26/04/2024

Bloomberg: Το στραβοπάτημα του Ερντογάν στις εκλογές δημιουργεί προβλήματα στη λίρα

Του Marcus Ashworth

Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία σημτοδότησαν μια ηχηρή απόρριψη του κυβερνώντος κόμματος AK του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι πολιτικές ρωγμές ενδέχεται να καταστήσουν δυσκολότερο για τη λίρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το νόμισμα υποχώρησε έως 2,3% τη Δευτέρα. Το πιο ανησυχητικό είναι αυτό που συνόδευσε αυτή την πτώση: μια άνοδος των διατραπεζικών επιτοκίων έως και κατά 300%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κρουνοί της χρηματοδότησης από τις τράπεζες αρχίζουν και πάλι να κλείνουν και η φυγή από το νόμισμα συνεχίζεται.

Η κεντρική τράπεζα είχε αναστείλει τις ημερήσιες δημοπρασίες της για χρήματα μιας εβδομάδας στις 22 Μαρτίου μετά από μια απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που έπληξε σφοδρά το νόμισμα. Η Moody’s Investors Service επεσήμανε το πρόβλημα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι τα ολοένα και μειούμενα αποθεματικά είναι αρνητικά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας -για την ώρα στο “B2” με αρνητική προοπτική.

Άστατη λίρα

Παρά τη σύσφιξη της ρευστότητας η τουρκική λίρα τείνει να αποδυναμώνεται εκ νέου

View

Αυτό το σχέδιο για τη διάσωση του νομίσματος λειτούργησε, αλλά με σημαντικό κόστος. Η κίνηση οδήγησε σε τεράστια αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. Τα διατραπεζικά επιτόκια -τα οποία καθίστανται η μοναδική βαλβίδα ρευστότητας εάν κλείσει το παράθυρο μιας εβδομάδας- εκτοξεύτηκαν πάνω από το 1300% κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα. Επέστρεψαν στο πιο κανονικό επίπεδο του περίπου 25% μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, καθώς χαλάρωσε η θηλιά που είχε μπει στις τουρκικές τράπεζες που συνεργάζονταν με ξένους εταίρους.

Αυτή η ανάπαυλα φαίνεται ότι ήταν προσωρινή. Οι τράπεζες έχουν και πάλι μια από τις χειρότερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο BIST 100 της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει ανακτήσει μόνο ένα μέρος από το 10% που έχασε από την έκρηξη της κρίσης.

Αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα για τη φήμη των τουρκικών αγορών. Οι ξένοι επενδυτές βρίσκονται παγιδευμένοι, χωρίς να μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να πουλήσουν.

Τα προβλήματα της Τουρκίας επιμένουν
Οι αποδόσεις της διατραπεζικής αγοράς χρήματος έχουν εκτοξευτεί πάνω από το πιο κανονικό επίπεδο του 25%

View

Το κλειδί για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι η επανέναρξη των χρηματαγορών μιας εβδομάδας. Μετά από αυτό, η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψει σε ένα πληρέστερο φάσμα προθεσμιών. Όπως έχουν τα πράγματα, η χρηματοδότηση είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμη μόνο για μία ή δύο μέρες, και σε υπερβολικές τιμές.

Είχε φανεί ότι, μόλις θα τελείωναν οι εκλογές, η δημοσιονομική διαχείριση θα μπορούσε να επανέλθει στο φυσιολογικό. Η ελπίδα ήταν ότι ίσως οι αξιωματούχοι θα ήταν λιγότερο ευάλωτοι στη μεταβλητότητα των νομισμάτων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν ιστορικό για τον Ερντογάν, καθώς για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες έχασε μερικές από τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας. Μένει να δούμε πώς θα το πάρει. Τουλάχιστον, εξακολουθεί να έχει κάθε λόγο να κρατήσει τις αγορές συναλλάγματος υπό την εποπτεία του.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024