26/04/2024

Ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας για τις ΗΠΑ;

Ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας για τις ΗΠΑ;

Γράφει ο Θανάσης Παπαδημητρίου

Δυο ειδήσεις το λένε καθαρά.
Στην πρώτη έχουμε μια ανακοίνωση που έρχεται από τους κεντρικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον όπου,” η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.”

Η δεύτερη μας έρχεται από την Άγκυρα και αναφέρεται πως “η ηγετική ομάδα του Ν.Τραμπ εφαρμόζοντας ένα νέο “ευαγγέλιο” στις χώρες της περιοχής, έχει αποφασίσει πως τα F-35 της Τουρκίας θα τα μοιραστούν Ελλάδα και Αίγυπτος καθώς μαζί με το Ισραήλ πρέπει να είναι οι ηγετικές δυνάμεις της περιοχής που θα προστατέψουν τους ενεργειακούς πόρους της Αν. Μεσογείου!”

Εδώ και καιρό αναφέρω αυτό που πλέον φαίνεται πεντακάθαρα στις επιλογές των ΗΠΑ και έχουν να κάνουν με το θέμα των αγωγών των και των ενεργειακών πόρων της περιοχής καθώς και τον ρόλο σ αυτό της Ρωσίας που αυτή τη στιγμή είναι ένας βασικός προμηθευτής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

Το θέμα όμως που αφορά την Ελλάδα είναι η θέση της στους βασικούς αυτούς στόχους των ΗΠΑ αρκεί να ενώσουμε τις χώρες στις δυο ειδήσεις σε μια σειρά, όπου η χώρας μας είναι ο συνδετικός κρίκος αυτών των δυο. Πολωνία Ρουμανία – Ελλάδα – Αίγυπτος, Ισραήλ και φυσικά μελλοντικά θα προστεθεί και το υπό δημιουργία Κουρδιστάν.
Στην ομάδα αυτή φυσικά αρκεί να προστεθούν Κύπρος Παλαιστίνη Λίβανος και Ιορδανία για να αντιληφθεί καλύτερα γιατί ανησυχεί τόσο πολύ η Άγκυρα γενικώς και όχι μόνο ο Ερντογάν.

Το παράδοξο σ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται στο κέντρο όλου αυτού του σχεδιασμού, οι δυνάμεις που λειτουργούν μέσα σ αυτή, είτε κυβερνητικές είτε αντιπολιτευόμενες, μικρές και μεγάλες, αντί να καταθέτουν προτάσεις εκμετάλλευσης αυτής της συγκυρίας άλλος κοιτάζει στη Γερμανία και άλλος στη Ρωσία, χώρες που μαζί με την Τουρκία διαμορφώνουν μια συμμαχία που διαχρονικά λειτούργησε ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024