17/09/2024

Η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα χάσει στην Ουκρανία

Μια κινεζική άποψη για τη Ρωσία

Γράφει ο Feng Yujun 

The Economist 

 

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν καταστροφικός και για τις δύο χώρες. Καθώς καμία από τις πλευρές δεν απολαμβάνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα και οι πολιτικές τους θέσεις είναι εντελώς αντίθετες, η μάχη είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η σύγκρουση είναι μια μεταψυχροπολεμική λιμνοθάλασσα που θα έχει βαθύ, διαρκή παγκόσμιο αντίκτυπο.

Τέσσερις κύριοι παράγοντες θα επηρεάσουν την πορεία του πολέμου.

Ο πρώτος είναι το επίπεδο αντίστασης και εθνικής ενότητας που επέδειξαν οι Ουκρανοί, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικός. Ο δεύτερος είναι η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία, αν και πρόσφατα υπολείπεται των προσδοκιών της χώρας, παραμένει ευρεία.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η φύση του σύγχρονου πολέμου, ενός διαγωνισμού που στρέφεται σε έναν συνδυασμό βιομηχανικής ισχύος και συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και πληροφοριών. Ένας λόγος που η Ρωσία δυσκολεύτηκε σε αυτόν τον πόλεμο είναι ότι δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τη δραματική αποβιομηχάνιση που υπέστη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο τελικός παράγοντας είναι η πληροφόρηση. Όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι παγιδευμένος σε ένα κουκούλι πληροφοριών, χάρη στο γεγονός ότι ήταν τόσο καιρό στην εξουσία. Ο Ρώσος πρόεδρος και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του δεν έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες. Το σύστημα που λειτουργούν στερείται αποτελεσματικού μηχανισμού για τη διόρθωση σφαλμάτων. Οι Ουκρανοί ομόλογοί τους είναι πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί.

Σε συνδυασμό, αυτοί οι τέσσερις παράγοντες καθιστούν την τελική ήττα της Ρωσίας αναπόφευκτη. Με τον καιρό θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η πυρηνική της ικανότητα δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Δεν αποχώρησε μια πυρηνικά οπλισμένη Αμερική από την Κορέα, το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν;

Αν και ο πόλεμος ήταν εξαιρετικά δαπανηρός για την Ουκρανία, η δύναμη και η ενότητα της αντίστασής της κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία είναι στρατιωτικά ανίκητη. Η Ουκρανία μπορεί ακόμη να σηκωθεί από τις στάχτες. Όταν τελειώσει ο πόλεμος, μπορεί να προσβλέπει στη δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος είναι ένα σημείο καμπής για τη Ρωσία. Έχει οδηγήσει το καθεστώς του Πούτιν σε ευρεία διεθνή απομόνωση. Χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει δύσκολα εσωτερικά πολιτικά ρεύματα, από την εξέγερση των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ και άλλους θύλακες του στρατού -για παράδειγμα στο Μπέλγκοροντ- μέχρι τις εθνοτικές εντάσεις σε αρκετές ρωσικές περιοχές και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Αυτά δείχνουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος στη Ρωσία είναι πολύ υψηλός. Ο Πούτιν μπορεί πρόσφατα να επανεξελέγη, αλλά αντιμετωπίζει κάθε είδους πιθανά γεγονότα του μαύρου κύκνου.

Προσθέτοντας στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Πούτιν, ο πόλεμος έπεισε όλο και περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ότι η αυτοκρατορική φιλοδοξία της Ρωσίας απειλεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα. Έχοντας συνειδητοποιήσει όλο και περισσότερο ότι μια ρωσική νίκη αποκλείεται, αυτά τα κράτη απομακρύνονται από τη Μόσχα με διαφορετικούς τρόπους, από τη χάραξη πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης που εξαρτώνται λιγότερο από τη Ρωσία έως την επιδίωξη πιο ισορροπημένων εξωτερικών πολιτικών. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές για την ευρασιατική ολοκλήρωση που πρεσβεύει η Ρωσία έχουν μειωθεί.

