26/04/2024

Tζιάρρας: Περισσότερο περιπλέχθηκε η κατάσταση στη (βορειο)δυτική Συρία.


Γράφει ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας 

Περισσότερο περιπλέχθηκε η κατάσταση στη (βορειο)δυτική Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας:

– μαζική επίθεση (πιθανόν πυραυλική, από θαλάσσης ή/και αέρος) κατά συριακών στόχων στη Λατάκεια, την Ταρτούς και – ίσως – τη Χομς.
– εκτιμάται πως πολλοί από τους πυράυλους καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας των Σύρων αλλά αρκετοί χτύπησαν στόχους
– “εξαφανίστηκε” από τα ρωσικά ραντάρ ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-20 με 14 επιβαίνοντες

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα σενάρια έχουν ως εξής:

– Συριακά μέσα επιρρίπτουν ευθύνες στο Ισραήλ, ενώ ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για επιχειρήσεις 4 ισραηλινών F-16. Το ίδιο υπονοούν και αμερικανικές πηγές.
– Λόγος επίσης γίνεται για γαλλική πυραυλική επίθεση από τη Μεσόγειο. Γαλλικές πηγές διαψεύδουν.
– Σχετικά με το ρωσικό αεροσκάφος, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι καταρρίφθηκε κατά λάθος από τον συριακό στρατό στην προσπάθεια κατάρριψης των ισραηλινών αεροπλάνων.
– Απ’ ό,τι φαίνεται αποκλείονται οι αρχικές πληροφορίες για επιθέσεις από την HTS.

Όταν ξεκθαρίσουν οι στόχοι που έχουν χτυπηθεί θα είναι πιο εύκολο να εκτιμήσουμε ποιός έκανε τις επιθέσεις. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί στη δυτική Συρία αποτελούν την “καρδιά” του συριακού καθεστώτος ενώ εκεί βρίσκονται και οι ρωσικές βάσεις. Από αυτή την άποψη, οι επιθέσεις (που είναι εν πάση περιπτώσει δυτικής προέλευσης) μπορεί να επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του καθεστώτος ή να λειτουργήσουν ως αποτρεπτική προειδοποίηση δεδομένου ότι η σταθερότητα στη δυτική Συρία μέχρι τώρα δεν βρισκότανε υπό απειλή. Βεβαίως, αν η επίθεση όντως έγινε από το Ισραήλ, όπως πολλές πηγές αναφέρουν, το ενδιαφέρον θα αφορά υποδομές και αμυντικά συστήματα του Άσαντ ή/και ιρανικές/σιιτικές θέσεις.

 

UPDATE

Επιβεβαιώθηκε από την ρωσική κυβέρνηση ότι:

– Tο ρωσικό αεροσκάφος κατερρίφθη από συριακά πυρά.
– H ρωσική κυβέρνηση είχε ενημέρωση από το Ισραήλ για την επίθεση στην Λατάκεια, μόλις ένα λεπτό πριν την έναρξη των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση της Μόσχας δηλώνει πως διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα μετά από τις “εχθρικές πράξεις” του Ισραήλ.

[Στην φωτογραφία, με κόκκινα στρογγυλά σύμβολα στα δυτικά παράλια, οι εκτιμώμενες θέσεις που έχουν χτυπηθεί. Η ροζ ζώνη κατά μήκος του ορίου μεταξύ Ίντλιμπ (πράσινο) και των περιοχών που ελέγχονται από το καθεστώς (κόκκινο) είναι η ζώνη αποκλιμάκωση που συμφώνησε η Ρωσία με την Τουρκία]

Politics of the World

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024