19/05/2024

Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο καθώς ο Νετανιάχου λέει ότι η εκεχειρία της Χαμάς απέχει από τις απαιτήσεις μας

Αντιπροσωπεία της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και των ισραηλινών στρατιωτικών εκπροσώπων έφτασε στο Κάιρο για να συζητήσει την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την περιορισμένη επιχείρησή του στην ανατολική Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα.

Καθώς η αντιπροσωπεία δεν περιλαμβάνει τους κορυφαίους διαπραγματευτές του Ισραήλ, η ομάδα θα συζητήσει την πρόταση αλλά δεν θα διαπραγματευτεί. Το Κατάρ αναμένεται επίσης να στείλει ομάδα στο Κάιρο, όπως και η Χαμάς.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη αφού λάβει μια προκαταρκτική έκθεση από την αντιπροσωπεία.

Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε επίσης στο Κάιρο την Τρίτη, ανέφερε το NBC, λέγοντας ότι ο Μπερνς δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, αλλά αναμένεται να συναντηθεί με διάφορες αντιπροσωπείες χωριστά.

Ο Μπερνς έφτασε στο Κάιρο από τη Ντόχα, όπου διαπραγματεύτηκε με το Κατάρ για την τελευταία πρόταση που παρουσιάστηκε στη Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, επέκρινε την απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο. «Η αποστολή της αντιπροσωπείας στο Κάιρο είναι λάθος και πέφτει στην παγίδα χειραγώγησης που έχει στήσει η Χαμάς μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο. Είναι η ώρα να πιέζουμε όλο και περισσότερο το λαιμό τον Σινουάρ και της Χαμάς μέχρι να καταστραφούν», δήλωσε, καλώντας  την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Αντιμέτωπος με αυξανόμενη εσωτερική πίεση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε δηλώσεις του σε βιντεο- μήνυμα που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών του και το μέλλον της χώρας.

Η δήλωση ανέφερε: «Έδωσα εντολή στην ομάδα μας που πήγε στο Κάιρο να συνεχίσει να επιμένει στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των ομήρων, να συνεχίσει να επιμένει στις βασικές απαιτήσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ», αν και πρόσθεσε ότι η αντιπροσφορά της Χαμάς που εκδόθηκε τη Δευτέρα ήταν «πολύ μακριά από τις ζωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου είπε ότι παράλληλα με την ομάδα που θα ταξιδέψει στο Κάιρο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. «Η κατάληψη του περάσματος της Ράφα είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την εξάλειψη των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των τεσσάρων ταγμάτων της στη Ράφα», είπε.

Η διαπραγμάτευση με τη Χαμάς 

Το Ισραήλ εξεπλάγη από τις λεπτομέρειες της πρότασης που αποδέχθηκε η Χαμάς, ανέφερε o διαδικτυακός χώρος ενημέρωσης Walla την Τρίτη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η πρόταση διαφέρει από το περίγραμμα που συμφώνησε το Ισραήλ πριν από περίπου 10 ημέρες, το οποίο περιελάμβανε μια σειρά συμβιβασμών από το Ισραήλ και χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ως «πολύ γενναιόδωρο». Περιλάμβανε για πρώτη φορά την προθυμία του Ισραήλ να συζητήσει μια μακρά περίοδο ησυχίας, αν και το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί ένα περίγραμμα που δεσμεύει ρητά το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να απογοητεύτηκε από την αντίδραση της Χαμάς σε αυτό το περίγραμμα, που παρουσιάστηκε  στις 28 Απριλίου. Σύμφωνα με τους New York Times, η ισραηλινή πρόταση περιελάμβανε πολλά προηγούμενα αιτήματα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας στους εκτοπισμένους πολίτες της Γάζας να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν ότι η ομάδα θα δεχόταν την προσφορά.

Ο διαδικτυακός χώρος Walla αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος συνέχισαν να πιέζουν τη Χαμάς και να διαπραγματεύονται  για την επίτευξη νέας συμφωνίας. Το Ισραήλ αποφάσισε να μην στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο το περασμένο Σαββατοκύριακο και έμεινε εκτός αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν ενημέρωσαν το Ισραήλ για τις νέες παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τη Χαμάς. Μόνο αφού η Χαμάς είπε ναι στη συμφωνία τη Δευτέρα, το Ισραήλ έλαβε τις λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων είναι ότι η Χαμάς συμφωνεί να απελευθερώσει 33 ομήρους κατά το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας 42 ημερών, αλλά χωρίς να δεσμευτεί να απελευθερώσει ζωντανούς απαχθέντες. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό ζωντανό όμηρο που απελευθερώνεται και η απαίτηση ότι η Χαμάς θα αποφασίσει για την ταυτότητα κάθε κρατουμένου, αφήνοντας το Ισραήλ ανίκανο να εμποδίσει την απελευθέρωση ορισμένων κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι κατέστησε σαφείς τις απόψεις του στο Ισραήλ σχετικά με την έναρξη επιχείρησης στη Ράφα. Ήταν η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον ισραηλινό στρατό που επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι είχε εισέλθει στην ανατολική Ράφα και είχε πάρει τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας του σημείου διέλευσης της Ράφα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία ομήρων είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού. θα έφερνε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επέτρεπε αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ανέφεραν οι Times of Israel επικαλούμενοι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές είπαν στους Times of Israel ότι η Ράφα είναι μια «περιορισμένη επιχείρηση» που έχει σχεδιαστεί για να πιέσει τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία με το Ισραήλ.

Πλάνα που δημοσιεύτηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ Kan για τα ισραηλινά στρατεύματα που κατέλαβαν το πέρασμα της Ράφα το πρωί της Τρίτης δείχνουν ένα τανκ να συνθλίβει μια πινακίδα «Αγαπώ τη Γάζα».

Με πληροφορίες από Al Monitor και New York Times 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024