26/04/2024

Ο αντιστράτηγος ε.α. Λ.Τζούμης εξηγεί τη σωστή ορολογία των ελληνοτουρκικών συνόρων

Ο αντιστράτηγος ε.α, Λάμπρος Τζούμης, σε δημόσια ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Facebook εξηγεί τη σωστή ορολογία η οποία είναι σκόπιμο να αναφερθεί ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Γράφει λοιπόν:

“Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο είναι σκόπιμο να γίνει αναφορά σε κάποιους όρους, καταστάσεις που χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο από απλούς οπλίτες που προφανώς δεν οφείλουν να τους γνωρίζουν αλλά και από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ στην περιοχή.

Επιγραμματικά και όσο επιτρέπει το απόρρητο του θέματος :
– «Βρίσκομαι στην ουδέτερη ή νεκρή ζώνη στο ελληνικό έδαφος» : Ο σωστός όρος είναι Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) και υπάγεται στις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 376/36. Είναι μια εδαφική λωρίδα, κατά μήκος των συνόρων μερικών εκατοντάδων μέτρων που σε κάποια σημεία διαφοροποιείται λόγω εδαφικής μορφολογίας, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν κατέχουν την προβλεπόμενη άδεια εισόδου σ΄ αυτήν. Στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ στρατού και αστυνομίας έχουν καθορισθεί συγκεκριμένες διαδικασίες σε ότι αφορά στην επιτήρηση, στον έλεγχο, και στη σύλληψη ατόμων που εισέρχονται παράνομα στη ΖΑΠ. Ως νεκρή ή ουδέτερη ζώνη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα μικρό τμήμα της οδικής αρτηρίας Καστανεών – Ανδριανούπολης που εκτείνεται ανάμεσα στο ελληνικό φυλάκιο 1 και στο τουρκικό φυλάκιο Παζάρ Κιουλέ. Σε κανένα άλλο σημείο της μεθορίου δεν υπάρχει νεκρή ή ουδέτερη ζώνη.
– «Πρέπει ο Έβρος άμεσα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» : Η κατάσταση αυτή αφορά αντιμετώπιση θεομηνιών η φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, κ.λπ) και όχι επαύξηση της ετοιμότητας και στρατιωτικής επαγρύπνησης των Ε.Δ. Αυτό γίνεται με μέτρα συγκεκριμένων σχεδίων.
– «Γιατί το ΓΕΕΘΑ δεν εφαρμόζει τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής ;»: Οι ΕΚΕ είναι συγκεκριμένες οδηγίες, που καθορίζουν το βαθμό και το σωστό τρόπο αντίδρασης των Ε.Δ. σε εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί η κρίση στο επιθυμητό επίπεδο. Αποβλέπουν τόσο στη διατήρηση του εθνικού γοήτρου αλλά και την αποφυγή από μέρους χαμηλόβαθμων οργάνων προκάλυψης άσκοπων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση . Οι Ε.Δ. ενεργούν με βάση τις πολιτικές εντολές και τους ΕΚΕ που αποδεσμεύει – εξουσιοδοτεί το ΚΥΣΕΑ.

– «Πρέπει να στρώσουμε ναρκοπέδια κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο» : Σύμφωνα με τη συνθήκη της Οττάβα που υπογράφηκε το 1999 απαγορεύτηκε η χρήση ναρκών κατά προσωπικού και επιβλήθηκε η καταστροφή τους. Μόνο ένας μικρός αριθμός ναρκών έχει τη δυνατότητα να παραμείνει και αυτός για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως είναι η ανίχνευση ναρκών και η αποναρκοθέτηση. Η Ελλάδα έγινε κράτος-μέλος της Συνθήκης Κατάργησης των Ναρκών τον Μάρτιο του 2004 και μέχρι το 2008 είχε υποχρέωση να καταστρέψει περίπου 1,5 εκατομμύριο νάρκες. “

Ο Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α. Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Υπηρέτησε στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής και σε διευθυντικές θέσεις. Σε εθνικό επίπεδο, τμηματάρχης Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών. Στο ΝΑΤΟ εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Civil Emergency Planning Committee. Διοικητής του 286ου Τάγματος Πεζικού στη Λήμνο, του 38ου Συντάγματος Πεζικού στη Ρόδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου και της 88ης ΣΔΙ (Ταξιαρχίας Λήμνου). Υποδιοικητής της ΧVI Mηχανοκίνητης Mεραρχίας Πεζικού (Διδυμότειχο). 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024