19/05/2024

Το Ισραήλ εξαπολύει νέα πλήγματα στη Γάζα καθώς στο Κάιρο συζητούν για την εκεχειρία (βίντεο, χάρτες)

Το Ισραήλ έπληξε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, αφού κατέλαβε το κύριο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, την ώρα που στο Κάιρο οι διαπραγματευτές προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την «τελευταία ευκαιρία» τους να εδραιώσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Μετά από εβδομάδες υπόσχεσης να εξαπολύσουν χερσαία εισβολή στη συνοριακή πόλη Ράφα παρά τις διεθνείς αντιρρήσεις, ισραηλινά τανκς κινήθηκαν την Τρίτη, καταλαμβάνοντας τη διάβαση που έχει χρησιμεύσει ως ο κύριος αγωγός για βοήθεια στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη διακοπή των ανθρωπιστικών παραδόσεων, με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο να αποκαλύπτει αργότερα πώς η Ουάσιγκτον είχε σταματήσει μια αποστολή βομβών την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ισραήλ απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδιά του για τη Ράφα.

Η ώθηση προς τη νότια πόλη, η οποία είναι γεμάτη με εκτοπισμένους αμάχους, ήρθε καθώς διαπραγματευτές και μεσολαβητές συναντήθηκαν στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και εκεχειρία στον επτάμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο AFP και ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, προειδοποίησε ότι αυτή θα ήταν η «τελευταία ευκαιρία» του Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της οργάνωσης.

Το κρατικό Al-Qahera News της Αιγύπτου ανέφερε την Τρίτη ότι μεσολαβητές από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο συναντώνται με αντιπροσωπεία της Χαμάς.

Αργότερα ανέφερε ότι «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σε βιντεο- μήνυμα ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του βρίσκεται ήδη στο Κάιρο.

«Όλοι έρχονται στο τραπέζι», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. «Αυτό δεν είναι ασήμαντο».

 

 

– Συνεχή χτυπήματα –

Παρά τις συνομιλίες στο Κάιρο, μάρτυρες και ένα τοπικό νοσοκομείο ανέφεραν ισραηλινά χτυπήματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα έως το πρωί της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα.

Ένα χτύπημα σε διαμέρισμα στην κατεστραμμένη πόλη της Γάζας σκότωσε επτά μέλη της ίδιας οικογένειας και τραυμάτισε πολλούς άλλους ανθρώπους τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Αλ-Αχλί.

Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα ξεκίνησε λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι είχε αποδεχθεί μια πρόταση εκεχειρίας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ώθησε τους Παλαιστίνιους να βγουν στους δρόμους στη Γάζα, αν και ο Αμπού Αούν αλ-Νατζάρ, κάτοικος της Ράφας,   είπε στο AFP ότι η «απερίγραπτη χαρά» ήταν βραχύβια.«Αποδείχθηκε ότι ήταν μια αιματηρή νύχτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς περισσότεροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκλεψαν τη χαρά μας».

 

– Η βοήθεια μπλοκαρίστηκε, οι βόμβες «σταμάτησαν» –

Πλάνα του ισραηλινού στρατού έδειξαν άρματα μάχης να παίρνουν τον «επιχειρησιακό έλεγχο» της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα την Τρίτη.

Ο Νετανιάχου περιέγραψε την επιχείρηση ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» για να αρνηθεί στη Χαμάς «ένα πέρασμα που ήταν απαραίτητο για την εγκαθίδρυση της βασιλείας του τρόμου».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Γενς Λάερκε, είπε ότι το Ισραήλ είχε επίσης αρνηθεί την πρόσβαση στην οργάνωση του τόσο στη Ράφα όσο και στον Κερέμ Σαλόμ — ένα άλλο σημαντικό πέρασμα βοήθειας στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως εκ νέου και τα δύο περάσματα, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο «ιδιαίτερα επιζήμιο για μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση».

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είχε παρόμοια άποψη, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο «απαράδεκτο».

Ώρες αργότερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «σταμάτησε μια αποστολή όπλων την περασμένη εβδομάδα» αφού το Ισραήλ απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του για την εισβολή στη Ράφα, στην οποία η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε σθεναρά.

Η αποστολή αποτελούταν από περισσότερες από 3.500 βόμβες βαρέως τύπου, είπε ο αξιωματούχος.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν ενήργησε σε μια προειδοποίηση που έδωσε στον Νετανιάχου τον Απρίλιο — δηλαδή ότι η πολιτική των ΗΠΑ για τη Γάζα θα εξαρτηθεί από το πώς το Ισραήλ συμπεριφερόταν στους αμάχους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν «ιδιαίτερα επικεντρωμένη» στη χρήση των βαρύτερων βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) «και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κάνει οριστική απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε σε αυτήν την αποστολή».

Το Πεντάγωνο, εν τω μεταξύ, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας προβλήτας βοήθειας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, αλλά οι καιρικές συνθήκες σημαίνουν ότι επί του παρόντος δεν είναι ασφαλές να μεταφερθεί η εγκατάσταση που αποτελείται από δύο μέρη.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της, στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, βρέθηκε στην Αίγυπτο τη Δευτέρα και την Τρίτη για να «αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των προοπτικών των Αιγύπτιων στρατιωτικών ηγετών σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και το καθεστώς της ανθρωπιστικής βοήθειας».

 

 

 

– «Μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος» –

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με ισραηλινά επίσημα στοιχεία.

Ορκιζόμενο να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια επίθεση αντιποίνων που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει τουλάχιστον 34.789 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς  πήραν επίσης ομήρους περίπου 250 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους το Ισραήλ εκτιμά ότι 128 παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 36 που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να «εμβαθύνει» την επιχείρησή του στη Γάζα εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους.

«Αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου εξαλείψουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», ανέφερε σε δήλωσή του.

 

Η Αίγυπτος και το Κατάρ ανέλαβαν την ηγεσία των συνομιλιών για την εκεχειρία, με τη Χαμάς να λέει τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε αξιωματούχους και από τις δύο χώρες για την «έγκριση της πρότασής τους σχετικά με την κατάπαυση του πυρός».

Το μέλος της Χαμάς Khalil al-Hayya είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ ότι η πρόταση περιελάμβανε την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα, την επιστροφή των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο και την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, με στόχο μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». .

Το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε την πρόταση «μακριά από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ», αλλά είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Ο διεθνής συναγερμός λόγω των εξελίξεων έχει προκληθεί  για τις συνέπειες μιας ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει.

Αλλά ο Νετανιάχου είχε επανειλημμένα δεσμευτεί να στείλει χερσαία στρατεύματα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εκεχειρία, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεριζώσει τις δυνάμεις της Χαμάς που έχουν απομείνει.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι η παράκτια «ανθρωπιστική περιοχή» του Al-Muwasi — όπου ο ισραηλινός στρατός είπε στους ανθρώπους να πάνε πριν ξεκινήσει την επιχείρηση στη Ράφα — είναι απροετοίμαστη να χειριστεί την εισροή Παλαιστίνιων.

 

Με πληροφορίες από AFP, Al Monitor, New York Times 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024