02/05/2024

Le Point: Ποιος σκότωσε τους δύο Τούρκους που βρέθηκαν νεκροί σε νοικιαζόμενο διαμέρισμα Airbnb στην περιοχή της Grenoble;

https://www.lepoint.fr/societe/qui-a-tue-les-deux-turcs-retrouves-morts-dans-un-airbnb-dans-l-isere-12-09-2023-2535029_23.php

 

Μετά την Ιταλία και την Ελβετία οι πυροβολισμοί αντηχούν και στην Γαλλία. Όλη η Ευρώπη απειλείται από όλο και πιο ισχυρές και βίαιες τουρκικές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών. Το τουρκικό κράτος είναι στενά συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα.

Μια μυστηριώδης διπλή ανθρωποκτονία που συνέβη στο Châtonnay, στις Άλπεις, αυτό το καλοκαίρι, φέρει την υπογραφή των Daltons, ενός τουρκικού μαφιόζικου δικτύου που ανθεί στην Ευρώπη.

Δύο πτώματα βρέθηκαν ξαπλωμένα, δίπλα-δίπλα, σε ένα από τα δωμάτια του τουριστικού bed and breakfast. Οι δύο άνδρες είχαν νοικιάσει ένα μικρό σπίτι Airbnb για το Σαββατοκύριακο στην ήσυχη πόλη Châtonnay, 2.000 κατοίκων, στα βόρεια της περιοχής της Grenoble. Είχαν εγκατασταθεί το βράδυ της Παρασκευής. Αλλά την Κυριακή 6 Αυγούστου το απόγευμα, την ώρα του μεσημεριανού ύπνου, ειδοποιημένοι από τον γείτονα που είχε ακούσει κραυγές, οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματά τους και έναν μεγάλο αριθμό από κάλυκες στο δωμάτιο.

Ένα από τα πτώματα είχε δεχθεί δώδεκα σφαίρες. Το άλλο είχε μόνο μία σφαίρα, στο ύψος του στήθους. Κάτω από το σώμα του βρέθηκε ένα πιστόλι, ένα Glock. Στο σπίτι βρέθηκαν κι άλλα πυρομαχικά. Η είδηση, στα μέσα του καλοκαιριού, αποσβόλωσε τους κατοίκους του χωριού Dauphiné.

Ένας τρίτος άνδρας 27 ετών βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, κρυμμένος στην τουαλέτα. Εδωσε κάποιες μπερδεμένες εξηγήσεις λέγοντας ότι όταν επέστρεψε από το μπάνιο βρήκε τους δύο άντρες νεκρούς και ότι τράβηξε τη σκηνή με το τηλέφωνό του. Δεν είχε είδε τίποτα, δεν μπορούσε να εξηγήσει τίποτα και οι ανακριτές προχώρησαν στην κράτηση του.

Η εισαγγελέας της πόλης Vienne, Audrey Quey, στην οποία ανατέθηκε η έρευνα τις πρώτες ημέρες, γρήγορα στράφηκε προς το ενδεχόμενο μαφιόζικου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η ταυτότητα των τριών ανδρών είναι αβέβαιη, αλλά και οι τρεις πιστεύεται ότι είναι Τούρκοι υπήκοοι. Μπήκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Ήρθαν για να ξεκουραστούν στους πρόποδες των Άλπεων ή αντίθετα σχεδίαζαν να διαπράξουν εγκληματική ενέργεια ;

Λίγες μέρες αργότερα, η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή από την εισαγγελία της Lyon, με ειδίκευση σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Μια μονάδα έρευνας συγκεντρώνει χωροφύλακες από το τμήμα έρευνας της Grenoble. Ο ύποπτος που βρέθηκε στις τουαλέτες κατηγορείται για «δολοφονίες οργανωμένης συμμορίας» και «σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων » και προφυλακίστηκε. Μια γυναίκα τουρκικής καταγωγής που ζει στο Villefontaine και η οποία θα χρησίμευε ως «επαφή» για τους τρεις «παραθεριστές» κατηγορείται επίσης και μένει ελεύθερη υπό δικαστική επίβλεψη. Εδώ και ένα μήνα, ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει από αυτό το μυστηριώδες αρχείο.

