26/04/2024

Σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Όσοι με διαβάζουν συστηματικά γνωρίζουν πως ήμουν εναντίον της συγκεκριμένης επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, όπου υπήρξε έκτακτη συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, καθώς η δική μου πάγια θέση είναι πως η χώρα μας δε δύναται να έχει διάλογο με την Τουρκία που μόνιμα προκαλεί με τη στάση και τη συμπεριφορά της, λεκτικά και πρακτικά.

 

Όμως, όπως είναι γνωστό, η διπλωματία ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και όχι τις επιθυμίες των πολιτών και των δημοσιογράφων. Με βάση λοιπόν όσα συνέβησαν χθες, ας κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία 

 

  1. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πήγε στην Άγκυρα αμέσως μετά το περιβόητο SoFaGate που με τον πιο απτό τρόπο έδειξε την πραγματική εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη.
  2. Ο Δένδιας επίσης πήγε στην Άγκυρα με τον αέρα που του έχουν δώσει οι επαφές του και με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.
  3. Η έκτακτη συνάντηση με τον Ερντογάν ήρθε ως σφήνα στη διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αναμόχλευση των επαφών Ελλάδας Λιβύης, οι οποίες ακόμη και αν δεν έφεραν το άμεσα επιθυμητό αποτέλεσμα, δημιούργησαν τη δέουσα αναταραχή στις τουρκολιβυκές σχέσεις.
  4. Η έκτακτη συνάντηση επίσης με τον Ερντογάν αποδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση ήθελε και θέλει μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με την Αθήνα και βιάζεται να την επιτύχει και για να κατευνάσει τα προβλήματα στο εσωτερικό του καθώς λόγω ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται πιεσμένος.
  5. Ο Δένδιας πήγε στην Άγκυρα με έναν συγκεκριμένο σκοπό, να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις. Και αυτό ακριβώς έκανε.
  6. Την πρόκληση ξεκίνησε πρώτος ο Μελβούτ Ταβούσογλου, ελπίζοντας ή μάλλον καύτερα πιστεύοντας, ότι η Ελλάδα θα κρατούσε χαμηλά τους τόνους όπως είχαν συνηθίσει από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των πρώην υπουργών.
  7. Η απάντηση- αντίδραση του Δένδια έδειξε πως η ελληνική πλευρά ήταν απόλυτα προετοιμασμένη.
  8. Ο εκνευρισμός του Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ολοφάνερος. Εκνευρισμός ο οποίος αποτυπώνεται και στα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκικών μέσων.
  9. Τα επιχειρήματα κάποιων ότι η συμπεριφορά Δένδια δεν ήταν διπλωματική και ότι η σύγκρουση που επήλθε δεν συνάδει με τη διπλωματία και τον διάλογο είναι τουλάχιστον γελοία. Ούτε και οι προκλήσεις της Τουρκίας συνάδουν με τη διπλωματία και το διάλογο.
  10. Το επιχείρημα ότι ο Δένδιας απαντώντας στον Τούρκο ΥΠΕΞ απευθύνθηκε ουσιαστικά στο εγχώριο ακροατήριο της χώρας μας προκειμένου να ικανοποιήσει το θυμικό, ακόμη και αν ευσταθεί, δεν είναι μονοδιάστατο, καθώς η αντίδραση Δένδια είναι η αντίδραση που οφείλει να έχει κάθε Έλληνας πολιτικός απέναντι στην Τουρκία.
  11. Ο Δένδιας απαντώντας στον Τούρκο ΥΠΕΞ και στη δική του προκλητική συμπεριφορά απευθύνθηκε και στο ευρωπαϊκό/διεθνές ακροατήριο καθώς έγινε θέμα σε όλα τα ΜΜΕ και ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης έμαθε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  12. Ο Δένδιας έθεσε πλέον τον πήχη πολύ υψηλά, καθώς δεν περιμένουμε τίποτε λιγότερο από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ.

Τί μέλλει γενέσθαι:

  1. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου γεννά εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η θέση του Τούρκου ΥΠΕΞ κινδυνεύει. Παράλληλα όμως δίνει πάτημα και στην αντιπολίτευση της χώρας να κατακρίνει τον Ερντογάν για αποτυχία στα ελληνοτουρκικά.
  2. Το Μαξίμου και η σύσσωμη η ελληνική πολιτική σκηνή οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια Δένδια και η Ελλάδα να μείνει σταθερή σε ό,τι ειπώθηκε χθες.
  3. Η Τουρκία δεν θα αφήσει ό,τι συνέβη χθες να περάσει χωρίς αντεπίθεση. Εκτιμώ πως η προκλητική της συμπεριφορά θα ανέβει επίπεδο, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προβλήματα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την Κύπρο.
  4. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024