23/04/2024

ΗΠΑ: Πώς τα UFO πέρασαν από τη συνωμοσιολογία στη σφαίρα του πραγματικού

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια στροφή που κανείς δεν περίμενε: Ξαφνικά (φαινομενικά) τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (UFO) – ή Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα (UAP), όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία τους από την αμερικανική κυβέρνηση, άρχισαν να αντιμετωπίζονται με μικρότερ

Όλα ξεκίνησαν το 2007, με ένα μικρό πρόγραμμα με μυστική χρηματοδότηση, άρχισε να διερευνά αναφορές του στρατού για ύποπτα φαινόμενα.

Το πρόγραμμα, την ύπαρξη του οποίου έφεραν στο φως για πρώτη φορά οι Times της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2017, αναγεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως Ομάδα Εργασίας για τα Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η αποστολή της ομάδας εργασίας ήταν να «εντοπίσει, αναλύσει και καταγράψει» τις αναφορές για παράξενα αντικείμενα στον ουρανό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Τα μέλη της υπηρεσίας ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν ανοιχτά σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάτι, με στόχο την άρση του στίγματος που συνόδευε μέχρι τότε τις δηλώσεις για παράξενα φαινόμενα.

Και έπειτα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πακέτο πίστωσης $2,3 τρισ., για την έγκριση του οποίου οι βουλευτές προσέθεσαν έναν όρο: Ζήτησαν από τον υπουργό άμυνας και τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών να υποβάλουν μια μη-απόρρητη έκθεση που να παραθέτει τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση για τα UFO. Η έκθεση αυτή πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του μήνα.

Τα UFO στο επίκεντρο της προσοχής

Και τη στιγμή που οι πολίτες θέλουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τα UFO, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι προθυμοποιούνται να απαντήσουν.

«Έχουμε πολύ περισσότερες αναφορές από όσες έχουν δημοσιευθεί», δήλωσε στο Fox News τον Μάρτιο ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, Τζον Ράτκλιφ. Αρκετές εξ αυτών, συνέχισε, «είναι δύσκολο να εξηγηθούν».

Ο Τζον Μπρένμαν, πρώην διευθυντής της CIA, δήλωσε πέρσι σε podcast ότι ορισμένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα »ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα πραγμάτων που ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και τα οποία θα μπορούσαν να εμπλέκουν κάποιας μορφής δραστηριότητα που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από ένα διαφορετικό είδος ζωής».

Η αναμονή για την αναμενόμενη δημοσίευση της έκθεσης έχει τραβήξει την προσοχή των μεγάλων ΜΜΕ των ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε εμφάνισή του τον περασμένο μήνα στο «The Late Night Show With James Corden», παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πράγματα στον ουρανό που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με τα UFO.

Πώς άρχισαν όλα το 1947

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αρχικά «UFO» δεν παραπέμπουν αποκλειστικά σε εξωγήινους. Όπως δείχνει και το όνομά τους, αναφέρονται σε οποιοδήποτε εναέριο φαινόμενο για το οποίο δεν υπάρχει κάποια ικανοποιητική ερμηνεία. Αν και οι αναφορές για τέτοια φαινόμενα σε όλο τον κόσμο είναι συχνές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τελικά δεν αφορούν τίποτα περισσότερο από αστέρια, δορυφόρους, αεροπλάνα, drones, μετεωρολογικά αερόστατα, πουλιά ή νυχτερίδες.

Η σύγχρονη ιστορία των μαρτυριών για UFO γενικώς θεωρείται ότι ξεκινά στις 24 Ιουνίου του 1947, όταν ο Κένεθ Άρνολντ, ένας πιλότος από το Άινταχο, δήλωσε ότι είδε εννιά κυκλικά αντικείμενα να ταξιδεύουν με υπερηχητική ταχύτητα κοντά στο Όρος Ρέινιερ.

Οι εφημερίδες τα περιέγραψαν ως «ιπτάμενους δίσκους», έναν όρο που κατέκτησε τη συλλογική φαντασία. Αν και ο Άρνολντ εμφανιζόταν ως αξιόπιστος μάρτυρας, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τον αμφισβήτησαν.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια απόρρητη έρευνα, την οποία βάφτισε «Project Sign», ανησυχώντας ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να είναι προηγμένα σοβιετικά όπλα. Στη συνέχεια ήρθε το «Project Blue Book», που εξέτασε 12.000 περιστατικά, από το 1952 έως το 1969, εκ των οποίων τα 701 δεν μπόρεσαν να εξηγηθούν. Η έρευνα κατέληξε σε μια έκθεση που ανέφερε ότι τα UFO δεν άξιζαν περαιτέρω διερεύνησης. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, δεν υπήρξαν άλλες επίσημες κυβερνητικές προσπάθειες διερεύνησης των UFO μέχρι εκείνη που ξεκίνησε το 2007, με τίτλο «Πρόγραμμα Εντοπισμού Προηγμένων Αεροδιαστημικών Απειλών».