Η σκιά των Dalton

Ήταν στα κοινωνικά δίκτυα που εμφανίστηκαν τα πιο πειστικά στοιχεία. Αρκετοί Τούρκοι συνδρομητές ανέλαβαν ανοιχτά την ευθύνη, στο TikTok και στο Instagram, για τις δολοφονίες του Châtonnay και αποκάλυψαν το όνομα του κύριου στόχου: Halil Ay. Ο τελευταίος, ένας σωματώδης και ογκώδης τριαντάχρονος, θεωρούνταν αρχηγός μιας ισχυρής φατρίας εμπόρων ναρκωτικών, των «Anucur», που σκορπούν τον τρόμο σε κακόφημα προάστια της Κωνσταντινούπολης. «Μην ανησυχείς αδερφέ μου, είναι νεκρός», γράφει ένας από αυτούς τους λογαριασμούς. «Έχουμε κάνει άνω-κάτω ολόκληρη τη Γαλλία» υπερηφανεύεται ένας άλλος.

Οι μυστηριώδεις πληροφοριοδότες ισχυρίζονται ότι είναι κοντά στους «Daltons», μια αντίπαλη τουρκική συμμορία της οποίας οι επιχειρήσεις έχουν αιματοκυλίσει πρόσφατα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Οι συγγενείς του θύματος του αποτίουν φόρο τιμής. «Συλλυπητήρια Ρέις», λένε με τον τρόπο που χαιρετάμε τα αφεντικά της μαφίας. Η περιφερειακή εφημερίδα Le Dauphiné Libération επιβεβαίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι το άτομο που βρέθηκε στο Châtonnay με δώδεκα σφαίρες στο σώμα ήταν ο Halil Ay.

Πριν εκτελεστεί στην Γαλλία ο Halil Ay είχε γλιτώσει από μια θεαματική απόπειρα δολοφονίας στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Ιανουαρίου. Τα ξημερώματα, στη γέφυρα που διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο, μια BMW στην οποία βρισκόταν γαζώθηκε από καλάσνικοφ. Ένας από τους άνδρες που επέβαιναν, ο Cumali Aslan, που είχε αποφυλακιστεί είκοσι μέρες νωρίτερα, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Halil Ay ήταν ο κύριος στόχος, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει με τα πόδια. Ήταν μόνο μια ανάπαυλα.

Είχε ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό. Όχι μόνο από την αστυνομία που τον κατηγορεί ότι σχετίζεται με τουλάχιστον δεκαεννέα δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αλλά και από τους αντιπάλους του από τη συμμορία Gündogmus, που θεωρούνται ύποπτοι ότι διέταξαν την επίθεση στη γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου.

Καταγόμενος από την επαρχία Adiyaman, στην ανατολική Τουρκία, από την κουρδική μειονότητα των Ζαζά, μια κουρδόφωνη εθνική ομάδα της Ανατολίας, ο Halil Ay διηύθυνε τις ένοπλες επιχειρήσεις της συμμορίας Anucur. Επίσης, φέρεται να διαχειριζόταν όλες τις υποθέσεις του νονού Ramazan Özaslan, που ήταν φυλακισμένος από το 2006. Καθιερώθηκε στην αγορά ναρκωτικών, αναλαμβάνοντας μέρος της διακίνησης στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης. Μια πολύ προσοδοφόρα αγορά. Για να κερδίσει μια θέση, έκοψε μερίδιο από ανταγωνιστές, και συγκεκριμένα από τους άνδρες του γκρουπ Gündogmus. Τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών είχαν πολλαπλασιαστεί στις εργατικές δυτικές γειτονιές.

