25/07/2024

Μεταναστευτικό: Σενάρια red blue στη Μυτιλήνη

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Τα επεισόδια που συνέβησαν χθες στη Μυτιλήνη με τους μετανάστες και η σημερινή ένταση είναι ένα σενάριο red blue όπως λέμε στο τομέα της ασφάλειας που έγινε “πραγματική άσκηση”. Θα εξηγήσω ακριβώς τί εννοώ: 

Στόχοι των Red (η ομάδα των μεταναστών) 

-Κατάληψη σημείων της πόλης και πρόκληση βλάβης σε δομές της περιοχής. Το κατάφεραν μερικώς, καθώς η ΔΕΗ γλύτωσε.

-Κίνηση σε διαφορετικά σημεία και χώρους, έτσι ώστε να προκληθεί διάσπαση δυνάμεων και να είναι αδύνατη η ανάσχεση τους. Επιτεύχθηκε με κίνηση σε τρία σημεία και στο τέλος με κίνηση κυκλωτική προς τα πίσω στη Μόρια, δημιουργώντας νέα εστία ταραχών.

-Διακοπή κυκλοφορίας. Όντως η Μόρια και άλλες περιοχές απομονώθηκαν εντελώς.

-Επίδειξη δύναμης. Το να έχεις δύο χιλιάδες περίπου άντρες μάχιμης ηλικίας με ανθρώπινες ασπίδες μπροστά γυναίκες και παιδιά είναι κλασσικό σύστημα (μαντέψετε) τρομοκρατών που μάχονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το τι έκαναν, αποδεικνύει πως ανά πάσα στιγμή έχουν το πάνω χέρι.

-Δημιουργία αισθήματος φόβου. Η οργή είναι μεταφρασμένος φόβος για τους κατοίκους, αφού νιώθουν πλέον πως ζουν σε άλλη χώρα και δεν έχουν καμία προστασία. Μόνο στον πόλεμο και σε έκτακτη ανάγκη χτυπάνε καμπάνες σε χωριά.

Αντίδραση των Blue (Οι δυνάμεις του τόπου)

Συμπέρασμα ένα και μοναδικό: Ελλιπές ισοζύγιο δυνάμεων. Αργή αντίδραση. Ανικανότητα αντιμετώπισης μαζικής έξαρσης με έγκαιρο τρόπο. Ελάχιστος βαθμός ετοιμότητας.

Αποτέλεσμα

Σε μια μαζική έξαρση/ένταση από τους 30.000 αλλοδαπούς στο νησί, η Λέσβος θα χάσει κάθε ικανότητα αντιμετώπισης για 24-48 ώρες (μέχρι να φτάσει δύναμη από την ηπειρωτική χώρα). Σε περίπτωση που η ένταση υποκινηθεί και συμμετέχει και πιθανή άφιξη ξένων δυνάμεων με οπλισμό, οι δικές μας δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν ανακατάληψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν φαίνεται τραβηγμένο, ας μην κάνει εντύπωση. Τα σενάρια red blue στον τομέα της ασφάλειας, πάντα λειτουργούν ερευνώντας το χειρισμό των χείριστων καταστάσεων και συνθηκών που μπορεί να συμβούν. Με δεδομένο ό,τι μπορεί να είναι πιθανό αλλά όχι αδύνατο

Επειδή στην ασφάλεια ψάχνουμε και λύσεις, να τονίσω πώς υπάρχουν δυο: Μείωση αριθμού μεταναστών με μαζικότατες απελάσεις. Ενίσχυση δυνάμεων και ενεργοποίηση τοπικών αρχών με οργανωμένο σχέδιο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024