Τι θα γινόταν αν τελικά η ΕΕ αποφάσιζε να προχωρήσει με το ζήτημα του Ευρωστρατού και δεν συνέχιζε να ενισχύει το ΝΑΤΟ;
Τι θα γινόταν αν τελικά η ΕΕ αποφάσιζε να προχωρήσει με το ζήτημα του Ευρωστρατού και δεν συνέχιζε να ενισχύει το ΝΑΤΟ;
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Έχει ενδιαφέρον μια πρόσφατη μελέτη του IISS (International Institute for Strategic Studies) η οποίΑ παρουσιάζει με στοιχεία πώς το κόστος ουσιαστικά θα ήταν αρκετά μεγάλο και για τις δύο πλευρές (94 δις $ για την ΕΕ και 110 δις $ για τις ΗΠΑ) για να διατηρήσουν ικανό και σταθερό περιβάλλον ασφαλείας στη θάλασσα, αρχικά. Όσον αφορά μια αντίστοιχη κατάσταση στη ξηρά, ειδικά με μια ενίσχυση της δράσης της Ρωσίας, τότε το ποσό μπορεί να έφτανε τα 288 – 357 δις $ για την ΕΕ, έτσι ώστε να έχει την απαραίτητη αμυντική ικανότητα. Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι πώς ακόμα και με αυτά τα ποσά, για να υπάρξει εξισορρόπηση αλλά και απόσβεση επενδύσεων θα χρειαζόταν 20 χρόνια διάρκεια των πράξεων αυτών, καθώς και τοποθέτηση κλιμάκωσης επενδύσεων στα 10 και 15 έτη.
Παράλληλα με τα παραπάνω, υπάρχει εστίαση στο γεγονός πως για τις χώρες της Ευρώπης η διαθεσιμότητα των δυνάμεων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα ξεπερνά το 35-50% και αυτό μετά από ελάχιστο διάστημα 180 ημερών προετοιμασίας (6 μήνες περίπου). Με απλά λόγια, αν η συνολική δύναμη της ΕΕ έφτανε στις 20 μεραρχίες στην Ευρώπη, οι 10 μεραρχίες θα ήθελαν 180 μέρες και σημαντικό ποσό για να είναι ετοιμοπόλεμες.
Εδώ έχει ίσως ενδιαφέρον η σύγκριση που αναφέρει ότι στο ΝΑΤΟ οι χώρες μέλη αυτή τη στιγμή διαθέτουν συνολικά περίπου 2.000.000 στρατιώτες (συνολικά, όχι ετοιμοπόλεμους). Σύμφωνα με το σχεδιασμό όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον ( 30-30-30-30) μπορεί να έχει ετοιμοπόλεμα στρατεύματα κάπου στις 6 μεραρχίες ξηράς, 30 σμήνη πολεμικών αεροσκαφών , και 30 πολεμικά πλοία, εντός 30 ημερών.
Πρόσθετα των παραπάνω προβλημάτων όμως, υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης και λειτουργίας των υπάρχοντων βάσεων σε όλη την Ευρώπη με μόνιμο προσωπικό και logistics, ενώ θα υπάρξει και σοβαρό ζήτημα ανάθεσης ρόλων και συμφωνίας ανάληψης στρατηγικών ευθυνών ανά τομέα, σε ένα νέο σχεδιάγραμμα λειτουργικότητας.
Περισσότερα στοιχεία όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί να βρει μέσα στην έκθεση που είναι γύρω στις 50 σελίδες και είναι διαθέσιμη δημόσια. (Defending Europe: Scenario – based capability reguirements for NATO’s European Members)
Διαβάστε επίσης:
Eτοιμάζεται σχέδιο ανάπτυξης Ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης
Πόσα λεφτά θα χρειαστεί η Ευρώπη να καλύψει το κενό αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