26/04/2024

Το Ευρωδίπολο δεξιάς – ακροδεξιάς

 Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης 

Ίσως το πιο εύστοχο – και ανησυχητικό συνάμα – σχόλιο/ανάλυση για την θριαμβευτική νίκη, με τρίτη θητεία, για τον Βίκτορ Όρμπαν και το Fidesz του στην Ουγγαρία να είναι το tweet του Βόλφγκανγκ Μύνχαου (τον γνωρίζουμε από την στήλη του στους F.T., όπου παλιότερα είχε συχνά-πυκνά ασχοληθεί με την Ελληνική κρίση): «Η Ουγγαρία δημιουργεί μια [νέα] τάση για την Ευρώπη: ένα διπολικό πολιτικό σύστημα δεξιάς και ακροδεξιάς».

Με σχεδόν τις μισές ψήφους – 48,8% – και με 133 έδρες επί συνόλου 199 στο Κοινοβούλιο (άρα, με την υπερπλειοψηφία που του επιτρέπει να περνά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις) το Fidesz του Όρμπαν «έκανε πάλι την Ουγγαρία πορτοκαλί « (το χρώμα του κόμματος). Όμως το συντηρητικό, αντιμεταναστευτικό και Ευρωφοβικό κόμμα που πάλι έχει τα ηνία της χώρας (και καυχάται για τα εκατοντάδες χιλιόμετρα φράχτες που ύψωσε το 2015-16 ώστε να κρατήσει έξω τους πρόσφυγες/μετανάστες, και επαίρεται γιατί «μπόλιασε» αντίστοιχα την στάση των χωρών Βίζεγκραντ, αλλά και όλης της Κεντρευρώπης με Αυστρία-Γερμανία), έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση… το γνησιότερο ακροδεξιό Jobbik. Με κάπου 20% των ψήφων και 26 έδρες – έναντι 11% και 20 εδρών των Σοσιαλιστών, σημειωτέον.

Άμα έρθει κανείς και θυμηθεί πως κυβερνάται η Αυστρία – με συνασπισμό δεξιάς και ακροδεξιάς – αλλά και πώς σταδιακά «γέρνει» η Γερμανία, όπου κεντρικό μεν ρόλο παίζει η Χριστιανοδημοκρατική CDU αλλά σε δεξιά στροφή η ίδια και σε συνεργασία με δεξιότερο το αδελφό CSU, και με ταχύτατη άνοδο του υπερσυντηρητικού ΑfD (που ακριβώς εξηγεί την δεξιά στροφή της Χριστιανοδημοκρατίας) καθώς και την στροφή των Φιλελευθέρων/FDP «διπλά δεξιά» (σε οικονομία και μεταναστευτικό), τότε αρχίζει και διερωτάται για το Ευρωαύριο.

Η απλοϊκή αμεριμνησία μετά την εκλογή Μακρόν στην Γαλλία που θεωρήθηκε φραγή στην αντιΕυρωπαϊκή τάση, αγνοώντας ότι το 66% Μακρόν είχε απέναντι 34% Λεπέν, έχει τώρα να αναμετρηθεί με το συνεχιζόμενο φαινόμενο Όρμπαν. Παραδίπλα η Πολωνία των αδελφών Κατσίνσκι/του «Νόμου Και Δικαιοσύνη» της Μπεάτα Σίντλο. Με Όρμπαν αυτονόητα έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργασθεί – «παρά τις διαφωνίες στο Μεταναστευτικό» – η Καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία. Άλλωστε, ούτε όταν στις Βρυξέλλες ανέβαινε η βουή εναντίον Βουδαπέστης και Βαρσοβίας για τον αυταρχισμό και την απειλή στο Κράτος δικαίου και την πίεση κατά της Δικαιοσύνης υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα με την συμμετοχή του Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο ΕυρωΚοινοβούλιο.

«Αυτή είναι η Ευρώπη», τελικά. Και… να δούμε τώρα πώς θα προχωρήσει η συγκρότηση Κυβέρνησης στην Ρώμη – ή οι νέες Ιταλικές εκλογές.

economia.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024