26/04/2024

Περί Κίνας και της στάσης της στο ουκρανικό ζήτημα

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Η Κίνα είναι αρκετά συνεπής λέγοντας ότι υποστηρίζει το γράμμα του διεθνούς δικαίου. Την ίδια στιγμή, όταν η Ρωσία παραβιάζει αυτό το διεθνές δίκαιο, φυσικά και δεν επικρίνει ενεργά τη Μόσχα και αποφεύγει έντονες και ξεκάθαρες αναφορές.

 

Η Κίνα, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως κυρίαρχες χώρες. Η Κίνα δεν θεωρεί επίσης την Κριμαία μέρος του ρωσικού εδάφους. Από αυτή την άποψη, όταν ο υπουργός Γουάνγκ Γι μίλαγε στα μέλη της Διάσκεψης του Μονάχου προχθές μετά την κοινή δήλωση Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου, τα λεγόμενα του προκάλεσαν μάλλον αρνητική εντύπωση στη Δύση, καθώς είπε «ναι, γενικά υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, και αυτό το συμβάν δεν αποτελεί εξαίρεση» — κάτι που φυσικά δεν έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχει πει η Κίνα στο παρελθόν.

 

Παρεμπιπτόντως, η λέξη “Ουκρανία” δεν αναφέρθηκε ποτέ στη δήλωση της 4ης Φεβρουαρίου. Η θέση εδώ είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική και ακριβής στους όρους της καθώς ο στόχος της είναι να διατηρήσει θεμελιωδώς σημαντικές σχέσεις με τη Ρωσία και να υποστηρίξει κατά κάποιον τρόπο τη Μόσχα.

 

Ταυτόχρονα, ειπώθηκε έτσι ώστε να μην προκαλέσει υπερβολικά τις σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση, μην επισύρει δευτερεύουσες κυρώσεις και μην τραβήξει υπερβολική προσοχή στη ρωσο-κινεζική συνεργασία. Υπάρχει λοιπόν προφανής λεκτικός διπλωματικός ελιγμός . Με αυτό κατορθώνει η Κίνα να φαίνεται να αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να μην επικρίνει πάρα πολύ τη Ρωσία.

 

Υπενθυμίζουμε πως ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι μιλώντας στο Μόναχο χαρακτήρισε τη Συμφωνία του Μινσκ (μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ) «τον μοναδικό τρόπο» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

 

«Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές και να λαμβάνονται υπόψη», είπε.

 

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον των σχέσεων Ρωσίας Κίνας 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024