Οι μαρτυρίες για άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν πολλές ώρες στο σπίτι, με αποτέλεσμα να κοιτάζουν συχνότερα τον ουρανό. Οι αναφορές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αγγίζοντας τις 7.200 σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς UFO. Και όπως συνέβαινε και κάθε άλλη χρονιά, οι περισσότερες από αυτές είχαν απολύτως… γήινες εξηγήσεις, σημείωσε το Κέντρο στους Times.

Τι είδους άνθρωποι προχωρούν σε αναφορές;

Τον Νοέμβριο του 2004, δυο μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού από το U.S.S. Nimitz βρίσκονταν λίγο έξω από την ακτή του Σαν Ντιέγκο, όταν συνάντησαν ένα υπόλευκο αεροσκάφος οβάλ σχήματος με μέγεθος αντίστοιχο με το δικό τους, να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, η οποία ήταν ταραγμένη κατά ασυνήθιστο τρόπο. Καθώς ένα από τα αεροσκάφη ξεκίνησε να κατεβαίνει κυκλικά, προκειμένου να εξετάσει πιο προσεκτικά το αντικείμενο, εκείνο – που δεν είχε ούτε φτερά, ούτε κάποιον άλλο προφανή τρόπο πρόωσης – άρχισε να ανεβαίνει προς το μέρος του και έπειτα απομακρύνθηκε ξαφνικά.

«Η επιτάχυνσή του δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που να έχω δει στη ζωή μου», είχε δηλώσει το 2017 στους Times ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Φρέιβορ, ένας από τους πιλότους.

Ο κυβερνήτης Φρέιβορ δήλωσε σε έναν συνάδελφό του εκείνη τη νύχτα ότι δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό που είχε δει. «Δεν είχε ούτε φτερά, ούτε μηχανή και ήταν πιο γρήγορο από τα F-18 μας», σημείωσε – προσθέτοντας ότι θα ήθελε πολύ να πετάξει με κάτι τέτοιο.

Άλλα περιστατικά περιλαμβάνουν έναν περιστρεφόμενο δίσκο που αιωρούνταν πάνω από το αεροδρόμιο O ‘Hare στο Σικάγο το 2006 και δυο αντικείμενα «στο χρώμα του ήλιου» που αναφέρθηκαν από επαγγελματία πιλότο στην Αγγλία το 2007, σύμφωνα με τον New Yorker.

Βίντεο από το περιστατικό του Nimitz, αλλά και άλλα δύο βίντεο από το 2015, δημοσιεύθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Άμυνας στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Πρόσφατα, το υπουργείο παραδέχτηκε ότι τα βίντεο είχαν διαρρεύσει σε έναν παραγωγό ντοκιμαντέρ και ότι είχαν γυριστεί αρχικά από προσωπικό του στρατού το 2019, ενώ ερευνούνται από την ομάδα εργασία.

Τι θα μας αποκαλύψει η έκθεση;

Πιθανότατα, όχι και πολλά.

Σύμφωνα με τον όρο του πακέτου δανεισμού, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων για τα UFO που βρίσκονται στα χέρια της ομάδας εργασίας, καθώς και στην κατοχή άλλων κυβερνητικών σωμάτων. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να αναφερθεί σε οποιοδήποτε άγνωστης ταυτότητας εναέριο φαινόμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «θα μπορούσαν να ανήκουν σε έναν ή περισσότερους διεθνείς αντιπάλους». Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχει «λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθεί η υπηρεσία» για τη συλλογή και ανάλυση των μαρτυριών για τα UFO στο μέλλον, αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση και τη χρηματοδότηση της συλλογής στοιχείων και της έρευνας.

Αν και η έκθεση πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο κοινό, ενδέχεται να περιλαμβάνει και απόρρητο τμήμα.

Ποιος πιέζει για περισσότερες πληροφορίες;

Οι εκκλήσεις για διαφάνεια πυκνώνουν στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μια διακομματική επιτροπή πολιτικής δράσης που ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα.

Κεντρικός υποστηρικτής των προσπαθειών έρευνας για τα UFO έχει υπάρξει ο Χάρι Ριντ, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Νεβάδα, που ως αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας εξασφάλισε τα $22 εκατ. που χρειάστηκαν για την ίδρυση του προγράμματος του 2007.

Σε άρθρο του στους Times στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, ο Ριντ δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για τα UFO ξεκίνησε από ένα συνέδριο που παρακολούθησε το 1996, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του προσωπικού του που τον προειδοποίησε να αποφύγει το ζήτημα όσο περισσότερο μπορούσε. Όπως εξήγησε, θεώρησε ότι το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο εξαιτίας «ενός ανεπίσημου ταμπού γύρω από τις ειλικρινείς συζητήσεις για αντικείμενα που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τεχνολογική πρόοδο».

Από τους σημερινούς γερουσιαστές, την έρευνα για τα UFΟ στηρίζει μεταξύ άλλων και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι μαρτυρίες για UFO να «καταγράφονται άμεσα και να αναλύονται, μέχρι να έχουμε κάποιες απαντήσεις».

«Ίσως η απάντηση είναι απλή», σημείωσε στην εκπομπή. «Όμως μπορεί και να μην είναι».

Με πληροφορίες από New York Times

 

πηγή: in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024