27/07/2024

Το ουκρανικό λόμπι στις ΗΠΑ προσπαθεί να παγώσει το Nord Stream 2

Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 έχει σταματήσει  με το Κίεβο να χαρακτηρίζει σταθερά τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία αγωγό φυσικού αερίου ως απειλή για την οικονομία και την ασφάλειά του.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού μαραθωνίου την Τετάρτη – την ημέρα που ορίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση ως ημέρα ενότητας απέναντι σε μια υποτιθέμενη ρωσική εισβολή- ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmygal χαιρέτισε, όπως είπε, τις επιτυχίες της χώρας του στην αντίσταση απέναντι στην επιθετικότητα από τη Μόσχα.

«Σήμερα, μπλοκάρουμε επιτυχώς το ρωσικό υβριδικό όπλο τον αγωγό Nord Stream 2 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Shmygal, το έργο δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τους δυτικούς ηγέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια πλήρη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει σχέδια να εξαπολύσει επίθεση.

Ο αγωγός Nord Stream 2, αφού περάσει τους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές στο Βερολίνο, θα μπορεί να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Σιβηρία στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά η γραμμή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως για να αρχίσει να λειτουργεί. Η έγκριση του έργου ανεστάλη στα μέσα Νοεμβρίου από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων λόγω κανονιστικού ζητήματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ίδια ακριβώς περίοδο με δήλωσή του, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Κιέβου, Dmitry Kuleba, επέμεινε ότι οι προσπάθειες  που έγιναν από ουκρανικά λόμπι σε συνεργασία με τη Δύση είχαν εμποδίσει τη δημιουργία και λειτουργία του ρωσικού αγωγού. «Ο Nord Stream 2 θα έπρεπε να λειτουργεί και να έχει κερδίσει χρήματα εδώ και πολύ καιρό, αλλά το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην λειτουργεί και παλεύουμε εναντίον του είναι το αποτέλεσμα των κοινών μας προσπαθειών», είχε δηλώσε χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο. 

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο αντί να το χρησιμοποιεί για καθαρά οικονομικούς σκοπούς. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει αρκετούς γύρους κυρώσεων στον αγωγό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να κατευνάσει τις ανησυχίες για οποιαδήποτε χειραγώγηση των μεγάλων σχεδίων προμήθειας φυσικού αερίου. «Δεν πρέπει να φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, παρ’ όλες τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σήμερα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Πούτιν. 

Η Γερμανία, όπου τερματίζει ο αγωγός, προώθησε επίσης να ολοκληρωθεί η κατασκευή του  ενόψει της αντίθεσης του Κιέβου και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.


Οι προσπάθειες του ουκρανικού λόμπι 

Στο μεταξύ, Ουκρανοί λομπίστες επικοινώνησαν με τα γραφεία του αμερικάνικου Κογκρέσου, δεξαμενές σκέψης και  στελέχη των μέσων ενημέρωσης πάνω από 10.000 φορές πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Foreign Agents Registration Act (FARA) που δημοσιεύθηκε στο Quincy Institute for Responsible Statecraft

Η έκθεση επεσήμανε την «εξαιρετική» κλίμακα της εκστρατείας λόμπι της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες λόμπι της Σαουδικής Αραβίας –γνωστής ως ένα από τα μεγαλύτερα ξένα λόμπι στην Ουάσιγκτον– ωχριούν σε σύγκριση. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες από τις πειστικές προσπάθειες του Κιέβου επικεντρώθηκαν σε μέλη του Κογκρέσου, τα οποία κατακλύστηκαν με περισσότερες από 8.000 επαφές – email, τηλεφωνήματα και συναντήσεις – σε μια προσπάθεια να τους πείσει για την ανάγκη αποκλεισμού του αγωγού Nord Stream 2. 

Η Ουκρανική Ομοσπονδία Εργοδοτών της Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (UFEOGI), ο μεγαλύτερος όμιλος ενεργειακού εμπορίου της χώρας, φέρεται να επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός δεν αποτελεί μικρότερη «μια υπαρξιακή απειλή» για την «ασφάλεια και τη δημοκρατία» της Ουκρανίας από τον «ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα».

Οι λομπίστες του UFEOGI επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στον γερουσιαστή Ted Cruz (Ρεπουμπλικάνος του Τέξας), ο οποίος στο δικό του μήνυμα αναφέρθηκε επίσης στον ρωσικό αγωγό ως «υπαρξιακή απειλή».

Η  ομάδα προσπάθησε επίσης να επικοινωνήσει με γερουσιαστές που είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν νομοθεσία για να εμποδίσει την ολοκλήρωση του αγωγού, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με ιστορικό αντιρωσικών ψήφων. Το νομοσχέδιο που πρότεινε ο Τed Cruz, το οποίο δεν κατάφερε να περάσει, θα είχε επιβάλει απαγορεύσεις στις συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες για όσους εμπλέκονται στο έργο Nord Stream 2, εκτός από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. 

Μια ξεχωριστή νομοθετική πρόταση, που υποβλήθηκε από τον γερουσιαστή Bob Menendez (Δημοκρατικός του New Jersey) και ονομάστηκε «η μητέρα όλων των κυρώσεων», θα τιμωρούσε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και τράπεζες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Η έκθεση μάλιστα σημειώνει ότι ένα από τα πρώην στελέχη του Menendez, η Brittany Beaulieu, εκπροσωπεί τώρα το UFEOGI, καθώς και το «Κίνημα Πολιτών για μια Δίκαιη Ουκρανία».

Εκτός από τους αμερικανούς νομοθέτες, οι Ουκρανοί λομπίστες φέρεται να φλερτάρουν επίσης το φιλοΝΑΤΟϊκό think tank το Atlantic Council, επικοινωνώντας μαζί του εκατοντάδες φορές. Η έκθεση σημείωσε ότι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ουκρανία, ο Victor Pinchuk, είναι επίσης ένας από τους διεθνείς συμβούλους του Ατλαντικού Συμβουλίου, ενώ το ίδρυμά του συνεισφέρει σημαντικά στη δεξαμενή σκέψης. 

Ουκρανοί λομπίστες στόχευσαν επίσης το Heritage Foundation, το οποίο υποστηρίζει την πώληση περισσότερων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο. Οι λομπίστες επικοινώνησαν 180 φορές με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι λομπίστες δεν παρέβλεψαν επίσης τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, επικοινώνοντας με το newsroom της Wall Street Journal τουλάχιστον 147 φορές πέρυσι, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη την ανάλυση του Quincy για τις αλληλεπιδράσεις.

 

Διαβάστε επίσης: Nord Stream 2: ο αμφιλεγόμενος αγωγός και η ισορροπία στην Ευρώπη

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024