26/04/2024

Νέο ξέσπασμα του έμπολα στο Κονγκό. Ανησυχεί ο ΠΟΥ

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο του κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε εθνική κλίμακα μετά την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων του εξαιρετικά θανάσιμου ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από το «υψηλό» επίπεδο στο οποίο τον τοποθετούσε μέχρι τώρα, όπως γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησε.

Επίσης, αναθεώρησε προς το χειρότερο την εκτίμησή του για το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας στην περιοχή, σε «υψηλό» από «μέτριο», πάντως διατήρησε την εκτίμησή του για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο στο «χαμηλό» επίπεδο.

Ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο του κινδύνου μετά την επιβεβαίωση κρούσματος του ιού Έμπολα στην πόλη Μπαντάκα (Mbandaka), ένα αστικό κέντρο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.Την επιβεβαίωση έκανε ο υπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα έχουν μέχρι στιγμής περιοριστεί, ο ΠΟΥ έστειλε στην πρωτεύουσα της χώρας αρκετές χιλιάδες δόσεις πειραματικού εμβολίου, το οποίο ήταν αποτελεσματικό στο προηγούμενο ξέσπασμα του ιού στη Δυτική Αφρική το 2015. Το σημερινό ξέσπασμα πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει είκοσι τρία άτομα (σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters) την ώρα που λέγεται ότι έχουν νοσήσει από τον ιό περισσότερα από σαράντα άτομα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για το νέο ξέσπασμα ενδεχομένως να ευθύνεται η αποψίλωση των δασών στην περιοχή η οποία προκαλεί άρρωστα ζώα να μετακινηθούν σε περιοχές με ανθρώπους.

Η νόσος του Έμπολα 

Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον Ιό Έμπολα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι ή φρουτοφάγα χειρόπτερα.) Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον.Πιστεύεται ότι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες. Για να γίνει η διάγνωση, συνήθως εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως ελονοσία, χολέρα και άλλοι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, τα δείγματα αίματος ελέγχονται για ιογενή αντισώματα, ιικό RNA, ή για τον ιό καθαυτόν.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Στις προσπάθειες για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν μολυνθεί περιλαμβάνονται είτε η από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (η πόση ελαφρώς γλυκού ή αλμυρού νερού) ή τα υγρά με ενδοφλέβια έγχυση. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.Το EVD εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε τροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής.

 Από το 1976 όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γιαμπούκου του Ζαΐρ, έως το 2013, έχουν μολυνθεί λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος. Η μεγαλύτερη έξαρση μέχρι σήμερα είναι η συνεχιζόμενη Έξαρση του ιού το 2014 και 2015, η οποία επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Ήδη, τον Αύγουστο του 2014 έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Τα υπάρχοντα εμβόλια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

 

Έκτακτη σύνοδος- φόβοι για ξέσπασμα 

 

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για σήμερα Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει τους διεθνείς κινδύνους που εγκυμονεί το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα αποφασίσει κατά τη σύνοδο αν θα κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».Αν προχωρήσει στην απόφαση αυτή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγαλύτερη διεθνή ανάμειξη και κινητοποίηση όσον αφορά την έρευνα και την συγκέντρωση πόρων, κατέληξε ο Λίντμαϊερ.

Να αναφέρουμε πως τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση/πρόληψη/θεραπεία του ιού ανέρχονται στα 252 εκατομμύρια δολάρια.

Το τελευταίο ξέσπασμα του ιού οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια νέα πρωτοβουλία για την αναγνώριση όλων των θανατηφόρων ασθενειών και την αντιμετώπισή του.Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι γνωστό ως Global Health Security Agenda και είναι ενεργό σε 49 χώρες.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο με αποτέλεσμα πολλοί να ανησυχούν για μια νέα πανδημία στον πλανήτη.Να υπενθυμίσουμε πως ανάμεσα σε εκείνους που έκαναν λόγο για πανδημία στον πλανήτη ήταν και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος γράφοντας στο Business Insider, εκτίμησε ότι μια, άγνωστη, μέχρι στιγμής, ασθένεια θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2019.

«Είτε αυτό πυροδοτηθεί από τη φύση είτε από κάποιον τρομοκράτη, οι επιδημιολόγοι λένε ότι κάποιο παθογόνο, που θα μεταδίδεται με τον αέρα, θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μάλιστα, λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να συμβεί τα επόμενα 10-15 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024