάγματος του μορφώματος, όπως αυτό προέκυψε από την πρόσφατη αναθεώρηση που έλαβε χώρα στη σκοπιανή Βουλή.
Και αυτό έγινε προκειμένου να μην αποκαλυφθεί πανηγυρικά, όπως έχουμε αναλύσει επανειλημμένα ότι και το νέο σκοπιανό σύνταγμα βρύθει αλυτρωτισμών ιδίως στο προοίμιο και στο άρθρο 36. Θα προέκυπτε λοιπόν ότι στο μεν νέο άρθρο 36 επαναλαμβάνεται ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντί του όρου «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στο δε νέο προοίμιο θα διαπίστωνε κανείς τις ρητές αναφορές στην διακήρυξη της ASNOM του 1944 όπου επίσης αναφέρεται ρητά το δήθεν «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» του «δήθεν μακεδονικού έθνους». Επομένως οι συνταγματικές αναφορές στην διακήρυξη της ASNOM, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του σκοπιανού αλυτρωτισμού και των διακηρύξεων περί δήθεν «Μακεδονίας του Αιγαίου» που σύμφωνα με τους σκοπιανούς χάρτες περιλαμβάνει την Θεσσαλονίκη και φτάνει μέχρι τον Όλυμπο.

Σε ποιο άραγε σοβαρό κοινοβούλιο θα γινόταν δεκτό να προχωρήσει η κύρωση μιας διεθνούς συμβάσεως, όπως αυτή των Πρεσπών, χωρίς να ελεγχθεί ρητά κατά πόσο το αντισυμβαλλόμενο μέρος έχει εκπληρώσει τις ρήτρες συμμόρφωσης που η ίδια η διεθνής σύμβαση επιτάσσει; Και βασική ρήτρα συμμόρφωσης αποτελεί η υποχρέωση των Σκοπίων να αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους απαλείφοντας όλους τους αλυτρωτισμούς.

Πώς άραγε έλεγξε αυτή την προϋπόθεση η πλειοψηφία της Βουλής που τελικά κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς καν να δει και να μελετήσει το νέο αναθεωρηθέν σύνταγμα των Σκοπίων;
Ποιοι έγκριτοι νομικοί διαβεβαίωσαν τη συμμόρφωση των Σκοπίων προς τις επιταγές της Συνθήκης των Πρεσπών;
Υπάρχει άραγε η σχετική Έκθεση συμμόρφωσης που να πιστοποιεί ότι οι σκοπιανοί έχουν εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών; Αν ναι ποιος την συνέταξε; Και ποια η θέση επ’ αυτού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; 
Μπορεί άραγε να αρκεστεί κανείς στην εντελώς αόριστη διαβεβαίωση του Νίμιτς; 

Επιπλέον όπως έχουμε επίσης αναλύσει η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος να αποφασίσει με δημοψήφισμα, γεγονός το οποίο αρνείται η κυβέρνηση συστηματικά. 

Επίσης, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή απαιτεί πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, καθώς με τη Συμφωνία αυτή εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στους σκοπιανούς επί της Ελληνικής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη από τον Ιούνιο 2018 είχαμε επισημάνει ότι «με το Άρθρο 13 της Συμφωνίας οι σκοπιανοί δια χειρός Τσίπρα αποκτούν δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου. Αίσχος.» (βλ. Κυριακάτικη KONTRA NEWS 17/06/2018) ενώ στη συνέχεια τονίσαμε «ότι οι σκοπιανοί έλαβαν για «πανωπροίκι» και τη χρήση της Ελληνικής ΑΟΖ και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άρθρο 13 της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών αναγνώρισε την ενεργοποίηση υπέρ των Σκοπίων των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 1 της Σύμβασης αυτής τα περίκλειστα κράτη δηλαδή τα κράτη που δεν βρέχονται από θάλασσα αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην ΑΟΖ γειτνιάζοντος κράτους. Όμως η εν λόγω διάταξη του άρθρου 69 παρ. 1 δεν είναι αφ΄ εαυτής εκτελεστή (self-executing) και για την ενεργοποίησή της απαιτείται η σύναψη σχετικής διμερούς ή πολυμερούς διεθνούς συμβάσεως (άρθρο 69 παρ. 2).Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε το περίκλειστο κράτος δικαιούται να προσφύγει σε Επιτροπή Συνδιαλλαγής η απόφαση της οποίας όμως δεν είναι δεσμευτική. Δεδομένου ότι τα Σκόπια γειτνιάζουν με Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία μέσω Κοσόβου θα μπορούσαν να ασκήσουν μόνο μια φορά το δικαίωμά τους αυτό. Καθώς λοιπόν Βουλγαρία και Αλβανία δεν ήταν διατιθέμενες να ενδώσουν στις απαιτήσεις των Σκοπίων η μόνη βολική και ενδοτική πλευρά αποδείχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία με το άρθρο 13 της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών δηλαδή με διμερή διεθνή σύμβαση δέχτηκε την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των Σκοπίων ως περίκλειστου κράτους.» (βλ. Κυριακάτικη KONTRA NEWS 24/06/2018).
Επομένως σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος η Συμφωνία των Πρεσπών για να μπορούσε νόμιμα να τεθεί σε ισχύ θα έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024