26/04/2024

Οι δήμαρχοι που ανησυχούν τον Ερντογάν και ο ρόλος της Καφταντσίογλου

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Η αυξανόμενη δημοτικότητα δύο δημάρχων που προέρχονται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είναι τέτοια που εμφανίζονται πλέον ως εν δυνάμει αντίπαλοι του Ερντογάν.  Πρόκειται για τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και τον ομόλογό του στη Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητάς επάνω τους, βοηθώντας τους πιο ευάλωτους δημότες τους που πλήττονται από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ο ίδιος επιβλήθηκε στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας με μία επιτυχημένη θητεία ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (1994-1998). Υπενθυμίζουμε πως οι  Ιμάμογλου και Γιαβάς εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, δίνοντας τέλος στην 25ετή κυριαρχία των ισλαμιστών-συντηρητικών στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη εξωθώντας την κατάσταση μέχρι την επανάληψη της ψηφοφορίας. Αποτέλεσμα ήταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου να εκλεγεί ξανά με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της Τουρκίας φροντίζει να τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, η κυβέρνησή του μπλόκαρε τις εκκλήσεις που απηύθυναν για δωρεές για τους φτωχούς. Λίγο μετά, ο Ερντογάν ξεκίνησε παρόμοια εκστρατεία.

Πριν ακόμη από το ξέσπασμα της κρίσης της επιδημίας Covid-19, η κυβέρνηση προσπαθούσε ήδη να θέσει εμπόδια στους δημάρχους της αντιπολίτευσης αφαιρώντας τους εξουσίες. Παρά τις δυσκολίες, οι Εκρέμογλου και Γιαβάς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσά στο πλαίσιο διαφόρων πρωτοβουλιών για να βοηθήσουν τους φτωχότερους και τους πλέον ευάλωτους απέναντι στην επιδημία.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε στις αρχές του Μαΐου καμπάνια αλληλεγγύης, παρακινώντας τους πλουσιότερους να πληρώσουν τους λογαριασμούς νερού και φυσικού αερίου των φτωχότερων. Μέσα σε μία εβδομάδα, εξοφλήθηκαν 122.250 λογαριασμοί, σύμφωνα με τον δήμο.

Ο δήμος της Αγκυρας ανέλαβε την ίδια πρωτοβουλία και προτρέπει επίσης τους δημότες του να επαναφορτίσουν την κάρτα διαδρομών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να κάνουν μία δωρεά σε όσους έχασαν την δουλειά τους εξαιτίας της επιδημίας.

Κατά τον μήνα του ραμαζανιού, ο δήμαρχος της Αγκυρας πραγματοποίησε εκστρατεία για την προσφορά γευμάτων του ίφταρ (της διακοπής της νηστείας).

Παρά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα του μετά την έναρξη της εκστρατείας αυτής, ο δήμος της Αγκυρας πέτυχε τον στόχο του με την προσφορά 265.000 γευμάτων σε 35.000 ανθρώπους.

 

Τα προφίλ των δυο δημάρχων

 

 

Ο Μανσούρ Γιαβάς 

 

 

Με αφίσες και πανό στις γέφυρες και τις στάσεις των λεωφορείων στην Αγκυρα, ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας Μανσούρ Γιαβάς απευθύνει έκκληση προς τους εύπορους συμπολίτες του να συνδράμουν τους φτωχότερους πληρώνοντας τα ψώνια τους για είδη διατροφής. «Η καλοσύνη είναι περισσότερο μεταδοτική από την ασθένεια», είναι το σλόγκαν κάτω από την αφίσα με την φωτογραφία μίας απόδειξης σουπερμάρκετ που φέρει την χτυπητή κόκκινη σφραγίδα «εξοφλήθηκε».

O Mανσούρ Γιαβάς γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1955, είναι δικηγόρος και πρώην δήμαρχος του Beypazarı. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην αναμέτρηση του 2014. Είναι παντρεμένος, με 2 κόρες.

O πατέρας του  ήταν ξυλουργός ο οποίος στη συνέχεια εργάστηκε ως πωλητής εφημερίδων. Για κάποιο διάστημα δούλεψε με τον πατέρα του ως διανομέας εφημερίδων. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούλης και έλαβε πτυχίο νομικής το 1983.  Αφού ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του ως στρατιωτικός εισαγγελέας, επέστρεψε στη γενέτειρά του το  Beypazarı όπου δούλεψε ως δικηγόρος.

Εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Beypazarı το 1989, αλλά έχασε τη δημαρχεία το 1994. Συνέχισε τη δικηγορία παράλληλα με τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης του μέχρι τις 18 Απριλίου 1999, που έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δήμαρχος με 51% του Beypazari.