Τον Νοέμβριο του 2021, στο Kagithane, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε καθώς μαίνονταν συγκρούσεις μεταξύ των δύο συμμοριών. Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, επιτιθέμενοι με μοτοσυκλέτες άνοιξαν πυρ σε ένα καφέ στο Nurtepe. Δύο άλλες επιθέσεις με πολυβόλα ξύπνησαν τη γειτονιά εκείνο το βράδυ, σκοτώνοντας δύο διακινητές. Ο έλεγχος των σημαντικών σημείων συναλλαγών διακυβεύεται καθώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε νευραλγικό κέντρο για την παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης. Σε αντίποινα, ένα καφέ που ανήκει σε συγγενή των Anucurs δέχθηκε επίθεση στις 25 Δεκεμβρίου. Εκεί σκοτώνεται ένας ιμάμης, διευθυντής κορανικού σχολείου. Μετά από αυτόν τον γύρο βίας, οι επιδρομές της αστυνομίας οδήγησαν στη σύλληψη είκοσι πέντε ατόμων και στην κατάσχεση ενός κιλού ηρωίνης και όπλων, αλλά τελικά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για να σταθεί όρθια, η συμμορία του Gündogmus ενώνει τις δυνάμεις της με αυτή του Baris Boyun, ενός εγκληματία που φοβούνται όλοι οι συνομήλικοί του. Ο Boyun είναι ο αρχηγός των «Daltons», οι κολλητοί του σπέρνουν τον τρόμο όπου κι αν πάνε και συχνά επωφελούνται από τη συνενοχή εντός της αστυνομίας. Τους αποδόθηκε η ενέδρα στη Γέφυρα του Κόλπου, αφού ένας από τους άνδρες τους, ο Ντογκουκάν Κιρίκ, συνελήφθη επι τόπου. Είχε ήδη συμμετάσχει στην τιμωρητική αποστολή τον προηγούμενο μήνα. Το 2022, μία τεράστια επιχείρηση έστειλε 46 ανθρώπους πίσω από τα κάγκελα, δεκάδες όπλα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών.

Οι Dalton είναι αποδεκατισμένοι, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους βάναυσους θανάτους να πολλαπλασιάζονται στον απόηχο τους. Ο Μπιλάλ Ντιρίλ πυροβολήθηκε με AK-47 τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια μοίρα είχε τον Ιούλιο και ο αρχηγός των υποστηρικτών του ποδοσφαιρικού συλλόγου Kasimpacha. Και είναι πάλι ο Boyun και οι Daltons που θεωρούνται ύποπτοι ότι εξόντωσαν τον Σέρβο μαφιόζο Jovan Vukotic, στη μέση του δρόμου, στην Κωνσταντινούπολη. Το δεξί χέρι του αρχηγού συμμορίας πυροβολείται στην Αμπχαζία, μια αυτονομιστική γεωργιανή δημοκρατία που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος ο Baris Boyun εντοπίστηκε τελικά στην Ιταλία και περικυκλώθηκε από την αστυνομία. Στις 2 Αυγούστου 2022, οι καραμπινιέροι αναπτύχθηκαν γύρω από το ξενοδοχείο Imperiale, 50 μέτρα από την παραλία στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ρίμινι, στην Αδριατική. Σε ηλικία 39 ετών, βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ. Όμως ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης, ο άνδρας παρουσιάζεται ως Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας που διώκεται από τις αρχές της χώρας του. Το δικαστήριο της Μπολόνια απορρίπτει το αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Άγκυρα. Ο Boyun τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα στο Ρίμινι, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να το εγκαταλείψει.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο αρχηγός των «Daltons» ήταν παρέα με τρεις Ελβετούς υπηκόους και ταξίδευε με αυτοκίνητο με πινακίδες από την Ελβετία… Ένας από αυτούς, ο Ünal K. ήταν ένας από τους βαρόνους του παράνομου τζόγου στην Ελβετία. Στα κοινωνικά δίκτυα αρκετές φωτογραφίες τον δείχνουν παρέα με τον αρχηγό της τουρκικής μαφίας, η μία σε εστιατόριο της Ζυρίχης, η άλλη σε καφετέρια. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, αρκετά μέλη της ομάδας Boyun έχουν εισέλθει στην Ελβετία τους τελευταίους μήνες και εμφανώς ταξιδεύουν εκεί χωρίς περιορισμούς.

Μετά τη διπλή ανθρωποκτονία στο Châtonnay και τις δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως στον Boyun και τους Daltons. Η δολοφονία θα μπορούσε να είναι ένα δείγμα της επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ τουρκικών συμμοριών που διεξάγουν πόλεμο στη σκιά της εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την Ιταλία και την Ελβετία, οι πυροβολισμοί αντηχούν στη Γαλλία. Όλη η Ευρώπη απειλείται επομένως από όλο και πιο ισχυρές και βίαιες τουρκικές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών. Το τουρκικό κράτος είναι στενά συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά ορισμένες αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση όπλων για δικό της όφελος και για πολιτικούς σκοπούς. «Η Τουρκία γίνεται το νέο Μεξικό», δήλωσε ο πρώην αστυνομικός Adil Serdar Saçan στην εφημερίδα Cumhuriyet στις αρχές του έτους. Ένα βασίλειο της μαφίας του οποίου η επιρροή εκτείνεται πολύ πέρα από την επικράτειά του.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024