02/05/2024

Ινδία: Ξεκίνησαν οι μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο

Η ψηφοφορία ξεκινά σήμερα  στην Ινδία, στις οποίες εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα ψηφίσουν για να καθορίσουν εάν ο ισχυρός πρωθυπουργός της χώρας τους, Ναρέντρα Μόντι, θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

Η ψηφοφορία θεωρείται ως ένα δημοψήφισμα για το οικονομικό ιστορικό του Μόντι και το όλο και πιο συγκεντρωτικό και ινδουιστικό όραμά του για την Ινδία. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως την 1η Ιουνίου και τα αποτελέσματα αναμένονται στις 4 Ιουνίου.

Γιατί έχουν σημασία αυτές οι εκλογές;

Οι Ινδοί άρχισαν να ψηφίζουν την Παρασκευή στις πολυφασικές γενικές εκλογές που θα συνεχιστούν μέχρι την 1η Ιουνίου. Η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου, θα καθορίσει την πολιτική κατεύθυνση του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι εκλογές, στις οποίες η προσέλευση είναι συνήθως υψηλή, είναι ένα εγχείρημα-μαμούθ που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υλικοτεχνική άσκηση εν καιρώ ειρήνης οπουδήποτε.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, του οποίου η εξουσία είναι καλά εδραιωμένη, επιδιώκει μια τρίτη θητεία. Στη δεκαετία του στο τιμόνι του, έχει προβάλει τον εαυτό του ως πρωταθλητή της ανάπτυξης της Ινδίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις βασικές αποτυχίες – όπως οι απαρχαιωμένες υποδομές, η έλλειψη καθαρού νερού και οι τουαλέτες – που εμπόδισαν τη χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της ως μια μεγάλη δύναμη. Αλλά η ώθησή του να αναδιαμορφώσει την κοσμική δημοκρατία της Ινδίας ως έθνος με πρώτο τον Ινδουισμό έχει επιδεινώσει τα θρησκευτικά και εθνοτικά ρήγματα στην τεράστια, ποικιλόμορφη χώρα.

Σε μια περιοχή συχνών πολιτικών αναταραχών, η Ινδία είναι βαθιά περήφανη για την σχεδόν αδιάσπαστη εκλογική της δημοκρατία από την ίδρυσή της ως δημοκρατία πριν από περισσότερα από 75 χρόνια. Ενώ οι ανεξάρτητοι θεσμοί έχουν δεχθεί επίθεση από τις προσπάθειες του Μόντι να συγκεντρώσει την εξουσία και το κυβερνών κόμμα θεωρείται ότι έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι της συγκέντρωσης πολιτικών κεφαλαίων, η ψηφοφορία στην Ινδία εξακολουθεί να θεωρείται ελεύθερη και δίκαιη και τα αποτελέσματα γίνονται γενικά αποδεκτά από τους υποψηφίους . Ωστόσο, ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε παραβιάσεις.


Πώς ψηφίζει η Ινδία;

Η Ινδία έχει κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Το κόμμα ή ο συνασπισμός που κατέχει την πλειοψηφία των 543 εδρών στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου μπορεί να σχηματίσει την κυβέρνηση και να διορίσει ως πρωθυπουργό έναν από τους νικητές του υποψηφίους.

Η χώρα έχει πάνω από 960 εκατομμύρια με δικαίωμα ψήφου, περίπου 470 εκατομμύρια εκ των οποίων γυναίκες. Η συμμετοχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2019, ήταν 67 τοις εκατό, η υψηλότερη ποτέ.

Οι ψηφοφορίες διενεργούνται ηλεκτρονικά σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα που απαιτούν περίπου 15 εκατομμύρια υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Για να προσεγγίσουν κάθε πιθανό ψηφοφόρο σε χωριουδάκια των Ιμαλαΐων και απομονωμένα νησιά, οι αξιωματούχοι των εκλογών ταξιδεύουν με κάθε δυνατό μέσο, με σιδηρόδρομους και ελικόπτερα, με άλογα και βάρκες.

Οι εκλογές στην Ινδία είναι οι πιο ακριβές στον κόσμο, με τα πολιτικά κόμματα να ξοδεύουν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019, σύμφωνα με μελέτες. Αυτές οι δαπάνες αναμένεται να διπλασιαστούν στις τρέχουσες εκλογές. Σε ένδειξη του πόσο σημαντικό είναι το χρήμα, οι ινδικές αρχές κατέσχεσαν το ισοδύναμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές – σε μετρητά, χρυσό, ποτό και ναρκωτικά – που, όπως είπαν, προορίζονταν για δωροδοκία ψηφοφόρων.

Ποιος είναι υποψήφιος και ποιος είναι πιθανό να κερδίσει;

Το κόμμα Bharatiya Janata του Modi κατέχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 543 εδρών. Το B.J.P. κέρδισε 303 έδρες το 2019 και μαζί με τους εταίρους του συνασπισμού απέσπασε την πλειοψηφία των 352 εδρών.

Αν και οι ινδικές εκλογές είναι γνωστό ότι προκαλούν εκπλήξεις, το B.J.P του  Modi. βρίσκεται σε καλή θέση για να επιστρέψει στην εξουσία. Το κόμμα του, ανελέητο στην προσπάθεια επέκτασης της βάσης του, είναι πλούσιο σε μετρητά και διαθέτει ισχυρό εκλογικό μηχανισμό. Ο  Modi έχει χτίσει πάνω του μια πολύπλευρη προσέγγιση που προσφέρει κάτι για σχεδόν όλους: Υπάρχει η ευρύτερη συναισθηματική έλξη της ινδουιστικής πλειοψηφικής ιδεολογίας του για την κύρια βάση του, σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων πρόνοιας και υποδομής για να κερδίσει νέες εκλογικές περιφέρειες για το B.J.P.

Η αντιπολίτευση αγωνίστηκε να ανταποκριθεί στην έκκληση του  Μόντι. Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κυβέρνησε την Ινδία για δεκαετίες, αλλά έχει υποστεί σκιά της παλιάς του δόξας σε δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές. Το 2019 κέρδισε μόνο 52 έδρες.

Πριν από αυτές τις βουλευτικές εκλογές, η αντιπολίτευση προσπάθησε να ενωθεί ως ένα μπλοκ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν από φόβους ότι μια τρίτη θητεία του Modi, ο οποίος έχει φυλακίσει πολλούς ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης και έχει βαλτώσει άλλους σε έρευνες, θα τα περιθωριοποιήσει περαιτέρω.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αγωνίστηκε να προτείνει μια συνεκτική ιδεολογική εναλλακτική πέρα από την κριτική της διχαστικής πολιτικής του Modi και οι διαμάχες της για την κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες έχουν συχνά ξεσπάσει σε βρώμικες δημόσιες διαμάχες.

Πότε θα μάθουμε τα αποτελέσματα;

Λόγω της τεράστιας γεωγραφίας της Ινδίας, η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές διεξάγεται σε επτά φάσεις, από την πρώτη περιφέρεια που ψηφίζει μέχρι την τελευταία. Ο προγραμματισμός είναι μια δύσκολη εργασία και λαμβάνει υπόψη τα συχνά πολιτιστικά και θρησκευτικά φεστιβάλ σε όλη την Ινδία. Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία την 1η Ιουνίου, τα αποτελέσματα θα καταμετρηθούν στις 4 Ιουνίου και θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της ημέρας.

 

Με πληροφορίες από New York Times, Al Jazeera, Nikkei Asia 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024