Ρωσία- Ουκρανία: Μια νέα φάση του πολέμου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει ξανά σε νέα φάση. Καθώς καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη, η δράση έχει επεκταθεί πέρα από τις γραμμές του μετώπου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και άλλες πόλεις μακριά από το μέτωπο. Ο στόχος σ΄αυτή τη φάση του πολέμου δεν είναι να κερδίσουν έδαφος, αλλά να καταστρέψουν τις υποδομές και να καταστρέψουν τους Ουκρανούς κάνοντας τη ζωή τους πιο δύσκολη. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία ελπίζει να υπονομεύσει την εντυπωσιακή εθνική ενότητα που έχει διατηρήσει η Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Ουκρανία απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. Η Ουκρανία έχει επίσης εντείνει τη χρήση ανταρτικών τακτικών τους τελευταίους μήνες. Ανατίναξε ένα τρένο στη Ρωσία, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στο ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα και κατέστρεψε υποδομές στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ουκρανία προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί ακόμα να σημειώσει πρόοδο, παρόλο που αγωνίζεται να ανακαταλάβει εδάφη στο Ντονμπάς το οποίο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.Οι επιθέσεις είναι «μια αναγνώριση του αδιεξόδου», δήλωσε στους New York Times η Stacie Goddard, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Wellesley College. «Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν».
Συνεχές αδιέξοδο
Η νέα φάση είναι μια απάντηση στις απογοητεύσεις που έχουν βιώσει και οι δύο πλευρές. Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις πρώτες μέρες του πολέμου και πέρυσι απέτυχε να επεκτείνει πολύ την επικράτειά της. Τώρα ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής γης, ένα μεγάλο μέρος της οποίας κατέλαβε το 2014, αντί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.
Οι απογοητεύσεις της Ουκρανίας ήταν πιο πρόσφατες. Κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η Ουκρανία ως επί το πλείστον απέτυχε να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές έχουν καταλάβει ότι η εκτόπιση του εχθρού είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Οι στρατιωτικοί και των δύο πλευρών εξαντλούνται επίσης. Ο ρωσικός στρατός έχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Για να πραγματοποιήσει μια νέα επίθεση, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα χρειαστεί να καλέσει ένα νέο αριθμό στρατιωτών, κάτι που μπορεί να είναι μη δημοφιλές στο εσωτερικό της Ρωσίας και να αποδυναμώσει την υποστήριξη του κοινού για τον πόλεμο.
Τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν εξαντληθεί ομοίως και οι προμήθειες της εξαντλούνται. Τα ουκρανικά τάγματα αναφέρουν ότι έχουν μειώσει τη βολή του πυροβολικού τους έως και 90 τοις εκατό σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. «Αυτή είναι ίσως η πιο ζοφερή στιγμή για τον στρατό της Ουκρανίας», είπε ο δημοσιογράφος Έρικ Σμιτ, ο οποίος καλύπτει την εθνική ασφάλεια.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μόνο περισσότερη δυτική υποστήριξη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αλλά δεν είναι σαφές ότι θα έρθει βοήθεια. Στην Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν λιγότερο τη βοήθεια, έχουν κερδίσει έλξη. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μπλόκαρε πρόσφατα επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία, και άλλες χώρες προσπαθούν τώρα να αποφασίσουν εάν θα προσφέρουν υποστήριξη μέσω άλλων διαύλων.
Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια έως ότου οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν σε αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική. Και οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να βάλουν στο Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι δύσπιστος για περισσότερη βοήθεια. Για τον Πούτιν, τα κύρια γεγονότα του πολέμου φαίνεται πως θα εξελιχθούν ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.
Οι επόμενοι μήνες
Ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το εγγύς μέλλον είναι εάν οι δύο πλευρές θα πλησιάσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο Πούτιν φαίνεται πιο ανοιχτός σε μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει το έδαφος που έχει τώρα, όπως ανέφεραν οι Times τον περασμένο μήνα.
Για τον σκοπό αυτό, η Ρωσία φαίνεται να επικεντρώνεται στο να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να συνεχίσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας για να βλάψει το ηθικό των πολιτών. Η Ρωσία είναι απίθανο να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μικρές προόδους στα τμήματα του Ντονμπάς που δεν ελέγχει ήδη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμβουλεύσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει φέτος και να μην επιχειρήσει νέα αντεπίθεση. Ωστόσο, οι Ουκρανοί ηγέτες πιστεύουν ότι πρέπει να δείξουν πρόοδο στο πεδίο της μάχης για να υποστηρίξουν τη δυτική υποστήριξη. Τουλάχιστον, η Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχίσει τις αντάρτικες τακτικές της, σαμποτάροντας υποδομές βαθιά στο ρωσικό έδαφος και χτυπώντας το ρωσικό ναυτικό.
Οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι και μια εκπληκτική ανακάλυψη από κάθε πλευρά παραμένει δυνατή. Αλλά έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες οι επόμενοι 12 μήνες πολέμου να καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Με πληροφορίες από New York Times και Reuters