Ο πόλεμος, εν τω μεταξύ, έκανε την Ευρώπη να ξυπνήσει με την τεράστια απειλή που θέτει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας για την ασφάλεια της ηπείρου και τη διεθνή τάξη, θέτοντας ένα τέλος στη μεταψυχροπολεμική ύφεση ΕΕ-Ρωσίας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις τους για τη Ρωσία του Πούτιν.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος τράνταξε το ΝΑΤΟ από αυτό που ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος, αποκάλεσε ως «εγκεφαλικά νεκρό» . Με τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, η μελλοντική στρατιωτική ανάπτυξη της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό. Η προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπογραμμίζει την αδυναμία του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο για να αποτρέψει την επέκταση της συμμαχίας.

Ο πόλεμος θα βοηθήσει επίσης στην αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχει επισημανθεί την αδυναμία του σώματος να αναλάβει αποτελεσματικά την ευθύνη του για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας λόγω της κατάχρησης του δικαιώματος αρνησικυρίας από ορισμένα μόνιμα μέλη. Αυτό έχει εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και άλλες χώρες είναι πιθανό να γίνουν μόνιμα μέλη και τα πέντε σημερινά μόνιμα μέλη ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους. Χωρίς μεταρρύθμιση, η παράλυση που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας θα οδηγήσει τον κόσμο σε ένα ακόμη πιο επικίνδυνο μέρος.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία δεν είναι σταθερές και έχουν επηρεαστεί από τα γεγονότα των δύο τελευταίων ετών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μόλις επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του τόνισαν για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους. Αλλά το ταξίδι φαίνεται να ήταν περισσότερο διπλωματική προσπάθεια από τη Ρωσία για να δείξει ότι δεν είναι μόνη της παρά γνήσια αγάπη. Οι οξυδερκείς παρατηρητές σημειώνουν ότι η στάση της Κίνας απέναντι στη Ρωσία έχει επανέλθει από τη στάση «χωρίς όρια» στις αρχές του 2022, πριν από τον πόλεμο, στις παραδοσιακές αρχές της «μη ευθυγράμμισης, μη αντιπαράθεσης και μη στόχευσης τρίτων».

Αν και η Κίνα δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν τις παραβίασε συστηματικά. Είναι αλήθεια ότι η Κίνα εισήγαγε περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου το 2023, αλλά αυτό δεν είναι πολύ περισσότερο από ό,τι αγόραζε ετησίως πριν από τον πόλεμο. Εάν η Κίνα σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και αντ’ αυτού αγοράζει από αλλού, αναμφίβολα θα ωθήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ασκώντας τεράστια πίεση στην παγκόσμια οικονομία.

Από την έναρξη του πολέμου η Κίνα έχει πραγματοποιήσει δύο γύρους διπλωματικής μεσολάβησης. Η επιτυχία έχει αποδειχθεί άπιαστη, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την επιθυμία της Κίνας να τερματίσει αυτόν τον σκληρό πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή η επιθυμία δείχνει ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι πολύ διαφορετικές χώρες. Η Ρωσία επιδιώκει να ανατρέψει την υπάρχουσα διεθνή και περιφερειακή τάξη με τον πόλεμο, ενώ η Κίνα θέλει να επιλύσει τις διαφορές ειρηνικά.

Με τη Ρωσία να επιτίθεται ακόμη σε ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις, κρίσιμες υποδομές και πόλεις, και πιθανώς πρόθυμη να κλιμακωθεί περαιτέρω, οι πιθανότητες για μια ανακωχή τύπου Κορέας φαίνονται μακρινές. Ελλείψει θεμελιώδους αλλαγής στο πολιτικό σύστημα και την ιδεολογία της Ρωσίας, η σύγκρουση θα μπορούσε να παγώσει. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία μόνο να συνεχίσει να ξεκινά νέους πολέμους μετά από μια ανάπαυλα, θέτοντας τον κόσμο σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Feng Yujun είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024