26/04/2024

Brexit – Αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit concept. Great Britain and European Union flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

 


Συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια από την ημέρα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για το Brexit στις 23.06.2016. Τρία χρόνια μετά κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί και η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (HB). Το άρθρο παραθέτει ορισμένα στοιχεία για το τι αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα.

 

Παραίτηση Πρωθυπουργού

 

Η σημερινή (υπηρεσιακή πλέον) Πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε στις 24 Μαίου ότι θα παραιτηθεί επί της ουσίας στις 7 Ιουνίου δρομολογώντας τις εξελίξεις για την εκλογή νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος – Conservative Party – που ταυτόχρονα θα αναλάβει και χρέη Πρωθυπουργού. Η κα May, υπέστη τις συνέπειες της αδυναμίας της να διαχειριστεί ορθά την κρίση, ώστε να βρεθεί μια λύση στο ακανθώδες πρόβλημα του Brexit.

Η κα May ήταν η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία του ΗΒ. Πρώτη ήταν η αείμνηστη Βαρώνη Margaret Thatcher που κυβέρνησε την περίοδο 1979-1990 και προερχόταν από το ίδιο κόμμα.

 

Νέα πολιτική ηγεσία

 

Ύστερα από μια ενδιαφέρουσα εσωκομματική διαδικασία με 10 αρχικά υποψηφίους, προέκυψαν οι 2 τελικοί υποψήφιοι για την ηγεσία. Το φαβορί είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου κ. Boris Johnson. Αντίπαλος του είναι ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών και μακροβιότερος Υπουργός Υγείας στην ιστορία του ΗΒ (2012-2018) ο κ. Jeremy Hunt. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγεί με ποσοστό άνω του 60% ο Boris Johnson. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται από τα 160,000 μέλη του κόμματος αφού η κοινοβουλευτική ομάδα με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες κατέληξε σε αυτούς τους δύο υποψηφίους.

Η ανάδειξη του νέου ηγέτη θα γίνει στις 23 Ιουλίου. Την επομένη ημέρα η κα May, θα μεταβεί στο Παλάτι του Buckingham για να υποβάλει επίσημα την παραίτηση της στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία μετά θα δεχθεί τον νικητή για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως.

Παράλληλα, την προηγούμενη ημέρα, στις 22 Ιουλίου, θα ανακοινωθεί ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας για την ηγεσία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών – Liberal Democrats. Η αναμέτρηση για τον διάδοχο του Sir Vince Cable στην αρχηγία του φιλοευρωπαικού κόμματος είναι μεταξύ της κας Jo Swinson και του κ. Ed Davey. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται η κα Swinson που είναι η Αντιπρόεδρος του Κόμματος από το 2017. Σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν από την αρχή μόνο δύο υποψήφιοι και η νέα ηγεσία θα ψηφιστεί από τα 105,000 μέλη του κόμματος.

 

Η αβέβαιη επόμενη μέρα

Μετά την ανάδειξη του νέου Πρωθυπουργού στις 24.07 και τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, το Κοινοβούλιο θα κλείσει λόγω θέρους την επομένη, στις 25.07 και θα επιστρέψει στις εργασίες του στις 3 Σεπτεμβρίου. Από εκείνη τη στιγμή, η νέα ηγεσία θα πρέπει να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους, αφού η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit είναι η 31ή Οκτωβρίου 2019. Υπάρχουν όμως οι εξής αντικειμενικές δυσκολίες. Μετά τις Ευρωεκλογές του Μαίου υπάρχει ένα νέο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Οι Ευρωπαικοί θεσμοί αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας για τους οργανισμούς της Ευρωπαικής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Χαρακτηριστικά, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει νέα ηγεσία στην Ευρωπαική Επιτροπή (Κομισιόν) – μετά την αποχώρηση του σημερινού Προέδρου κ.Γιούνκερ – Jean-Claude Juncker. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες της νέας Βρετανικής Κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν με εντελώς νέα πρόσωπα που δεν γνωρίζουν την κατάσταση ή δεν θα έχουν αναλάβει ακόμη καθήκοντα. Στον αντίποδα θα πρέπει να συνομιλήσουν με πρόσωπα που θα αποχωρήσουν επίσημα στο προσεχές διάστημα και άρα δεν έχουν καμία πραγματική πολιτική ή διαπραγματευτική ισχύ, αφού η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Επομένως οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, απρόβλεπτες αλλά και άκρως ενδιαφέρουσες για τους επόμενους μήνες.

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου Ελευθερία.
Ολόλκληρο το φύλλο της έκδοσης της 18ης Ιουλίου στο σύνδεσμο: http://www.eleftheria.co.uk

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024