Η μάχη κατά του Χαλιφάτου οδεύει προς το τέλος της
Γράφει η Μαριλένα Γεραντώνη
Αφού έβαλαν τα γυναικόπαιδα σε περίπου δεκαπέντε φορτηγά, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ξεγλίστρησαν μέσα. Και έχοντας τυλίξει τα κεφάλια τους με χρωματιστές μαντίλες εγκατέλειψαν σιγά-σιγά το Μπαγκούζ, την πόλη στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, στην ανατολική έρημο της Συρίας.
Επειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, η μάχη κατά του βάρβαρου Χαλιφάτου πλησιάζει στο τέλος της. Η εκκένωση των τελευταίων αμάχων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι κουρδικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τη μικρή πόλη θα επιτεθούν στους εναπομείναντες τζιχαντιστές που αρνούνται να παραδοθούν. Καθώς το κομβόι φορτηγών έτρεχε στην έρημο, ένας μαύρος καπνός από επιθέσεις όλμων σκέπαζε τον ουρανό πίσω τους. Αρκετοί από αυτούς τραυματίστηκαν και όταν αργότερα εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, σε σημείο ελέγχου, συνελήφθησαν.
Ειδικές δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τα τελευταία εναπομείναντα τρομοκρατικά στοιχεία αλλά και να απελευθερώσουν αρκετούς ομήρους που φυλακίστηκαν στη διάρκεια της κατοχής από το Ισλαμικό Κράτος. Ενας από αυτούς είναι και ο βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο προπαγάνδας της τρομοκρατικής ομάδας.
Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και μόλις ολοκληρωθεί θα σηματοδοτήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους επί συριακού εδάφους. «Τις τελευταίες ώρες έχουν διασωθεί περίπου 1.000 άνθρωποι» δηλώνει στον βρετανικό «Guardian» ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Αντνάν Αφρίν, προσθέτοντας: «Ηταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς. Δεν περιμέναμε να φύγει τόσο πολύς κόσμος».
Ο πληθυσμός της μικρής πόλης έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος του Ευφράτη προς τα ιρακινά σύνορα, αναγκάζοντας τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποσυρθούν σιγά-σιγά από τα χωριά. Σήμερα έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Μπαγκούζ, όπου βρίσκονται περικυκλωμένοι από παντού, από τέσσερις διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι στρατηγοί φοβούνται ότι η μικρή περιοχή που βρίσκεται ακόμη κάτω από τον έλεγχο των τζιχαντιστών είναι γεμάτη υπόγειες σήραγγες και νάρκες ή παγιδευμένα οχήματα. Εκτιμάται ότι από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση 20.000 πολίτες και οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την πόλη, πολλοί περπατώντας για τρεις ή τέσσερις ώρες μέχρι να φτάσουν στην περιοχή που ελέγχουν οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις και οι Κούρδοι.
Ωστόσο, η επιχείρηση απομάκρυνσης των τελευταίων ωρών, καθώς και η παρουσία μαχητών της τρομοκρατικής ομάδας ανάμεσα στα γυναικόπαιδα, σημαίνει σύμφωνα με αναλυτές ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους οδεύει προς το τέλος της. Την ίδια ώρα η ανταλλαγή Σύρων που κρατούσαν ως ομήρους με φαγητό είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι τζιχαντιστές έχουν ξεμείνει από προμήθειες και πυρομαχικά. Δεν είναι σαφές πόσα γυναικόπαιδα κρατούν μαζί τους οι άνδρες που παραμένουν στην Μπαγκούζ και δηλώνουν πρόθυμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου και εάν τα κρατούν με τη θέλησή τους ή ως ανθρώπινες ασπίδες. Οσα παιδιά έφυγαν τις τελευταίες ώρες από την πόλη θα μεταφερθούν σε ένα στρατόπεδο 300 χλμ. μακριά. Αγνωστο παραμένει τι θα απογίνουν, καθώς πολλές δυτικές κυβερνήσεις των οποίων οι πολίτες στρατολογήθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος δεν τους δέχονται πίσω. Ηδη υπάρχουν δεκάδες οικογένειες τζιχαντιστών που εγκατέλειψαν τη μάχη και ζουν σε στρατόπεδα σε συριακά εδάφη που ελέγχουν Κούρδοι τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις επιμένουν ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν για πολύ καιρό τους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους. Το χρονοδιάγραμμα θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, μια απόφαση που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον οκταετή αιματηρό πόλεμο της Συρίας.