26/04/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 25.06 – 29.06.2018

Γράφει ο Χρήστος  Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής

 

Θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup της 21.06 για το ελληνικό χρέος η Goldman Sachs και επισημαίνει ότι υπό την προυπόθεση της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι απολύτως εφικτή. Ο Αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Β» σε «Β+»,ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος που επετεύχθη στο Eurogroup της 21.06.2018. Αλλαγή σκυτάλης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τον κ. Α.Βερύκιο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του κ. Γ.Μιχελή. Θετικά αποτιμά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος ο οίκος  JP Morgan σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα,χωρίς προληπτική γραμμή. Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα θα έχει «καθαρή υβριδική έξοδο» με σημαντικούς όρους εποπτείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας το Μάιο διαμορφώθηκε σε -3,2% από -3% τον Απρίλιο. Αντίστοιχα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων το Μάιο διαμορφώθηκε σε 10,1% από 9,3% τον Απρίλιο ήτοι καθαρή ροή καταθέσεων 1,4 δις.ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία το Μάιο 2018 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Επίσης ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο το μήνα Απρίλιο 2018 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 0,8% σε σχέση με τον Απρίλιο 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το χρέος της κεντρικής διοίκησης με στοιχεία 31ης Μαρτίου 2018 ανήλθε στα 343,7 δις.ευρώ έναντι 328,7 δις.ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από μη καταβολή εισφορών, οι οποίες τον Ιούνιο ανήλθαν στα 33,7 δις.ευρώ έναντι 31,8 δις.ευρώ το Μάρτιο.

Ο οίκος αξιολόγησης Moodys κατέταξε στην πιστοληπτική διαβάθμιση Caa2 την Παγκρήτρια Τράπεζα στην ίδια δηλαδή βαθμίδα με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η διοίκηση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ δημοσίευσε το στρατηγικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ομίλου,όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) η μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 390 εκατ.ευρώ, β) η επαναφορά της μερισματικής απόδοσης, γ) η ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου κατά 200 εκατ.ευρώ από την αποεπένδυση μη αποδοτικών δραστηριοτήτων και την επένδυση των αντληθέντων κεφαλαίων σε έργα προστιθέμενης αξίας και δ) τη συρρίκνωση διοικητικών εξόδων με τελικό στόχο τη μείωσή τους κατά 27% έως το 2019. Σημαντικά κέρδη προ φόρων,τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 147,2 εκατ.ευρώ ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο 2018 η ΔΕΗ. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 τα EBITDA της ΔΕΗ είχαν διαμορφωθεί σε ζημίες 69,4 εκατ.ευρώ. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που διεξήχθη την 26.06 ενέκρινε τους όρους απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης,με τη διοίκηση να ενημερώνει πως οι έξι υποψήφιοι που εκδήλωσαν μη δευσμετικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στο data room. Η διεθνής εταιρεία Alvarez & Marsal LLP ανέλαβε τον έλεγχο των πιο πρόσφατων χρηματοοικονομικών ανακοινώσεων των Ασιατικών θυγατρικών του Ομίλου Folli Follie. Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου,αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσό στα 400 εκατ.ευρώ,με διάρκεια 5 έτη και τη συμμετοχή Ελληνικών και Ξένων τραπεζών.Επίσης προέβη στη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 250 εκατ.δολαρίων με τριετή διάρκεια και ευνοικούς όρους αποπληρωμής.

Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών κατά 1,80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο την Παρασκευή 29.06 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 757,57 Μονάδες. Ο μέσος συναλλακτικός τζίρος της εβδομάδας ανήλθε περίπου στα 52,00 εκατ.ευρώ, χωρίς να παρουσιάσει ουσιώδη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.Σημαντική αποκλιμάκωση για τα ελληνικά ομόλογα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,96% την Παρασκευή 29.06.

Πτώση στις αγορές της Ευρώπης  με το γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 1,13%, και τον δείκτη Eurostoxx 50 κατά 0,01% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία το μήνα Ιούνιο ο οποίος διαμορφώθηκε στις 101,7 μονάδες έναντι 102,3 μονάδων το Μάιο. Στο 2,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετησιοποιημένη βάση το μήνα Ιούνιο 2018. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,1% από 2% το Μάιο. Αντίστοιχα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούνιο με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 97 μονάδες από 99 μονάδες το Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ ο δανεισμός προς τα νοικοκυρια της Ευρωζώνης παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 2,9% το μήνα Μάιο σε ετησιοποιημένη βάση. Υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη στις 112,3 μονάδες έναντι 112,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στο 2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός συνολικά στην Ευρωζώνη σε ετησιοποιημένη βάση τον Ιούνιο από 1,9% το Μάιο.

Πτώση στη Wall Street. Εβδομαδιαία αρνητική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 0,74% , ενώ πτώση 0,30% σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones. Μεγάλη υποχώρηση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdag κατά 2,30%.  Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά  0,94% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε  στο 2,84% την Παρασκευή 29.06. Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο,οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ το α΄τρίμηνο 2018 η οποία διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 2,9% το δ΄τρίμηνο 2017. Η Βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το μήνα Μάιο 2018 υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις αγορές εμπορευμάτων μεγάλη άνοδος για  το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται στα 74,31 δολάρια το βαρέλι.Πτώση για το χρυσό στα 1.253,10 $ ανά ουγκιά. Μικρά κέρδη για το Ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,1672 το βράδυ της Παρασκευής 29.06.

 

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024