26/04/2024

Ολεξάντρ Σίρσκυ: ο επικεφαλής της ουκρανικής αντεπίθεσης  

Olexander Syrskyi receives the Hero of Ukraine title, April 2022

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Ολεξάντρ Σίρσκυ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των πολεμικών συρράξεων  στην Ουκρανία από το 2014 ως το 2022. Η στρατιωτική του καριέρα ξεκινάει από το 1986 όταν γίνεται διοικητής διμοιρίας του 426ου Συντάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού. Το 2012 ανέλαβε διοικητής του κέντρου του ουκρανικού στρατού που συνεργαζόταν με το ΝΑΤΟ. Αυτή η θέση, κατά τη γνώμη μου, του έδωσε πολύτιμες γνώσεις για τη  συνέχεια, όσον αφορά τη εφαρμογή δυτικών τακτικών πολέμου.

Το 2015 ήταν επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντεπάλτσεβε και εγκατέστησε μάλιστα το στρατηγείο του πολύ κοντά στο πεδίο της μάχης. Εκεί ο ουκρανικός στρατός υπέστη μια συντριπτική ήττα καθώς δέχτηκε επίθεση από πολυάριθμες δυνάμεις των ρωσόφωνων αποσχιστών που  καθοδηγούνταν από ρώσους αξιωματικούς. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κυρίως χάρη στις επιτελικές ικανότητες του Σίρσκυ κατάφεραν να διασωθούν τουλάχιστον 4.000 Ουκρανοί στρατιώτες.  

Η εκκένωση του ουκρανικού στρατού έγινε με πλήρη τάξη.  Οι Ουκρανοί μπορεί να ηττήθηκαν στο Ντεπάλτσεβε αλλά παρόλα αυτά προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις των ρωσόφωνων αποσχιστών, αναγκάζοντας τες να σταματήσουν την  προέλαση τους. Για τη δράση του στο Ντεπάλτσεβε παρασημοφορήθηκε από το πρόεδρο Ποροσένκο.

Η ήττα όμως του ουκρανικού στρατού στο Ντεπάλτσεβε οδήγησε στην υπογραφή των συμφωνιών του Μίνσκ, οι οποίες προέβλεπαν τα εξής:

δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης

απόσυρση βαρέων  όπλων και από τις δύο πλευρές

αυτονομία στις αποσχισθείσες περιοχές

ανταλλαγή αιχμαλώτων. Είναι σημαντικό όμως ότι  οι συγκεκριμένες συμφωνίες παρείχαν εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022 ηγήθηκε αρχικά της άμυνας επί του εδάφους στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Τις πρώτες ώρες, αν και οι Ρώσοι αιφνιδίασαν το Κίεβο με την κατάληψη από Ρώσους αλεξιπτωτιστές του αεροδρομίου Αντόνοφ , εν τούτοις ο στρατηγός Σίρσκυ κατάφερε να οργανώσει σε συνεργασία με τον  αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας την Ουκρανική εθνοφρουρά και να αποκρούσει  τη ρωσική επίθεση  για την πλήρη κατάληψη του Κιέβου. Το 331 σύνταγμα αλεξιπτωτιστών του ρωσικού στρατού, κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιέβου, έχασε 39 στρατιώτες του, από τις ενέδρες που οργάνωσε ο Σίρσκυ , μεταξύ αυτών και το διοικητή του συνταγματάρχης Σεργκέι Σουχάρεφ .

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 γίνεται γνωστό ότι ο Σίρσκυ ήταν επικεφαλής της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Χάρκοβο. Να θυμίσω εδώ ότι από την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο απελευθερώθηκαν περί τους 20 οικισμούς που είχαν καταληφθεί από το ρωσικό στρατό αυτούς τους 7 μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βεβαίως εδώ πρέπει να πούμε ότι στο Χάρκοβο οι Ρώσοι, μόλις άρχισε η αντεπίθεση των Ουκρανών, δεν είχαν μάχιμες μονάδες ,αλλά τμήματα της ρωσικής εθνοφρουράς.  Αυτό οδήγησε στα ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων προς το Χάρκοβο.  

Το τρωτό σημείο σε αυτή την επιτυχής επίθεση των Ουκρανών είναι η απουσία της ουκρανικής αεροπορίας αλλά και του πυροβολικού . Οι Ρώσοι για πρώτη φορά αναγκάστηκαν αφού βέβαια είχε σπάσει το μέτωπο στο Χάρκοβο να χρησιμοποιήσουν την αεροπορία , όχι για να αποφύγουν την υποχώρηση των δυνάμεων τους, αλλά για να επιβραδύνουν την επίθεση του Ουκρανικού στρατού.

Συμπεράσματα: Κατά την εκτίμηση μου ο Σίρσκυ είναι ο πρωταγωνιστής της ουκρανικής αντίστασης,  καθώς είναι αυτός που προκάλεσε τα σημαντικότερα πλήγματα στο Ρωσικό στρατό οργανώνοντας τις επιθετικές επιχειρήσεις στη πρώτη γραμμή.  Η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα είναι να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014,  αλλά και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ρωσική αντεπίθεση σε όλο το μέτωπο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024