26/04/2024

Το Αφγανιστάν και η ευρύτερη περιοχή χωρίς τις ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος  Νικολετόπουλος
Δημοσιογράφος 

 

 

Το 2021, το Αφγανιστάν και η ευρύτερη περιοχή του, αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου. Σήμερα, οι ΗΠΑ θέλουν διακαώς να φύγουν από το Αφγανιστάν. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι ακολουθεί νέα στρατηγική. Ας δούμε ποια είναι αυτή. Χάρη στη δράση του στρατηγού Μίλλερ διοικητή σήμερα της Resollute Support in Afghanistan έχουν εξοντώθει πάνω από 50 ανώτερα στελέχη των ταλιμπαν.

Οι απώλειες των Ταλιμπάν έχουν κάνει την οργάνωση πολύ πιο συζητήσιμη απέναντι στις ΗΠΑ, γι΄αυτό και η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών πέρυσι.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν μπορεί να έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Resolute Support Mission in Afghanistan, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον αφγανικό στρατό, όπου τμήματα του δέχονται καθημερινά επιθέσεις από τους μαχητές των Ταλιμπάν.

Οι Αμερικανοί σε αυτό το σημείο ψάχνουν να βρουν εγγυητές της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Φαίνεται ότι παρασκήνιακα το ρόλο του εγγυητή από πλευράς NATO έχει πάρει η Τουρκία με τη διάσκεψη για το Αφγανιστάν, η  οποία θα γίνει στη Κωνσταντίνουπολη, να δείχνει ότι η Τουρκία, πάρα το ρίσκο, έχει αποφασίσει να αναλάβει όλο και πιο ενεργό ρόλο στη χώρα.

Ο Ερντογάν ίσως ποντάρει στη στενή συνεργασία του Πούτιν, ο οποίος έχει αναπτύξει έντονη συνεργασία με τους Ταλιμπάν και πιστεύει ότι δε θα έχει μεγάλο κόστος μια πιο ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν. Εδώ όμως μπαίνει ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί μέτωπο υψηλού ρίσκου για τη Τουρκία. Από το καλοκαίρι του 2020, Κίνα και Ινδία ενεπλάκησαν σε μάχες που κόστισαν τη ζωή σε 45 Κινέζους και 20 Ινδούς στρατιώτες ενώ  οι Ινδοί τραυματίες ανήλθαν σε 76. Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και για τον Ερντογάν αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη περιοχή του Αφγανιστάν αλλά και του Κασμίρ.

Ο Ερντογάν αυτό το διάστημα έχει μόνο αντίπαλο την Ινδία καθώς, τόσο με το Πακιστάν, τη Ρωσία αλλά και τη Κίνα, έχει δημιουργήσει ισχυρή συμμαχία. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο ο Πούτιν θα αφήσει τον Ερντογάν να κινηθεί ελεύθερα τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Κασμίρ.

Η πολιτική της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα ασαφής. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Κίνα τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική τους ασφαλεία ενώ θεωρούν σύμμαχο την Ινδία. Το θέμα είναι πως μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ινδία από τη στιγμή που επιθυμούν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν είναι ένα κράτος πολύ κοντά τόσο στη Κίνα όσο και Στη Ρωσία. Όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ ρίχνουν όλο το βάρος στη θάλασσα για την αντιμετώπιση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή του ινδικού ωκεανού.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω προσωπικά πιθανολογώ πως:

1)Στο Αφγανιστάν θα έχουμε κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων σε όλη την αφγανικη επικράτεια. Εξαίρεση θα αποτελέσει η επαρχία Χελμάντ όπου ο τρόπος ζωής βρίσκεται πολύ κοντά στο Ιράν.

2)Στο Κασμίρ θα έχουμε κοινό κέντρο παρατήρησης Ρωσίας Τουρκίας

3) Η φυλή Παστούν θα μπει δυναμικά ιδιαίτερα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων του Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους ταλιμπαν.

4)Οι Ρώσοι θα εγκατασταθουν στο Αφγανιστάν καθώς δεν εμπιστεύονται τους συμμάχους της Τουρκίας.

5) Ο τουρκικός στρατός δε θα εγκατασταθεί σε περιοχές που είναι ενεργή η παραγωγή της παπαρούνας, αλλά θα κάνει περιπολίες μόνο με τους Ρώσους.

6) Οι Αμερικανοί θα εγκαταστησουν βάσεις στην Ινδία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο είναι δυνατόν τα συμφέροντα τους.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024