26/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (22/12) 

 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σε ετήσια συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου την Τετάρτη ένα σχέδιο για την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας από 1 εκατομμύριο σε 1,5 εκατομμύριο. Η ηλικία στρατολόγησης θα αυξηθεί επίσης από τα 18 στα 21. Ο Σοϊγκού είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία απαιτούσε τις αλλαγές. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση όπου ανακοινώθηκαν μια σειρά στρατιωτικών αλλαγών, είπε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρηματοδότηση του στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων διέταξε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μετά από πρόσφατες αναφορές ότι για τις κινήσεις της Κίνας στην περιοχή. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις αναφορές «αβάσιμες». Το υπουργείο των Φιλιππίνων είπε ότι παρακολουθούσε «κινεζικές δραστηριότητες» κοντά στο στρατηγικό νησί Thitu, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Προέτρεψε μάλιστα το Πεκίνο να τηρήσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να απέχει από πράξεις που θα πυροδοτήσουν εντάσεις.

Σε συνάντηση την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ και ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ συζήτησαν την ενίσχυση των δεσμών στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές και τα logistics, τη γεωργία, το νερό και άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών εγκαταστάσεων, τη γεωλογική εξερεύνηση και την επεξεργασία φυσικού αερίου. Η Ρωσία και το Καζακστάν είχαν προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία μιας ένωσης φυσικού αερίου με το Ουζμπεκιστάν, η οποία χαιρέτισε το σχέδιο με μια χλιαρή απάντηση.

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για μια κοινή βιομηχανική πολιτική αυτόν τον μήνα, η οποία θα καταστήσει ευκολότερη την αγορά εξαρτημάτων και από τις δύο χώρες και θα αυξήσει την πρόσβαση σε επιδοτήσεις. Η Ρωσία και η Λευκορωσία εμβαθύνουν την ολοκλήρωση σε διάφορους τομείς καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την πίεση των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον ορισθέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχημάτισε νέο συνασπισμό για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία, το Ιράν και τις διμερείς σχέσεις. Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί την πίεση από τη Δύση να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Η σλοβακική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Slovnaft έλαβε απαλλαγή από τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να εξάγει ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Σλοβακία, όπως και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, παραμένει εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Μεντβέντεφ παρέδωσε ένα μήνυμα από τον Ρώσο πρόεδρο. Ο διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας εντείνεται καθώς η Δύση αυξάνει την πίεση στη Μόσχα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στο Αμμάν στο περιθώριο της Δεύτερης Διάσκεψης της Βαγδάτης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να είπε ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Κίνας συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το 2019 για συζητήσεις σχετικά με τους διμερείς εμπορικούς περιορισμούς. Η Αυστραλία επιδιώκει την άρση των κινεζικών εμπορικών κυρώσεων καθώς και την επαναφορά των ετήσιων συνόδων κορυφής και των εμπορικών συνομιλιών των ηγετών. Ο Σι είπε πριν από τη συνάντηση ότι η σχέση της Κίνας με την Αυστραλία είναι σημαντική και ότι το Πεκίνο θα εργαστεί προς μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024