Ήταν υποψήφιος δήμαρχος Άγκυρας με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 30 Μαρτίου του 2014. Την ημέρα των εκλογών στις 20:30 τοπική ώρα και αφού έκλεισαν οι κάλπες ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι είχε κερδίσει την αναμέτρηση. Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους του να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να παρακολουθούν την καταμέτρηση, παρά τις αναφορές του πρακτορείου  Anadolu ότι είχε ηττηθεί. Την 1η Απριλίου του 2014 ο Γιαβάς, έδωσε νέα συνέντευξη τύπου και κατηγόρησε το κρατικό Anadolu  ότι καθυστέρησε επίτηδες την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκειμένου να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους του από το να παρακολουθούν την καταμέτρηση. Ο Γιαβάς δήλωσε ότι η καμπάνια του έχει υποβάλλει ενστάσεις στις τοπικές εκλογικές αρχές, καταγγέλλοντας παρατυπίες.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου 

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στην Τραπεζούντα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν ξεκινήσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Μπήκε στον πολιτικό στίβο το 2009 και έγινε δήμαρχος της περιοχής  Μπεϊλικντουζού στην Κωνσταντινούπολη, το 2014.

Η καμπάνια του για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, όπως είχε αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Guardian σε σχετικό δημοσίευμα, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη σεμνότητα και δουλειά. Προσπάθησε και πέτυχε – όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα – να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών διαφορετικών πολιτικών και θρησκευτικών φασμάτων.

Ο Ιμάμογλου είχε κάτι κοινό με τον Ερντογάν: την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ο νέος δήμαρχος έπαιζε σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο στα νιάτα του, ενώ έχει ενεργό συμμετοχή στην ομάδα της Τραμπζονσπόρ. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υπήρξε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου του 2019, όπου και επικράτησε με 4.169.765 ψήφους έναντι 4.156.036 που έλαβε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαφορά μόλις 13.729 ψήφων.Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων από το αίτημα του κόμματος του Ερντογάν AKP.

Στις 19 Απριλίου του 2019, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές με παρότρυνση του κυβερνώντος κόμματος AKP.Οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν στις 23 Ιουνίου του 2019.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατήγγειλε την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «Ξεκάθαρη δικτατορία».

Στις 23 Ιουνίου 2019 έλαβαν χώρα οι επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ε. Ιμάμογλου επικράτησε για δεύτερη φορά με ποσοστό 54,03% των ψήφων.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%. Η διαφορά ψήφων ανήλθε σε 777.000.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται νικητής σε 28 από τις 39 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Στα τέλη Μαρτίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναδεικνυόταν νικητής σε 16 από αυτές. Αντίστοιχα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε 13 περιφέρειες σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου.

Στην Μπεσίκτας, ο Ιμάμογλου εξασφάλισε ποσοστό 83%, ενώ κατέγραψε ποσοστά 81% και 79% σε δύο ακόμη γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Είναι ενδεικτικό πως ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχασε τουλάχιστον 230.000 ψήφους, σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε περίπου 630.000, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά κατά 5,2%.

 

 


Ο ρόλος της Καφταντσίογλου

Η Κανάν Καφταντσίογλου, δριμεία επικρίτρια της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν εκείνη που οργάνωσε την εκστρατεία του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η Καφταντσίογλου είναι Προέδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης του Κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι τουρκικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα εναντίον της αμέσως μετά την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου του 2019, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου, της κυβέρνησης και της διακίνησης τρομοκρατικής προπαγάνδας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Καφταντσίογλου προσέβαλε την τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και δημόσιους υπαλλήλους, υποκίνησε το μίσος και την εχθρότητα και διακίνησε προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως με αναρτήσεις της στο twitter, μεταξύ 2012 και 2017. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απλά θέλησε να εκφοβίσει την ακτιβίστρια και πολιτικό, η οποία μοιάζει να κερδίζει τις εντυπώσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης.

 

Αντί Επιλόγου: 

Παρά τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα, ο Ερντογάν φαίνεται να αντέχει και επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος μέχρι το 2023, χρονιά εκλογών, αλλά και συμπλήρωσης 100 ετών της σύγχρονης Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμόσει το project 2023 και να παρουσιάσει μια ισχυρή Τουρκία ως διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Μοιάζει να προετοιμάζει μάλιστα τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα του, καθώς προωθεί με κάθε τρόπο τον γαμπρό του και υπουργό οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γι΄αυτό και οι συχνές επιθέσεις που δέχεται ο Αλμπαϊράκ από την αντιπολίτευση- οι λόγοι είναι πολιτικοί και όχι μόνο οικονομικοί). Οι κακές γλώσσες μιλούν και για άλλον διάδοχο, τον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και προβλέπουν εσωτερικό πόλεμο στο κυβερνητικό σχήμα. Ενώ την ίδια ώρα, ο Νταβούτογλου, πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και ο σχεδιαστής του νεο-οθωμανικού δόγματος, δεν έχει πει ακόμη τη τελευταία του λέξη. 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024