17/09/2024

Κέλλυ Ντέγκναν: Η πρέσβειρα των ΗΠΑ με την πολυτάραχη θητεία από τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Δημοσιογράφος

 

Πρόλογος

Οι ΗΠΑ σήμερα διαθέτουν 290 διπλωματικές αποστολές,  οι 15-20 εξ αυτών σε πολύ ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Περιοχές στις οποίες απαιτείται  προσεκτική άσκηση πολιτικής. Μια από τις πιο αξιόλογες αμερικανίδες με διπλωματική καριέρα,  που μέχρι σήμερα έχει φοιτήσει στις πιο ευαίσθητες περιοχές από τα Βαλκάνια μέχρι τη Κεντρική Ασία , είναι η Κέλλυ Ντέγκναν.

Οι σπουδές και η πρώτη θητεία της στο Αφγανιστάν

H Ντέγκναν σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Η πρώτη της θέση  σε διπλωματική αποστολή ήταν το 1994 όταν υπηρέτησε στο αμερικανικό προξενείο στο Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Το 2009 η Ντέγκναν βρέθηκε, για πρώτη φορά, σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς με διαταγή του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών τοποθετήθηκε ως πολιτική σύμβουλος της ISAF  στα σύνορα Αφγανιστάν –Πακιστάν. Η προηγούμενη θητεία της στο Πεσσαβάρ την  βοήθησε πολύ, καθώς είχε εξοικειωθεί με την  κουλτούρα των Παστούν και τις ιδιαιτερότητές τους  (οι παστούν είναι οι ακραίοι ισλαμιστές μουσουλμάνοι στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Εφάρμοζαν  την ακραία μορφή του  Ισλαμικού νόμου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαχητές των ταλιμπάν προέρχονται κυρίως από την φυλή των Παστούν  ).

Η θητεία της στο Κοσσυφοπέδιο

Τον Ιούλιο  2012 ανέλαβε υπαρχηγός της αμερικανικής πρεσβείας στο Κοσσυφοπέδιο. Στις 27 Ιουλίου  συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσσόβου Χατζντερίν Κούτσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε την Ντέγνκαν για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του κράτους. Καθώς επίσης και για την  ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου. Στις 31 Ιουλίου 2012 η Ντέγκναν συναντήθηκε ξανά με τον αντιπρόεδρο και συζήτησαν τρόπους επέκτασης της δράσης  της EULEX (Οργανισμός ευρωπαϊκής ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο) σε όλη την επικράτεια της χώρας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης  ζήτησε να προχωρήσουν ταχύτατα οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα  στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η θητεία στην Γεωργία

Στις 30 Οκτωβρίου 2019, η Κέλλυ Ντέγκναν εξετάστηκε από τη γερουσία ως υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γεωργία.  Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να εμβαθύνει την στενή σχέση μεταξύ Γεωργίας και ΗΠΑ. Όπως είπε, είχε υπηρετήσει και στο παρελθόν στον Καύκασο και είχε εντυπωσιαστεί από τη θέληση της Γεωργίας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.  Η υποψηφιότητα της εγκρίθηκε από τη γερουσία στις 20 Δεκεμβρίου του 2019.

Στις 31 Ιανουαρίου του 2020, η Ντέγκναν έφτασε στη Γεωργία για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. Η Γεωργία βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και οι ΗΠΑ, λόγω της ευαίσθητης θέσης της χώρας, δεν ήθελαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.  Δυστυχώς όμως, στο εσωτερικό υπήρχε τεράστια πόλωση  και εντάσεις, με τους φόβους για μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος να είναι υπαρκτοί.

Στις 26 Μαρτίου 2020, η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξήρε την κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Μέχρι την 26η Μαρτίου 2020 η Γεωργία είχε 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, η Ντέγκναν  επισκέφτηκε την πόλη Γκούρια όπου ενημερώθηκε για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η συγκεκριμένη πόλη διαθέτει από το 1999 έναν σημαντικό  αγωγό, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Πρόκειται για μια από τις σημαντικές, γεωστρατηγικά, πόλεις της Γεωργίας.  

Στις 9 Ιουλίου 2021, η Ντέγκναν βρισκόταν στο 32ο γεωργιανό τάγμα που μόλις είχε επιστρέψει από το Αφγανιστάν, δίνοντας τέλος στην  παρουσία της Γεωργίας στη χώρα της Κεντρικής Ασίας. Για 19 ολόκληρα χρόνια, από το 2002 μέχρι και το 2021, περίπου 7.000 Γεωργιανοί στρατιώτες πολέμησαν μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους στην επαρχία Χελμάντ. Το γεωργιανό τμήμα της ISAF-RSM θρήνησε 33 νεκρούς και 293 τραυματίες.

Στις 18 Οκτωβρίου 2021. η Ντέγκναν υποδέχτηκε στη Γεωργία τον Αμερικανό υπουργό άμυνας Λόιντ Όστιν και τον συνόδευσε στις συναντήσεις που είχε με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου άμυνας, ο Όστιν διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών θα συνεχιστεί και θα γίνει στενότερη . Παράλληλα, δήλωσε σ΄όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη ρωσική κυριαρχία στη Νότια Οσετία και την Αμπχατζία.

Στις 23 Μαρτίου 2022, η Ντέγκναν έδωσε συνέντευξη όπου μίλησε για τον πόλεμο της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τον απρόκλητο. Ευχαρίστησε, επίσης, την Γεωργία για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία.  

Το 2023 η κοινωνία της χώρας είναι ιδιαίτερα ανήσυχη  με τη συνεχή εμπλοκή της χώρας στο πόλεμο της Ουκρανίας. Ο γεωργιανός λαός φοβάται μια νέα ρωσική εισβολή, σαν αυτή που έλαβε χώρα το 2008. Προκειμένου να ηρεμήσει την κατάσταση η Ντέγκναν σε συνέντευξη της διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ πίεσαν ώστε να εμπλακεί η Γεωργία στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και ούτε να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Στις 14 Απριλίου 2023, είχαμε κρίση στις αμερικανο-γεωργιανές σχέσεις, καθώς οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις σε 5 Γεωργιανούς δικαστές για διαφθορά. Ενέργεια που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της χώρας.

Συμπεράσματα

Η Ντέγκναν γνωρίζει την περιοχή των Βαλκανίων και του Καυκάσου όσο λίγοι διπλωμάτες. Η μη παρέμβαση στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γεωργία έχει συμβάλλει στη δημιουργία  κλίματος σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας. Στο μέλλον, θα χρειαστεί να κρατήσει τη Γεωργία κοντά στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ίδια. Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Γεωργίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ένα αντιαμερικανικό κίνημα στο εσωτερικό. Η Ντέγκναν, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει  για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα, θα πρέπει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική στροφή της Γεωργίας προς τη Ρωσία.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024