27/04/2024

Πιο ορατός ο διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση εν όψει των εκλογών

Της Anna Nadibaidze
Open Europe 

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, της δεξιάς Λέγκας και του αντί-συστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, είναι πολύ εμφανής.

Στις 18 Μαΐου, ο Salvini παρουσίασε ποιες είναι οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες με τη διεξαγωγή μιας συγκέντρωσης στο Μιλάνο μαζί με τα ευρωσκεπτικιστικά κόμμα από τη Γαλλία (το Rassemblement National της Marine Le Pen), από τη Γερμανία (το AfD), από τη Φινλανδία (το Κόμμα των Φιλανδών), από τη Δανία (το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας), και άλλα. Το μήνυμα των κομμάτων ήταν να παρουσιάσουν πως αυτοί είναι οι “πραγματικοί “Ευρωπαίοι, ενώ οι “εξτρεμιστές” είναι εκείνοι που “κυβερνούν την Ευρώπη για χρόνια”.

Ωστόσο, με τα εθνικιστικά τους σλόγκαν (η συγκέντρωση ήταν γεμάτη με πανό “η Ιταλία Μπροστά”, δεν είναι σαφές πώς σχεδιάσουν να δημιουργήσουν έναν νέο πανευρωπαϊκό όμιλο και να συνεργαστούν, όπως επισημαίνεται σε briefing του Open Europe.

Στο μεταξύ, το Κίνημα Πέντε Αστέρων σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει τη δική του ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από αυτές του Salvini για την Ευρώπη, τις οποίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi di Maio περιγράφει ως “ακραίο” και “επικίνδυνο για τα συμφέροντα της Ιταλίας”. Δήλωσε πως ελπίζει η Λέγκα να εγκαταλείψει την εστίασή της κατά της μετανάστευσης και να “επιστρέψει στο φυσιολογικό” μετά από την Κυριακή.

Αλλά οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια άλλη εικόνα, υποδηλώνοντας πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του Salvini, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρά την πρόσφατη κάμψη της δημοτικότητας, η Λέγκα προβλέπεται να κερδίσει με περίπου το 32,1% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων κυμαίνεται κοντά στο 22,7% και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στο 21,54%. Το Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Silvio Berlusconi, προβλέπεται να κερδίσει 9,25% ενώ το ακροδεξιό Αδελφοί της Ιταλίας λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις 5,5%.

Ο Salvini περιέγραψε την ψηφοφορία ως δημοψήφισμα μεταξύ ζωής και θανάτου και έχει υποδηλώσει πως εάν η Λέγκα λάβει περισσότερο από 20%, σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι ικανοποιημένοι με το κόμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε επίσης μια φανερή ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων και των ηγετών τους σε εγχώρια θέματα, μεταξύ των οποίων και την πρόταση του “Διατάγματος Ασφάλειας” του Salvini και του “Διατάγματος Οικογένειας” των Πέντε Αστέρων για την κατανομή βοήθειας για τις οικογένειες –κάτι που ο Salvini μπλόκαρε. Η συζήτηση και για τα δύο διατάγματα στο Συμβούλιο των Υπουργών έχει αναβληθεί για μετά τις εκλογές, εξαιτίας των εντάσεων. Επιπλέον, αξιωματούχος της Λέγκας, ο Armando Siri, απολύθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, κάτι που έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Το 69,2% των Ιταλών εκτιμά πως με βάση τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίσει και μόλις ένας στους πέντε εκτιμά ότι η συμμαχία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της θητείας (για τέσσερα ακόμη χρόνια). Το 60% των ψηφοφόρων της Λέγκας προβλέπει μια διάσπαση της συμμαχίας πριν από το τέλος του έτους.

Τι ακολουθεί για τις φιλοδοξίες του Salvini;

Αν και ισχυρίζεται ότι αυτές οι εκλογές αφορούν “μόνο την Ευρώπη”, και θα αλλάξουν το μέλλον της ΕΕ, ο τρόπος με τον οποίο ο Salvini ερμηνεύει τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι πιθανό να επηρεάσει την ισορροπία της εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας.

Υπάρχει κάποια σπέκουλα ότι εάν το ποσοστό της Λέγκας ξεπεράσει το 35%, ο Salvini θα είναι πρόθυμος να δώσει τέλος στη συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Αλλά υπάρχει ένα επικίνδυνο ρίσκο.

Πρώτον, το 35% φαίνεται δύσκολο για το κόμμα αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Λέγκας έχουν αφήσει να εννοηθεί πως ακόμη και το 30% είναι φιλόδοξος στόχος.

Επίσης θα χρειαστεί να σχηματίσει μια κεντροδεξιά συμμαχία με το Forza Italia, αλλά το κόμμα του Berlusconi μετά βίας φθάνει στο 10%. Επιπλέον, μια μεγάλη πλειοψηφία (74,1%) των Ιταλών ψηφοφόρων δηλώνουν πως δεν θα υποστήριζαν μια ενωμένη κεντροδεξιά εκλογική συμμαχία με τη Λέγκα, το Forza Italia και τους Αδελφούς της Ιταλίας. Το 75,9% δηλώνει ότι δεν θα υποστήριζε μόνο μια συμμαχία με τη Λέγκα και τους Αδελφούς.

Ο Salvini θα μπορούσε να είναι αρκετά σίγουρος ώστε να επιδιώξει να αναθεωρήσει το συμβόλαιο του κυβερνητικού συνασπισμού, που συμφωνήθηκε στο περασμένο έτος. για την ώρα ωστόσο, τόσο ο Salvini όσο και ο Di Maio επιμένουν ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί, και αποκλείουν ανασχηματισμό.

Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ιταλία, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη αναταραχή και αστάθεια εντός του συνασπισμού –και επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Λέγκα να εδραιώνει τη θέση της σε εγχώριο επίπεδο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024