26/04/2024

Ευρωεκλογές: Διπλό βραχυκύκλωµα σε Παρίσι και Βερολίνο

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Οι εξελίξεις σε Βερολίνο και Παρίσι περιπλέκουν την αναζήτηση µιας γαλλογερµανικής σύνθεσης για το µέλλον της Ευρωζώνης.

Από χθες το βράδυ ένα διπλό βραχυκύκλωµα στο Βερολίνο και το Παρίσι περιπλέκει την αναζήτηση µιας γαλλογερµανικής σύνθεσης για το µέλλον της Ευρωζώνης. Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερµός της Λεπέν φαίνεται ότι κατάφερε να µετατρέψει τις ευρωεκλογές σε αποδοκιµασία της διετούς θητείας του Μακρόν στην εξουσία. ∆ίχως αµφιβολία τα περιθώρια πρωτοβουλιών και ελιγµών του προέδρου της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για µέτωπο κατά του αντιευρωπαϊκού λαϊκισµού περιορίζονται από την ανάδειξη του Εθνικού Συναγερµού σε πρώτη πολιτική δύναµη στη χώρα.

Η παραπάνω διαπίστωση είναι η ειδοποιός διαφορά της πρωτιάς της Λεπέν το 2019 από την πρωτιά της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του 2014, την οποία επικαλούνται όλοι όσοι θέλουν να αποδραµατοποιήσουν τη δυναµική του Εθνικού Συναγερµού. Στη Γερµανία, το ζητούµενο είναι ο χρονικός ορίζοντας της αποχώρησης των Σοσιαλδηµοκρατών από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισµού, µετά τον υποβιβασµό τους στην τρίτη θέση, µε τους Πράσινους να αναδεικνύονται σε δεύτερη πολιτική δύναµη.

Οι Σοσιαλδηµοκράτες, που κινδυνεύουν µε πολιτική εξαέρωση τέτοια σαν αυτή που κατεδάφισε τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία πριν από δύο χρόνια, θα συµπαρασύρουν σε έξοδο από την καγκελαρία τη Μέρκελ, η οποία, εκ των πραγµάτων, λόγω της δέσµευσής της να αποχωρήσει στο τέλος της τετραετούς της θητείας, δεν µπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία είτε σε κυβέρνηση µειοψηφίας είτε σε έναν εναλλακτικό κυβερνητικό συνασπισµό – πολύ περισσότερο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν έλαβε το µήνυµα ότι η αντι-Λεπέν ψήφος που τον έφερε πριν από δύο χρόνια στο Μέγαρο των Ηλυσίων δεν ήταν εν λευκώ επιταγή για βίαιη προσαρµογή του γαλλικού κοινωνικοοικονοµικού µοντέλου στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης. Στη Γερµανία, οι Σοσιαλδηµοκράτες, ένα από τα αρχαιότερα πολιτικά κόµµατα της Ευρώπης, µαθαίνουν µε οδυνηρό τρόπο το αυτονόητο, ότι δηλαδή χωρίς διακριτή ταυτότητα και ατζέντα έρχεται κάποια στιγµή η ώρα της αποδόµησης και της αποσάθρωσης.

 

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024