01/05/2024

Η Ουκρανία αντιμέτωπη με προβλήματα καθώς καθυστερεί η βοήθεια από τη Δύση

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες 16 Απριλίου το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου. Φωτογραφία από τις προσπάθειες διάσωσης

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Στοιχεία από την Ρωσο-Ουκρανική σύγκρουση δείχνουν μια ζοφερή εικόνα για την άμυνα της Ουκρανίας που πλέον μετράει δυσκολίες στην ανάπτυξη ικανού αριθμού στρατιωτικού δυναμικού για επίτευξη άμυνας (πόσο μάλλον αντεπίθεσης), αφού πάνω από 650.000 νεαροί άνδρες διέφυγαν προς άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά σε βαρέα όπλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, στο πεδίο της μάχης υπάρχει σχεδιασμός για τοποθέτηση διμοιρίας 8-10 ανδρων για να κρατάνε περίπου 100 μέτρα μετώπου βάση ισχύος πυρός. Όμως πολλές από αυτές τις διμοιρίες πλέον αριθμούν ακόμα και 2 μόνο μέλη και φυσικά συμπυκνώνονται, αφήνοντας πολλά μέτρα μετώπου ακάλυπτα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μαρτυρίες πώς ουκρανικές διμοιρίες έχουν να λάβουν υποστήριξη από το πυροβολικό τους ακόμα και 4 εβδομάδες, ενώ παράλληλα έχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, καταλήγωντας είτε να κάνουν αναγκαστικά πλιάτσικο σε διάφορες άδειες κατοικίες, ή να κάνουν αποστολές εύρεσης υλικών από άλλες διμοιρίες ή ακόμα και από ρωσικά μέσα που έχουν χτυπηθεί και παραμένουν στο πεδίο (π.χ. Τ/Θ, οχήματα κ.α. )

Η εκτίμηση των ίδιων είναι πώς βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζονται άμεση βοήθεια με παροχή ανεπτυγμένων όπλων από συμμάχους, όπως τα F-16 που πλέον κατέχουν και εκπαιδεύουν πιλότους σε αυτά.

Από την άλλη, οι Ρώσοι πλέον έχουν φτιάξει πολλαπλά στρώματα άμυνας σε διάφορα σημεία του μετώπου (onion layering) καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε αντεπίθεση για ανάκτηση εδαφών, αν όχι απίθανη με τις παρούσες συνθήκες.

Τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες 16 Απριλίου το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου. Φωτογραφία από τις προσπάθειες διάσωσης

Σε όλα αυτά προστίθεται πλέον και το μειωμένο ηθικό των ίδιων των πολιτών της χώρας που δείχνουν να έχουν μια μειωμένη αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει, εν πολλοίς παραδεχόμενοι πώς δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Στο μεταξύ, τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την έλλειψη αεράμυνας της Ουκρανίας για τους θανάτους.

Με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ να έχει ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχή του έτους λόγω της αντίστασης των Ρεπουμπλικανών νομοθετών, τα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Δύση που απαιτούνται για την κατάρριψη των σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών ρωσικών πυραύλων έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Η Ουκρανία προσπάθησε να στοχεύσει ρωσικά όπλα, τόσο στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας. Εκρήξεις και πυρκαγιές σημειώθηκαν χθες σε βασική ρωσική αεροπορική βάση στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας σε μια επίθεση που φαινόταν να είναι ουκρανική.

Την ίδια ώρα προγραμματίζεται βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ο Μάικ Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βουλής, προγραμμάτισε ψηφοφορία αυτό το Σάββατο για την ξένη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, παρά την αντίσταση των συναδέλφων του Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν την ανατροπή του.

Είναι καλό να σημειωθεί πώς πλέον μετράμε παραπάνω από δύο χρόνια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ότι έχει σημειωθεί θα πρέπει να γίνει “ευαγγέλιο” και για την χώρα μας. Είναι αρκετοί που μιλάνε για καταιγιστικά χτυπήματα, για αστραπιαιες τακτικές κ.α.

Όμως αν η Ελλάδα σε μια πολύ άσχημη περίπτωση εμπλακεί επίσης σε πόλεμο φθοράς και χρόνου, πόσο ικανοί θα ειμαστε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση με δικές μας δυνάμεις , τόσο σε ανθρώπους όσο και σε εξοπλισμό;

Σε μια αντιπαράθεση κλίμακας μόνο βάση αριθμών πληθυσμού, η Ελλάδα θα έχει το ίδιο αν όχι χειρότερο πρόβλημα. Και δεν πιάνω καν άλλους παράγοντες που στο μέτωπο της Ουκρανίας δεν υπήρχαν (όπως λ.χ ξένα στοιχεία εντός της χώρας και την διαφορετική γεωμορφία που δείχνει απομονωμένα νησιά σε περιπτώσεις άμεσης υποστηριξης κτλ.)

Θεωρώ ότι θα πρέπει όσα λαμβάνουμε ως πληροφορίες από το Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο, όπου υπάρχει πολεμική σύγκρουση και επιχειρήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας, να γίνουν  σοβαρά αντικείμενα μελέτης. Μην χρειαστεί να τα βιώσουμε και εμείς για να μάθουμε.

Πηγές: 

https://www.understandingwar.org/backgrounder/special-report-russian-strikes-more-effective-ukraine-exhausts-defenses
https://www.nytimes.com/2024/04/17/world/europe/ukraine-chernihiv-strike.html
https://www.nytimes.com/2024/04/17/us/politics/johnson-ukraine-israel-aid-house.html?searchResultPosition=1

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024